Ватерполисти Србије против Америке за четвртфинале првенства света и пласман на Олимпијске игре

Ватерполо репрезентација Србије играће утакмицу трећег кола групне фазе на Светском првенству против селекције Сједињених Америчких Држава. Директан пренос је на Првом програму РТС-а од 15.30. Најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Ватерполисти Србије против Америке за четвртфинале првенства света и пласман на Олимпијске игре Ватерполисти Србије против Америке за четвртфинале првенства света и пласман на Олимпијске игре

Пред ватерполистима Србије је нимало лак задатак. "Делфини" у меч против САД улазе са прве позиције, и довољан им је бод како би остали на поменутој позицији и прошли у четвртфинале, а тиме и на Олимпијске игре.

Србија има два пута до Париза, једноставнији који води преко тријумфа над САД у Дохи. И други, уколико први не успе, али тај пут је дужи. У осмини финала "делфини" морају да победе Румунију и то би било довољно за остварење циља зацртаног пре почетка турнира.

Међутим, спортска калкулација доноси и трећи сценарио, такође повољан по Србију – пораз од Американаца на петерце био би такође довољан да "делфини" уђу директно међу осам најбољих на свету, самим тим и на листу олимпијских учесника.

Поред домаћина Француске, репрезентације које су већ обезбедиле такмичење на Олимпијским играма су: Мађарска, Грчка, Јапан, Америка, Шпанија, Јужноафричка Република и Аустралија.

Удовичић на челу америчког ватерпола

Сједињене Америчке Државе су неугодан противник. На ту чињеницу мора се додати и одличан стручњак – Дејан Удовичић, који предводи тим од 2013. године. Сједињене Државе су ушле у пројекат "Лос Анђелес 2028" са жељом да се на домаћем тлу оките олимпијском медаљом.

Удовичић је најуспешнији тренер у екипном спорту Србије, остварио је близу 500 победа и тријумфовао у више од 80 одсто мечева.

За селектора Србије изабран је у јуну 2006. након самосталности државе. У наредних шест година изградио је национални ватерполо тим који је постао ковачница медаља. Под његовим вођством, Србија је освојила Светско првенство 2009. године, донео је две титуле Светског купа 2006. и 2010. године, два Европског првенства 2006. и 2012. године, две бронзане медаље на Олимпијским играма 2008. и 2012. и пет титула у Светској лиги.

После шестогодишњег мандата, Удовичић је постао селектор САД и учинио овај ватерполо тим поштованим у међународним оквирима. Поред тога, освојио је златну медаљу на Панамеричким играма 2019. године, а с њим на челу Америка је постала редовна на Олимпијским играма.

Најбољи пласман САД на светским шампионатима је четврто место, освојено у неколико наврата.

Србија и САД су одиграле 18 међусобних мечева, "делфини" су чак 16 пута победили, али последњи одиграни дуел на Светском купу 2023. године припао је Американцима.

На светским шампионатима Србија и САД су играли три пута. У Kазању 2015. у четвртфиналу Србија је победила са 12:7. Следећа два дуела су била на првенству у Будимпешти 2022, у групи је било 17:13, у разигравању за пласман од петог до осмог места 11:8 за Србију.

Од играча у тиму Сједињених Држава извајају се Ханес Даубе, који се брзо ослобађа лопте и упошљава саиграче, Џони Хупер, играч разорног и прецизног шута, али и луцидни центар Бен Халок.

Расплет у групној фази

Најбоља репрезентација из сваке групе избориће директан пласман у четвртфинале, док ће селекције које заврше на другом и трећем месту морати да играју у осмини финала.

Прва места у својим групама готово извесно су обезбедили Мађарска и Шпанија, док би Грчка то требало да уради у дуелу са Француском.

Светско првенство у ватерполу:

Група А:
1. Шпанија 6
2. Аустралија 3
3. Хрватска 3
4. Јужноафричка Република 0

Група Б:
1. Грчка 6
2. Француска 6
3. Бразил 0
4. Кина 0

Група Ц:
1. Србија 6
2. САД 4
3. Црна Гора 2
4. Јапан 0

Група Д:
1. Мађарска 5
2. Италија 4
3. Румунија 3
4. Казахстан 0

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво