Читај ми!

Како је гласала Америка

Демократа Џо Бајден је према пројекцијама изабран за 46. председника САД. У неизвеснијој председничкој трци Бајден је дошао до магичне бројке од 270 електорских гласова колико му је било потребно да би постао нови председник. За њега је гласало преко 74 милиона Американаца, више него за било ког другог кандидата у историји САД. Трамп је однео победу у неколико колебљивих држава. То, међутим, није довољно да би остао у Белој кући.

Гласови се и даље броје, али је према пројекцијама Бајден премашио магичну бројку од 270 електорских гласова, док је Трамп освојио 213.

Већину гласова Бајден је однео у Вашингтону, Орегону, Калифорнији, Колораду, Новом Мексику, Минесоти, Илиноису, Вирџинији, Њујорку, Њу Џерсију, Мериленду, Вермонту, Масачусетсу, Конектикату, Мејну, Њу Хемпширу, Роуд Ајленду, Вашингтону и Хавајима.

Према писању Вашингтон поста, Бајден је освојио и Неваду.

За Трампа су већином гласали у Ајдаху, Јути, Северној Дакоти, Монтани, Вајомингу, Јужнoj Дакотi, Небраски, Канзасу, Оклахоми, Тексасу, Луизијани, Мисурију, Арканзасу и Ајови.

Већину гласова на изборима за 46. председника Америке, Трамп је однео и у Индијани, Охају, Кентакију, Западној Вирџинији, Тенесију и Мисурију, Алабами, Јужној Каролини и Флориди. 

За разлику од прошлих избора, на којима је Доналд Трамп однео победу над Хилари Клинтон у Висконсину, Мичигену и Пенсилванији, у тим државама је сада Џо Бајден победио.

Гласови се и даље броје у неколико држава. У Аризони и Џорџији води Бајден, док предност на Аљасци и у Северној Каролини има Трамп.

Разлика између Бајдена и Трампа у Џорџији је само 0,1 одсто гласова, или нешто од 20.000 листића.

Амерички изборни систем је, међутим, такав, да без обзира на понекад минималну разлику у гласовима, победник односи све, чиме добија електорске гласове за ту државу.

Кључна је била подршка бирача у такозваним свинг државама, онима у којима се гласачи из циклуса у циклус колебају између кандидата.

Избори за 46. председника САД карактеристични су и по томе што је пре самог дана избора гласало више од 100 милиона Американаца, највише до сада. Толики одзив на раном гласању промена је без преседана, изазвана пре свега забринутошћу због ширења коронавируса и заинтересованошћу грађана за изборе.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара