Последњи дан Зорана Ђинђића

"Последњи дан Зорана Ђинђића" је документарна емисија која кроз хронологију времена приказује развој догађаја 12. марта 2003. године, када је испред зграде Владе убијен премијер Србије Зоран Ђинђић. 

Емисија започиње причом о обичном јутру које је освануло у резиденцији породице Ђинђић.

О премијеровом расположењу, мислима и понашању тога дана говоре они који су са њим провели последње тренутке: шеф обезбеђења Милан Веруовић, возач Александар Бјелић и секретарица Биљана Станков.

О атмосфери у Влади и начину на који су се тога дана доносиле одлуке сведоче: Зоран Живковић, Душан Михајловић, Јожеф Каса, Борис Тадић, Божидар Ђелић, Драган Миловановић...

Прича се завршава у 15 часова и 45 минута, када је после више од два сата од атентата, званично саопштена Ђинђева смрт. Саговорници су снимани на аутентичним местима.

Филм отвара  питање безбедности премијера, улоге које су поједине службе у држави  имале и одговорности које нечењења за собом носе.

"Последњи дан Зорана Ђинђића"  премијерно је емитован 2006. године и по броју гледалаца је најгледанији документарни филм који је последњих година емитован на српским телевизијама.

"Последњи дан Зорана Ђинђића" је у премијерном емитовању пратило више од 2.000.000 гледалаца.

Емисија је урађена у продукцији информативног програма РТС-а.

Транскрипт (pdf фoрмат)