Стевановић уочи Светског првенства: Први циљ је пласман на Олимпијске игре

Селектор мушке ватерполо репрезентације Србије Урош Стевановић изјавио је да је главни циљ његовог тима да на предстојећем Светском првенству избори пласман на Олимпијске игре у Паризу.

Стевановић је навео да је за први фебруар одложио објављивање коначног списка ватерполиста за СП. Српски ватерполисти ће другог фебруара отпутовати у Доху. СП ће бити одиграно од петог до 17. фебруара.

"Сачекаћу дан-два због повреда и болести који су нас пратили, али игра и њена концепција ће бити иста. Видим да су остале репрезентације направиле минималне промене, имаћемо их сигурно и ми", рекао је Стевановић на конференцији за медије, преноси званични сајт ВСС.

Србија ће на Светском првенству играти у групи Ц са Јапаном, Црном Гором и селекцијом САД-а.

"Имамо групу која је најинтересантнија на СП. Нама је потребно да на старту будемо најбољи, да кроз групу испунимо први циљ - одлазак на Олимпијске игре у Париз. Зато је велики значај утакмица са преосталим ривалима", додао је селектор Србије.

Србија је почетком године на Европском првенству у Хрватској освојила седмо место.

"Ово је друго такмичење у години, за треће се још нисмо изборили. Доха нам омогућава више простора за пролаз. Све смо припремили за то такмичење, нешто смо у Загребу и жртвовали да би сад обезбедили одлазак у Париз", навео је Стевановић.

Анализа ривала у групи и шансе за олимпијску визу

Након тога је Стевановић прокоментарисао ривале Србије на Светском првенству у Дохи.

"Јапан је први ривал, познат је њихов специфичан стил игре. Можемо да уђемо у проблем, са њима сви играју егал три четвртине. Ми смо у Фукуоки све завршили почетком трећег дела. Морамо да будемо јако сконцентрисани, да се држимо плана игре. Они су најјачи на почетку такмичења и наша је обавеза да тај меч победимо. Црна Гора и САД никако да направе тај искорак у борби за медаљу. Ми смо то успели у Фукуоки. Имају квалитет и сигурно заслужују више. Не знамо форму Американаца ни састав, али знамо да су се припремали са Хрватском пре ЕП", истакао је Стевановић.

ВСС наводи да ће Србија ако освоји прво место у групи изборити четвртфинале Светског првенства и пласман на Олимпијске игре у Паризу. Другопласирана и трећепласирана селекција у групи играће у осмини финала. Екипе из групе Ц разиграваће за пласман у четвртфинале са селекцијама из групе Д у којој се налазе Мађарска, Италија, Румунија и Казахстан.

"Не бавимо се тиме, у глави су само утакмице у групи. После ћемо да размишљамо о наставку", рекао је Стевановић.

Ватерполисти Србије су последњих дана спаринговали са селекцијом Француске.

"Видели смо доста ствари, знамо шта би требало у ово мало времена да поправимо. Можемо да будемо задовољни, али има још посла", навео је селектор Србије.

Шпнаци и Мађари фаворити, Мандић свестан важности сваке утакмице

Стевановић је рекао да је Шпанија у овом тренутку фаворит на свим такмичењима.

"Имају деветорицу играча из Барселонете. Мађари долазе у пуном саставу, видећемо у каквом су стању после Загреба. Знају се и остале репрезентације које имају право да се надају борбама за медаљу", закључио је Стевановић.

Један од најискуснијих српских ватерполиста Душан Мандић изјавио је данас да је на првенству Европе битна свака утакмица.

"Сада смо у јакој групи и од прве утакмице мора да се заузме став, да се уђе у јак ритам. Битна је свака утакмица хоћемо прво место у групи, јер смо онда сигурни четвртфиналисти и сигурни учесници Игара. Били би тада растерећенији. Ако будемо други чекају нас Румуни у осмини финала и ту не би требало да буде проблема. Јапан не сме да потцени, траже пуно пливања али су Црна Гора и САД испред њих. Много је збијен календар. После смене генерација у скраћеном олимпијском циклусу, мислим да се још нисмо као нова екипа снашли. Сада верујем да можемо до олимпијске визе и борбе за медаљу", истакао је Мандић.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво