Читај ми!

Пут до четвртфинала Европског првенства води преко ватерполиста Француске - великих дужника из Сплита (18.30, РТС2)

Ватерполисти Србије играју вечерас од 18.30 против репрезентације Француске утакмицу плеј-офа за пласман у четвртфинале Европског првенства у Загребу. Меч можете пратити путем директног преноса на РТС2 и из часа у час на нашем порталу.

Пут до четвртфинала Европског првенства води преко ватерполиста Француске - великих дужника из Сплита (18.30, РТС2) Пут до четвртфинала Европског првенства води преко ватерполиста Француске - великих дужника из Сплита (18.30, РТС2)

Репрезентација Србије је, након убедљивих победа над Израелом (22:1), Немачком (14:6) и Малтом (21:4), такмичење у групи Ц Европског првенства у Хрватској завршила као првопласирана, што не подразумева и директан пласман у четвртфинале јер су у групи Ц биле селекције из Друге дивизије.

Пласман у четвртфинале обезбедила су само по два првопласирана тима из А и Б групе (Прва дивизија), док ће Србија морати дужим путем - кроз плеј-оф односно осмину финала у којој су завршиле и лошије селекције из две групе Прве дивизије.

Као лидерима групе Ц, противник "делфинима" у плеј-офу за четвртфинале биће Француска - најлошије пласирана репрезентација из групе А (Прва дивизија), у којој је забележила три пораза (један после петераца) и узела бод - недовољно за више од последњег четвртог места.

Француска је у групи имала јаке противнике, али је остала и без спортске среће. Поражена је од Црне Горе после извођења петераца (20:19), изгубила је од домаћина Хрватске са 12:7, а боља је била и Шпаније (9:6), али тек након велике борбе и преокрета у самом финишу дуела.

Иако је пласман у четвртфинале довољно вредна награда, ватерполисти Србије ће вечерас имати додатни мотив - да се реванширају Французима за тежак пораз у истој фази истог такмичења у истој земљи, али пре две године.

У плеј-офу за четвртфинале Европског првенства у Сплиту 2022. Французи су победили репрезентацију Србије резултатом 10:9 и "делфини" су први пут откако учествују на првенствима Европе испали пре четвртфинала. Пре сусрета у Сплиту, Србија је победила Француску девет пута заредом.

Француска је турнир у Сплиту завршила као шестопласирана, а медаљу на Европском првенству чека још од 1927. године, када је дошла до сребра. Највећи успех француског ватерпола такође је давно прошло време - олимпијско злато 1924.

Бољи из данашњег дуела Србије и Француске играће у четвртфиналу 12. јануара против селекције Мађарске, прве на табели групе Б. Мађари су у првој фази такмичења изгубили од Грчке, а победили Грузију и Италију.

Србија у најјачем саставу

Селектор Србије Урош Стевановић у Хрватској може да рачуна на 15 ватерполиста. На Европско првенство су отпутовали Бранислав Митровић (Туркоан), Радослав Филиповић (Орадеа), Душан Мандић (Ференцварош), Виктор Рашовић (Ноази ла Сек), Никола Јакшић (Нови Београд), Сава Ранђеловић (Вашаш), Радомир Драшовић (Нови Београд), Петар Јакшић (Партизан), Страхиња Рашовић (Вашаш), Марко Радуловић (Нови Београд), Никола Лукић (Нови Београд), Вук Милојевић (Црвена звезда), Немања Убовић (Вуљагмени), Немања Вицо (Приморац) и Ђорђе Лазић (Бреша).

Дебитанти на великом такмичењу су Радослав Филиповић, голман Орадее, и Петар Јакшић, бек Партизана.

У односу на састав који је освојио четврто место на Светском првенству у Фукуоки, сада су поново у тиму Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Лукић и Немања Вицо.

Борба за олимпијску визу

Европско првенство је и квалификационо за Олимпијске игре. Пласман у Париз избориће европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру после Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за Игре.

Такође, три најбоља национална тима са Европског шампионата иду на Светско првенство, чији је домаћин Доха.

Пласман на Светско првенство раније су из Европе обезбедили Србија, Мађарска, Грчка, Шпанија, Италија и Француска.

Србија међу најуспешнијим европским селекцијама

Репрезентација Србије је међу најуспешнијим европским селекцијама, освојила је 22 медаље на европским првенствима, од тога осам златних, девет сребрних и пет бронзаних. Испред је једино Мађарска са четири одличја више.

Чак седам наслова првака на континенталним шампионатима државни тим је освојио након распада Југославије - Будимпешта 2001, Крањ 2003, Београд 2006, Ајндховен 2012, Будимпешта 2014, Београд 2016. и Барселона 2018. године.

Европско првенство, плеј-оф:

Среда:
Француска - Србија 18.30
Црна Гора - Немачка 20.15

Четвртак:
Грузија - Румунија 17.00
Грчка - Холандија 19.00

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво