Србија остала без злата

У још једном сјајном дуелу Србије и Италије, овога пута више среће имали су "aзури". Изабраници Сандра Кампање су одиграли изванредно, али је и приметан умор репрезентативаца Србије сигурно утицао на крајњи резултат. Остаје жал за пропуштеним приликама, понајвише два промашена петерца, али треба признати да злато иде у овом тренутку бољој екипи. На крају, Србија - Италија 7:8 (0:1, 2:0, 1:4, 3:1, 1:2, 0:0).

Месец дана је прошло од претходног сусрета ова два ривала у финалу Светске лиге, али мало тога се променило. Српски ватрполисти су славили у Фиренци резултатом 8:7, у неизвесном и тврдом сусрету, а управо то смо видели и данас у Шангају. Италијани су играли сјајно у дефанзиви, физички су били готово беспрекорно припремљени, и у почетку бранилац титуле имао је великих проблема да угрози гол „азура".

После неуспешних напада на обе стране у првом минуту, Италијани су били ти који су повели преко Валентина Гала. Уследили су нови промашаји, како наших, тако и италијанских ватерполиста, па је прва четвртина завршена резултатом 1:0 за Италијане.

Друга четвртина била је знатно повољнија за српске ватерполисте, почевши од готово несхватљиве грешке Италијана. Већ освојену лопту Италијани су покушали да врате голману, али је она завршила у рукама Андрије Прлаиновића који матира голмана селекције Италије.
То је донело видно олакшање изабраницима Дејана Удовичића, који су како је време без постигнутог поготка одмицало постајали све нервознији.

Руке нису биле више толико стегнуте, што је охрабрило и 20-годишњег Милоша Ђука, коме је ово финале било тек 19. наступ у дресу селекције Србије. Он је јако добрим ударцем са дистанце постигао свој шести погодак на овом шампионату. Колико је ово био добар ударац показује и чињеница да је италијански голман Темпести остао потпуно затечен.

Резултатом 2:1 окончана је друга четвртина, а чим је почела трећа, лепу акцију "азура" крунише Алкарди и доноси изједначење Италијанима.

Обе екипе су у друго полувреме ушле са доста чврстим одбранама, које су у више наврата успешно пресекле противничке нападе, све док Филип Филиповић, одличан на овом првенству, не враћа „делфинима" предност.

Међутим, онда почиње серија Италијана, који прво долазе до изједначења само 20-так секунди након поготка Филиповића. Аикарди у овој ситуацији постиже свој други погодак на меч. Недуго затим прелепим ударцем са отприлике осам метара Фиљорли матира Сора и доводи Италијане поново у предност. Завршетак велике серије „азура" у претпоследњој деоници сусрета завршио је Прешути, коме руку на срце и није било тешко да савлада голмана српске селекције, с обзиром да се нашао само на метар, два од гола, потпуно сам.

Ватерполисти Србије пропустили су најбољу могућу прилику на самом старту последње деонице, када је петерац Филиповићу одбранио Темпести. Ипак, лепим поготком капитен Вања Удовичић успева да преполови предност италијанске репрезентације.

Међутим, већ у следећем нападу сјајни Прешути је искористио ситуација са играчем више и враћа изабраницима Сандра Кампање два гола предности.

Затим је уследило искључење Алексића, али су „делфини" прво смањили предност Италијана голом Душка Пијетловића, да би онда Филиповић много боље извео петерац чиме враћа селекцију Србије у игру.

Иако су потом у последњем минуту наши ватерполисти после мајсторије Удовичића имали играча више и напад за победу, до шута није дошло, па се отишло у продужетке.

Матео Алкарди, најефикаснији играч Италијана, већ у 18. секунди наставка сусрета успео је да надмудри Сора и врати гол предности Италијанима, али је одмах узвратио Филиповић. Исти играч није шутирао трећи досуђени петерац за Србију, то је учинио капитен Удовичић, али је маестралан био Темпести. Одмах затим, непосредно пред крај првог продужетка, Фелуго доводи Италијане у ново, испоставиће се и последње вођство.

Други продужетак није донео поготке, али јесте дискутабилне судијске одлуке. Међутим, мотивисани „азури", сјајни голман Темпести, а са друге стране можда и уморни „делфини" , су неки од фактора који су пресудили да титула првака света оде из Србије и пресели се у Италију.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије