Читај ми!

Нови преокрет – Бајден преузео вођство у Пенсилванији

Очи целог света и даље су упрте у САД. Према две телевизијске мреже, Си-Ен-Ену и Ем-Ес-Ен-Би-Сију, Џозеф Бајден има 253 електорска гласа од неопходних 270, док његов противкандидат Доналд Трамп има 213. Телевизија Фокс, која је наклоњена Трампу, већ је прогласила Бајдена победником у Аризони. Према њиховим калкулацијама, Бајден има 264 гласа, а Трамп 214, што значи да је Бајдену потребно још само шест електорских гласова до магичног броја.

У Невади у овом тренутку води Бајден, али је та разлика 49,4 у односу на 48,5, тако да је тешко проценити ко ће ту бити победник.

Остало је још 12.000 гласова да се преброји. Али, сви они гласови који су дошли и после избора, али имају датум пре избора, морају да се преброје и то пребројавање би могло да траје до 10. новембра.

Ситуација са Џорџијом је, такође, врло проблематична. У тој држави води Трамп, али је разлика 49,5 у односу 49,2 колико има Бајден. Остало је још 50.000 гласова да се преброји.

Највећи проблем је био, и остаће, Пенсилванија. Доналд Трамп тражи да се бројање прекине, јер је дошло више стотина хиљада гласова оних који су глас послали поштом. Уложио је жалбу и Врховном суду те државе, али је најавио да би могао да уложи и жалбу Врховном суду САД.

Бајден је данас поподне преузео вођство у овој држави која доноси 20 електорских гласова. Има 0,1 одсто предности у односу на Трампа и пребројавање се наставља.

Извештач РТС-а јавља да није сигурно да ће се резултат знати ни до краја овог викенда.

Двојица кандидата су се јуче на кратко обратили својим бирачима. Бајден је позвао бираче да остану мирни и нагласио је да је важно да се сваки глас преброји јер, како је рекао, то је суштина демократије.

С друге стране, Доналд Трамп је нагласио да ако се гледају легални гласови, он је сада победник, а ако се узму, како је рекао, нелегални гласови онда ће се ићи на суд.

Нема немира у САД. Било је спорадичних појављивања одређених група, у Аризони где су били наоружани, у Њујорку такође. Било је сукоба са полицијом у Вашингтону. Најважније је да нема штете, пљачки и паљевине.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво