Читај ми!

И Трамп и Бајден уверени у победу док се гласови још увек броје

У кључним државама за исход америчких председничких избора још увек нема расплета. И даље се броје гласови у ишчекивању који ће кандидат достићи бројку од 270 електорских гласова. Иако је Џо Бајден тренутно ближи том циљу, и он и Доналд Трамп уверени су у победу.

Према Си-Ен-Ену, однос у електорским гласовима тренутно износи 253 – 213 у корист Џоа Бајдена. Телевизија Фокс, која је иначе наклоњена Трампу, прогласила је победу Бајдена у Аризони, па према њима он има 264 електорска гласа и фали му још само шест.

Највише се ичшекују коначни резултати у Пенсилванији, Џорџији и Невади.

У Невади Бајден има благу предност од око 12.000 гласова, али правила у тој држави омогућавају бирачима да сви гласови који стигну буду пребројани све до 10. новембра, јавио је дописник РТС-а из Вашингтона.

Када је реч о Џорџији, тамо је разлика веома мала, а остало је да се преброји око 50.000 гласова.

Доналд Трамп је најавио да ће тражити поновно бројање гласова у Мичигену и Минесоти, а највећа битка води се за Пенсилванију.

Округ Алигејни у Пенсилванији, који убухвата Питсбург и околину, до петка после подне је обуставио бројање гласова пошто је савезни суд наложио да се "са стране" остави 29.000 гласачких листића, који су послани бирачима са погрешним информацијама.

Хиљаде гласача у округу Алигејни добило је неисправне гласачке листиће, који су затим замењени. Уз то, спорно је још 6.800 листића који су у транспорту оштећени, или су у центре за бројање доспели без коверти.

Разлог одлагања, тврде у локалној изборној комисији, је покушај да се утврди да ли међу тим листићима има дупликата.

Доналд Трамп је изнео тврдње о победи и оптужио демократе да покушавају да спроведу изборну крађу. Џо Бајден није прогласио победу, али је рекао да је уверен да је на курсу победе над републиканским ривалом.

Пут за Доналда Трампа је да победи у Џорџији, где тренутно води за 12.000 гласова, и Пенсилванији, где има предност од 108. 000 гласова, као и да претекне Бајдена у Ариозни (заостаје за 68.000) или у Невади (заостаје 11.400). 

Представници Трампове ампање уложили су неколико тужби. Бајден је, с друге стране, на Твитеру позвао народ на стрпљење. 

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво