Ванкувер, прва жртва

Грузијски олимпијски репрезентативац у санкању 21-годишњи Нодар Кумариташвили преминуо је од повреда задобијених на тренингу у Ванкуверу. Грузија тугује за спортистом. Организатори кажу да је сам крив, али ипак мењају стазу и повећавају заштитни зид. Рог жали за Грузијцем.

Грузијац је изгубио контролу над санкама, прелетео заштитну ограду и главом ударио у метални стуб.

Спасилачка екипа одмах је дошла на место несреће, пружила прву помоћ Грузијцу, који је потом пребачен у болницу. Како су саопштили представници МОК-а, Кумариташвили је са стазе излетео брзином од 145 километара на сат.

 Грузијац се ове сезоне такмичио у пет трка у оквиру Светског купа, у којем је заузео 44. место.

Његовој погибији је претходио и инцидент у којем је актуелни олимпијски шампион Армин Цеглер, такође, излетео са стазе, али је прошао без озбиљнијих повреда.

Кумариташвили сам крив за трагедију

Грузијски санкаш Нодар Кумариташвили, који је изгубио живог током тренинга, сам је крив за трагедију, истиче се у саопштењу које су јутрос издали канадска полиција и Међунродна санкашка федерација (ФИЛ).

У истрази коју су спровели истражни судија Британске колумбије, канадска полиција и ФИЛ, констатовано је да је до несреће дошло због грешке Кумариташвилија:

"Грузијски такмичар је прекасно изашао из кривине број 15, затим изгубио контролу над санкама, што је проузроковало трагичну несрећу", истиче се у заједничком саопштењу истражних органа.

Упркос трагедији олимпијска такмичења у санкању ће се наставити према утврђеном распореду, с тим што је ФИЛ затражио од организатора да до почетка такмичења повиси заштитну ограду на задњем делу стазе.

Такмичења у овом спорту почињу у суботу и недељу када ће се за медаље борити мушкарци.

Мења се стаза за санкање после смрти спортисте

Стаза у Клизачком центру у Вистлеру на Зимским олимпијским играма биће промењена после смрти 21-годишњег санкаша из Грузије Нодара Кумариташвилија

Функционери Међународне санкашке федерације и Организационог комитета Зимских олимпијских игара у Ванкуверу саопштили су да ће бити подигнут зид на излазу из кривине број 16, последње на стази, на којој је Кумариташвили изгубио контролу, полетео и ударио у челични стуб.

Они су у заједничком саопштењу навели да је то "превентивна мера". Санкаши ће имати још један додатни тренинг у суботу ујутру по локалном времену, само девет сати пре него што почну такмичења за медаље.

У исто време биће одржан и тренинг за санкашице, четири сата пре почетка такмичења.

Рог жали због смрти грузијског спортисте

Председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог изразио је жаљење због смрти грузијског олимпијског репрезентативца Нодара Кумариташвилија.

"Цела олимпијска породица је погођена том трагедијом која баца сенку на ове игре", рекао је Рог.

Грузијски олимпијски репрезентативац у санкању 21-годишњи Нодар Кумариташвили преминуо је вечерас од повреда задобијених на данашњем тренингу у Ванкуверу.

Грузијац је изгубио контролу над санкама, прелетео заштитну ограду и главом ударио у метални стуб. Спасилачка екипа одмах је дошла на место несреће, пружила прву помоћ Грузијцу, који је потом пребачен у болницу.

Како су саопштили представници МОК-а, Кумариташвили је са стазе излетео брзином од 145 километара на сат.

Грузијац се ове сезоне такмичио у пет трка у оквиру Светског купа, у којем је заузео 44. место.

Грузија тугује за Кумариташвилијем

Цела Грузија је у шоку због погибије репрезентативца ове земље у санкању Нодара Кумариташвилију током тренинга уочи отварања Зимских олимпијских игара у Ванкуверу, пренела је национална телевизија Рустави.

Туига за изгубљеним младим животом нарочито је приметна у родном месту несрећног спортисте, Бакуријанију.

Његови пријатељи, познаници, родбина, па и људи који га лично нису познавали, окупљају се у дому његових родитеља и сестре, како би им изразили саучешће.

"Цео град је у шоку. Сви су познавали тог дечка и веровали да ће их он на Олимпијским играма достојно представљати. Његова породица је скрхана болом", изјавио је Гиорги Гаваун, пријатељ породице Нодара Кумариташвилија.

Грузијскла олимпијска репрезентација коју чине три алпска скијаша, три такмичара у уметничком клизању и један такмичар у санкању, Леван Гурашидзе, одлучила је да настави учешће на Играма у Ванкуверу.

Са њима је разговарао председник Грузије Михаил Сакашвили, пошто је минутом ћутања одата пошта погинулом спортисти.

"Изгубили смо дивног младића. Наставимо због њега да се такмичимо.Он би био срећан да види Грузију на победничком постољу", рекао је Сакашвили за националну грузијску телевизију..

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара