Србија, опет, боља од Хрватске

Србија је, поново, савладала Хрватску. Наши делфини надиграли су Хрвате у полуфиналу завршног турнира Светске лиге, који се игра у Нишу, резултатом 14:11 (4:5, 4:3, 4:2, 2:1). У финалу Србија се састаје са селекцијом Црне Горе која је у полуфиналу савладала Аустралију са 8:6. Финале је на програму у недељу од 20.00 часова.

Одличном игром Србија је успела да сломи отпор Хрвата. У првом сусрету ове две екипе у групној фази такмичења, такође, је славила Србија резултатом 9:8.

Најефикаснији у српском тиму у победи над Хрватском био је Филип Филиповић са четири гола, Андрија Прлаиновић је помогао са три, а Душко Пијетловић и капитен Вања Удовичић са по два. Мрежу Хрвата тресли су и Стефан Митровић, Никола Рађен и Милан Алексић.

Михо Бошковић је био најбољи у хрватском тиму са пет голова, док је Сандро Сукно два пута био прецизан.

Меч је Србија преломила у другом полувремену, пошто је на почетку имала великих проблема са судијским критеријумом, лошијом одбраном, односно одличном реализацијом Хрватске са играчем више.

Само у првој четвртини било је девет голова, а резултат од 4:5 био је добар за Србију, пошто је Андрија Прлаиновић поготком у последњој секунди смањио заостатак од два разлике.

Два гола предности (8:6) Хрвати су имали и у другој четвртини, али су Удовичић, па потом Филиповић брзим головима вратили Србију у игру.

Трећа четвртина била је можда и пресудна, пошто је Србија тада преузела вођство и головима Рађена и Филиповића први пут стекла осетнију предност - 11:9.

Селектор Хрватске Ратко Рудић тада је искључен због приговора судији, што је на тренутак имало позитиван ефекат на његов тим.

Паво Марковић је смањио на 10:11, али је Милан Алексић Србији донео мир пред последњу деоницу и вођство од 12:10.

Бошковић је постигао први гол у последњем делу и Хрватима улио наду да могу до преокрета, али су Филиповић са пенала и Прлаиновић поготком два минута и девет секунди пре краја и дефинитивно одбили налет гостију.

Србија и Црна Гора су пласманом у финале изборили и учешће на Светском првенству у Шангају следеће године.

 

Удовичић: Остварили смо циљ

"Нисмо очекивали да ће бити оволико голова, посебно у првој четвртини (4:5). Добро је, ипак, што смо у наставку успели да се стабилизујемо, стигнемо до победе и остваримо наш главни циљ", рекао је после меча селектор Дејан Удовичић.

Селектор Хрватске Ратко Рудић, који је због свађе са судијама искључен у трећој чевртини, оценио је да његова екипе није имала снаге за цео меч.

"Почели смо јако добро, иако је било грешака у одбрани. Када се резултат ломио нисмо имали среће са судијским одлукама, док је Србија користила своје шансе и заслужено победила. Видело се да ми још нисмо потпуно спремни, да физички заостајемо", казао је Рудић, чији ће тим следећег месеца у Загребу бити домаћин Европског првенства.

"Биће нам лакше пред домаћом публиком, а и утакмице ће се играти на два дана, па ће бити времена за одмор", навео је Рудић.

Претходно ће Хрватска играти Светски куп на коме ће први меч играти поново са Србијом.

"Очекујем тешку утакмицу, као вечерас. Можда ћемо играти под мањом тензијом, јер смо и уласком у финале више него задовољни. Али наравно да ћемо ићи на победу како бисмо се одужили овој публици на сјајној подршци", истакао је Удовичић.

Председник Ватерполо савеза Србије Велибор Совровић открио је због чега је оптимиста пред финале.

"Никада ниједна наша репрезентација није изгубила у Нишу и очекујем да се та традиција и настави", рекао је Совровић.

 

 

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара