Стаза у Вислеру и даље неугодна

Такмичари који ће на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу наступити у бобу сложили су се са оценом колега санкаша да је стаза у Вислеру изузетно тешка, чак и за најбоље спортисте света.

Током прва два дана тренинга, најмање 11 боб посада се изврнуло због чега је учешће двојице такмичара доведено у питање. Удеси су уобичајени у бобу, али је пажња јавности много више усмерена на безбедност спортиста после смрти репрезентативца Грузије у санкању Нодара Кумариташвилија, који је прошле недеље погинуо када је при брзини од 145 километара на сат излетео са стазе.

"Пазите, ова стаза може да вас уједе у било ком тренутку", рекао је пилот аустралијске посаде Џереми Ролстон.  Други тренинг на стази прескочио је актуелни шампион Светског купа у конкуренцији двоседа Бит Хефти из Швајцарске, али само зато што се на првом тренингу слупао, па је имао главобољу.

Хефтију, који је из болнице пуштен са модрицама по телу и глави, као и посекотинама на ногама, за наступ на трци биће потребна дозвола лекара.

Болницу је морао да на кратко посети и Данкан Харви из Аустралије, који се после удеса жалио на оштар бол у леђима због чега су му доктори, као меру предострожности, забранили да учествује на данашњем тренингу.

Тешких повреда није било, али је смрт Кумариташвилија свима присутна у подсвести. "Сви смо ми једна породица", казао је пилот САД Стивен Холкомб.  "Знам да се сада прича да је (Кумариташвили) био неискусан и шта све још, али то свеједно није требало да се деси. А ми тек треба да наступимо. Знамо да је он дао све од себе и зато ћемо и ми остали то учинити", додао је Холкомб.

Кумариташвилијева смрт условила је и скраћивање стазе за санкање, али у бобу то није било изводљиво, јер је такмичарима потребно више времена на равном делу стазе за залет.  Канађанин Линдон Раш, ипак, подсетио је да ризик није непознат за боб посаде.  "Олимпијске су игре и сви су сада овде, питају се откуд оволико удеса. Али ово је боб. Удеси се дешавају. Ово није лака стаза, али није ни најтежа", оценио је Раш.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије