Ватерполо на "сувом"

Било би смешно да није истинито - кредит, да би ватерполисити могли да учествују на Европском првенству. Ватерполо савез није видео друго решење да претенденти на највиши палсман отпутују у Хрватску. Да би се ублажиле последице, министарка Самарџић-Марковићева је најавила да ће тражити додатна средства из буџетских резерви како би помогла ВС Србије. Неизвесно учешће у Светској лиги, једном од квалификационих такмиченај за ОИ 2012.

Финансијска криза потреса један од наших најтрофејнијих спортова. Учешће наших ватерполиста у наредним такмичењма је под знаком питања. Може ли држава да помогне својим шампионима. Иако је министарство ове године већ уплатило одрећена средства ВСС, то је нажалост недовољно да би се превазишла беспарица.

Снежана Самарџић-Марковић је на коференцији за новинаре поводом финансијске кризе у ВСС рекла да је Министарство Савезу ове године исплатило 35,5 милиона динара за редовне трошкове, а да ће помоћи тако што ће преосталих око 13 милиона динара, што је сума за последњи квартал, исплатити пре рока.

Тражиће и око 2,5 милиона динара из буџетских резерви, о чему ће Самарџић-Марковићева говорити на седници Владе у четвртак.

Тиме ће Министарство омладине и спорта покушати да надомести недостатак средстава из фонда који се пуни од игара на срећу. Тај новац раније се, између осталог, делио за потребе спортиста и социјална питања, али се фонд више не пуни, рекла је министарка.

"Буџетом је предвиђено да Министарство српски ватерполо помогне са 48 милиона динара. Већи део од 35,5 милиона већ смо им уплатили, а остатак је новац за последњи квартал године, што још нико није добио", казала је Снежана Самарџић-Марковић.

"Кроз разне стипендије, награде, донације за кампове и друге намене укупно смо уплатили око 114 милиона динара... Зато ми је важно да се у јавности не створи слика да држава не брине о својим шампионима. Брине, али се пружамо колики нам је губер (прекривач)... Свесни смо да то ни изблиза није довољно, али тако је и другима", додала је.

Снежана Самарџић-Марковић је подсетила да је прошле године тражила да се Министарству повећа буџет за 2010, али да је тај предлог одбијен.

"Ватерполо је у 2008. години од Министарства добио 80 милиона динара, што је тада имало и већу девизну тежину. Али, уследила је финансијска криза и смањење издатака", казала је.

Председник ВСС Велибор Совровић јуче је објавио да је та организација морала да подигне кредит од 150.000 евра како би репрезентација могла да учествује на Европском првенству у Загребу, које почиње у недељу.

Неизвесно је и да ли ће се Србија због дугова пријавити за Светску лигу, једно од квалификационих такмичења за Олимпијске игре 2012. године.

Снежана Самарџић-Марковић је навела да Министарство новац гранским савезима исплаћује према категоризацији Спортског савеза Србије, што је предвиђено законом.

"Немамо ми ту много простора за маневар", истакала је министарка.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се