Бранислав Митровић за РТС: Остајем у ватерполу, било је уживање играти за Србију

Ватерполо голман и бивши репрезентативац Србије Бранислав Митровић, у тренутку када завршава каријеру играјући последње утакмице за француски Туркоан, открио је у екслузивном разговору за Радио Београд 1 да остаје у ватерполу и да ће се опробати у тренерским водама.

Бранислав Митровић се надао да ће на Олимпијским играма у Паризу окончати голманску каријеру, али му је селектор Урош Стевановић саопштио да ипак не рачуна на њега за састав олимпијске ватерполо екипе.

Митровић је са капицом број 1 бранио гол Србије на више од 200 утакмица. Освојио је две златне медаље на Олимпијским играма, злато на Шампионату света, четири злата на Европским првенствима, шест злата у Светској лиги, злато на Медитеранским играма... Освојио је са репрезентацијом све што је могло да се освоји. 

Митровић каже да је прездовољан својом каријером јер није могао ни да замисли да ће бити овако трофејна и дуга када је дошао на први тренинг на базен Спенс у Новом Саду октобра 1994. године.

"Поносан сам на две ствари када је реч о мојој каријери. Ако занемаримо успехе које сам постигао у базену, ставио бих у први план дружење које сам све то време имао са својим колегама, другарима и пријатељима, што на тренинзима, припремама, на самим такмичењима, али и ван базена. То је незаборавно искуство и једна јако велика успомена коју ћу до краја живота носити у свом срцу", истакао је Митровић.

У својим даљим животним плановима остаје у истом окружењу, само што са гола прелази на клупу. 

"Полако сам се ја већ спремао за тренутак када будем завршио играчку каријеру, а то је управо сада. Тако од августа почињем да радим као тренер једне генерације млађих категорија у Вашашу у Будимпешти. На моје задовољство, поред тога ћу се бавити у клубу и координацијом голмана. Волим што ћу и даље остати у ватерполу, да са неке друге стране утичем на деловање у овом спорту", рекао је Митровић.

"Не памтим ниједан пораз"

Када се сажме његова каријера дуга 30 година, Митровић као најупечатљивију издваја полуфиналну утакмицу на Европском првенству у Будимпешти 2014. године, када је Србија победила Црну Гору.

"Ту је почео низ наше доминације који је трајао три године и где смо освојили апсолутно све, закључно са финалном утакмицом на Олимпијским играма у Рио Де Жанеиру 2016. године. Памтићу заувек и утакмицу против Шпаније на Олимпијским играма у Токију, поново у полуфиналу, када смо успели да направимо невероватан преокрет и да победимо. То су биле велике антологијске утакмице", наглашава Митровић.

Што се тиче пораза, каже да не памти ниједан - нити свој, нити екипни.

"Већину ствари које смо могли, и са тимом и са репрезентацијом да остваримо, ми смо остварили. Било је велико уживање играти за репрезентацију, представљати српски народ. Колико смо само пута слушали српску химну и славили победе и трофеје са нашим људима на легендарном балкону у Скупштини Београда. Могу само да кажем да сам изузетно поносан и захвалан што сам имао прилику да будем део таквог система", каже Митровић.

"Најтоплија препорука младима да се баве спортом"

Легендарни голман је закључио разговор поруком младима, посебно талентованим спортистима, да се баве спортом, макар до осамнаесте године, посебно у ово време нових модерних технологија, нових изазова, и добрих и лоших, који доносе отуђење у међуљудским односима и комуникацији.

"Зато се треба бавити и професионално и аматерски спортом и извући из сопственог тела максимум. То бављење ће нам са једне стране утрти пут за професионално и другачије гледање на ствари и свет око себе, и нас у том свету, а са друге стране, обезбедићемо свом телу потребну енергију и снагу. Зато је моја најтоплија препорука младима да се баве спортом и да пробају да живе свој сан, сан олимпијског шампиона. Бављење спортом носи тај сан, сан да постанеш олимпијски шампион и да извучеш 100 одсто максимума из себе", нагласио је Митровић.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије