Бронза за наше делфине

Ватерполо репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу на ОИ у Пекингу, пошто је у мечу за треће место савладала Црну Гору са 6:4 по четвртинама (2:0, 2:1, 2:1, 0:2).

Најбољи ватерполисти Србије успели су да се након шокантног пораза од селекције САД у полуфиналу врате у такмичарски ритам и победе великог ривала у бици за место на победничком постољу.

Данашњи меч оба противника почела су без главних адута. У тиму Србије није било Александра Шапића и Дениса Шефика, док је у екипи Црне Горе теже повређени Владимир Гојковић само статирао. Када се томе дода да је већ у другој четвртини Предраг Јокић зарадио искључење са правом замене, јасно је да се није могла очекивати врхунска ватерполо представа.

У дуелу финалиста недавно завршеног првенства Европе у Малаги и екипа које су у Пекингу гајиле највише амбиције, виђена је доста спора и неорганизована игра у којој су се, ипак, боље снашли српски ватерполисти.

Изабраници Дејана Удовичиха током читавог меча су одиграли веома добро у одбрани не дозвољавајући противничким шутерима да реализују бројне ситуација са играчем више. Велики квалитет наших бекова дошао је до изражаја у тренуцима када су Црногорци имали изгледне шансе да постигну гол што је допринело је да српски тим игра све мирније како меч одмиче.

У нападу, међутим, није све функционисало како треба. Поново наши репрзентативци нису имали идеје нити довољно страложености у завршници акција, али је захваљујући поменутој чврстини одбране резултат на крају био повољан.

У одсуству првог шутера Шапића одговорност су преузели најискуснији - капитен Владимир Вујасиновић, Александар Ћирић и Дејан Савић, а запажен је био и учинак Андрије Прлаиновића чији су ударци били јако неугодни по пртоивничког чуватра мреже.

На другој страни, Црногорци нису успели да одрже ниво игре са претходних утакмица, а нешто бољи од саиграча били су браћа Јановић.

Наша репрезентација је потпуно заслужено освојила бронзану медаљу на најзначајнијем светском такмичењу, након трећег места освојеног на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године, и донекле се реванширала Црној Гори за пораз у финалу европског првенства у Малаги пре месец дана.

Најефикаснији у тиму Србије био је Дејан Савић са два гола, колико је постигао и Млађан Јановић за Црну Гору.

Селекција Србија је на овој утакмици играла без Александра Шапића, који је у петак сломио ногу, а на голу је био изванредни Слободан Соро.

То је трећа медаља за Србију на Олимпијским играма у Пекингу. Претходно је пливач Милорад Чавић освојио сребро, а тенисер Новак Ђоковић бронзу.

У финалу олимпијског ватерполо турнира састаће се репрезентације Мађарске и САД.