Нека Игре почну

Отворене Олимпијске игре у Ванкуверу, мада је спектакуларно отварање, пред око 60.000 људи, имало помало тужни призвук јер је свега неколико сати раније, на тренингу, погинуо грузијски санкаш. Два и по часа технолошких чудеса, игре звука, светла и ласерских лудорија. Олимпијски пламен запалио највећи хокејаш свих времена Вејн Грецки.

Нели Фуртадо и Брајан Адамс, вероватно двоје најпознатијих Канађана последњих година, успели су да растерају облак сете који се надвио над отварање Зимских олимпијских игара у Ванкуверу, због трагедије на санкашкој стази, на којој је уочи отварања Игара погинуо Нодар Кумариташвили.

Управо због тога, грузијски тим, чији су чланови на рукаву носили црни флор, добио је посебан аплауз 60.000 гледалаца на стадиону "Би-Си плејс" у Ванкуверу, трећем канадском граду домаћину Олимпијских игара.

Стадионом су продефиловале укупно 82 делегације, укључујући и седам држава које се по први пут појављују на Зимским олимпијским играма, попут Србије, Црне Горе, Кајманских острва, Колумбије, Гане, Пакистана и Перуа. Такмичиће се укупно око 2,500 спортиста.

Организација Игара Ванкувер кошта око шест милијарди долара, укључујући и читаву масу инфраструктурних пројеката у околини, али се очекује и приход од око 10 милијарди долара. "Прајс, Вотерхаус и Куперс" су били нешто реалнији, па су профит проценили на милијарду долара.

Српску заставу на церемонији отварања носила је Јелена Лоловић. 

Попут сада већ давних Олимпијских игара у Сарајеву, и Ванкувер је морао да чека последњи час не би ли пао снег.

Посебан аплауз добили су спортисти из Грузије, који су пред само отварање променили одлуку и решили да, упркос трагедији која их је задесила, наставе такмичење на Играма. Наравно, атмосфера на стадиону кулминирала је када је на ред дошла делегација домаћина.

"Олимпијски комитет је погођен овом трагедијом", рекао је председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог. Кумариташвили је пети спортиста који је погинуо током одржавања Зимских олимпијских игара.

У част злосрећног Грузијца, црне флорове на рукама носило је још неколико десетина спортиста из разних земаља.

Србију ће у Ванкуверу представљати десеторо спортиста.

На стазу ће први изаћи бијатлонац Миланко Петровић, који ће 14. фебруара учествовати у спринту на десет километара. Уколико у тој трци буде међу првих 60, Петровић ће два дана касније учествовати и у дохватној трци на 12,5 километара.

Учешће на Играма у Вакуверу Петровић ће заврсити 18. фебруара, када је на програму појединачна трка на 20 километара.

У нордијском скијању Србију ће представљати Белма Шмрковић и Амар Гарибовић и обоје ће наступити 15. фебруара. Шмрковић ће учестовати у трци на 10.000 метара слободни стилом, а Гарибовић на 15.000 метара слободним стилом.

Јелена Лоловић и Невена Игњатовић ће 20. фебруара стартовати у супервелеслалому и четири дана касније у велеслалому. У слалому, који је на програму 26. фебруара, учестцоваће Лоловић и Марија Трнчић.

У такмичењу боба четвераца, посада Србије ће 26. и 27. фебруара наступити у саставу Вук Рађеновић, Слободан Матијевић, Игор Шарчевић и Милош Савић.