Скандал на стази смрти

Уколико некоме смрт грузијског санкаша није довољан разлог за скандал, сигурно ће се бар забринути за дух олимпизма, јер су организатори Игара још у новембру били упозорени на безбедносне проблеме на спорној стази, пише Њујорк тајмс.

Венецуелански санкаш Вернер Хегер је у новембру изгубио свест и имао потрес мозга, пошто је излетео са стазе током тренинга, што га је, у каснијем следу догађаја, коштало учешћа на Олимпијским играма, пише њујоршки дневник.

После те несреће канадски и међународни санкашки савези разменили су бројна писма и поруке, пошто је Хегер упозорио да стаза није безбедна, на исти начин на који се, сада, води расправа о узроцима смрти Нодара Кумариташвилија.

Организатори Олимпијских игара у Ванкуверу већ недељу дана са више или мање успеха, покушавају да убеде јавност да је Кумариташвили погинуо због грешке коју је сам направио, али је грузијски олимпијски комитет тај закључак одбацио као неозбиљан, а посебно део који се односи на недостатак искуства трагично страдалог санкаша.

"Мислим да је стаза проблематична", рекао је председник грузијског комитета Ђорђи Натасвлишвили.

Одмах после несреће, органозатори су донекле изменили стазу, па је старт померен наниже, а на месту где је Грузијац излетео са стазе подигнут је зид, а нешто слично су учинили и после Хегеровог удеса у новембру.

Међутим, Хегер је рекао да су организатори одбацили захтеве такмичара из неколико мањих држава за додатним тренинзима на тој стази, па су се, поређења ради, канадски такмичари "леденим тобоганом" спустили по 250 пута, док је Грузијцу пружена прилика да свега 25 пута испроба стазу.

После силног убеђивања да закажу додатне термине за тренинге, Канађани су попустили, али у време када су почеле трке у Европи, па је читава та прича, сама од себа, пала у други план. Све док Кумариташвили није погинуо.

Додатни проблем представља чињеница да је стаза пројектована за брзине до 137 километара на час, али, из неког разлога, такмичари без проблема пробијају ту границу и језде читавих 153 километра на час.

Такве брзине, сматрају стручњаци, захтевају додатне тренинге за мање искусне санкаше, али су приступ стази, без проблема, добили само Руси, који су са Канађанима, суштински, трампили термине, па ће за четири године у Сочију канадски тим имати исти, повлашћени третман.

Портпарол Вислер центра, у склопу којег се стаза налази, смара да су људи који воде стазу надмашили сами себе како би спортистима обезбедили услове за тренинг. "Чак смо и превазишли захтеве међународних федерација када је реч о приступу стази", рекао је Џон Гибсон.

Хегер се, међутим не слаже са тим тврдњама, наводећи да су га организатори већ приликом седмог покушаја да пређе стазу наговарали да крене са најизазовнијег стартном места. Он је одбио, наводећи да би тако нешто било право самоубиство.

"Већ до тада сам чуо доста стравичних прича... Скоро сви такмичари су на смрт преплашени од ове стазе", заакључио је Хегер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије