Читај ми!

ЛЕН неће толерисати независно такмичење

Европска федерација водених спортова саопштила је да су иницијативе за покретање независне ватерполо лиге у неколико земаља Европе нелегалне и да такмичења ван надлежности ЛЕН не може да постоји, а да ће лица и организације које буду умешане у такве активности бити санкционисана.

Саопштење које је данас објављено на интернет страници ЛЕН-а уследило је после састанка ЛЕН са представницима 25 националних савеза прошле недеље током Европског првенства у пливању у мађарском Дебрецину.

Састанку су присуствовали и представници Ватерполо савеза Србије.

Европски клубови, њих 14, на челу са шампионом Европе италијанским Про Реком у марту су у Ријеци потписали декларацију којом су основали ново такмичење Суперлигу, која је требало да почне у октобру са добрим финансијским и такмичарским аранжманом за клубове учеснике.

Пописници декларације били су и представници српских клубова Партизана, Војводине и Црвене звезде уз по три клуба из Мађарске, Црне Горе и Хрватске, као и Про Реко и шпанска Барселонета.

Представнци новоформиране Суперлиге на чијем је челу Председник ријечког Приморја Предраг Слобода одржали су више састанака са ЛЕН-ом, али нису нашли решење по којем би се то такмичење играло под покровитељством Европске федерације.

Следећи састанак требао је да буде одржан 16. маја у Загребу, али је ЛЕН у саопштењу унапред изнео став према коме новог такмичење неће бити, као и да је спреман да санкцинише евентуалне учеснике.

Ватреполо савез Србије саопштио је прошле недеље да ће српски клубови, и поред ријечке декларације, приоритетно учествовати у такмичењу ЛЕН, а тек ако остане места у календару у евентуалној Суперлиги.

ЛЕН наводи да је састанак у Дебрецину одржан како би се унапредило такмичење Лиге шампиона на захтев клубова и федерација које су имале примедбе на досадашњи формат, организацију и финансијски аспект најквалитетнијег такмичења у Европи.

Нови систем ЛЕН, који је, како се наводи у саопштењу, делимично направљен имајући у виду иницијативу о покретању Суперлиге, обезбедиће више мечева у такмичењу и учешће по три тима из најтрофејнијих земаља у спорту.

Такође, телевизијски преноси неће више ићи на терет клубова, а они ће бити слободни и да самостално склапају уговоре са телевизијским кућама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије