Застава Србије у Ванкуверу

На церемонији добродошлице српском олимпијском тиму уз интонирање химне Боже правде, свечано је подигнута српска застава. У петак, свечаним отварањем на стадиону "Плас" у Ванкуверу, почињу 21 Зимске олимпијске игре. Директан пренос свечаног отварања 13. фебруар, 3.00 часа Други програм РТС-а. Тридесеторо такмичара неће моћи да се такмичи због допинга.

Церемонији која је одржана у Олимпијском селу у Ванкуверу присуствовали су: председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, генерални секретар Ђорђе Вишацки, као и Петер Владиковић, почасни конзул Републике Србије у Канади, многобројни чланови српске заједнице у Ванкуверу, волонтери који помажу тиму и два акредитована новинара Срђан Џомбић (Спортски журнал) и Влада Петровић (слободни новинар). Добродошлица је истовремено уприличена и тимовима Републике Кине, Демократске Републике Кореје, Кајманских Острва и Исламске Републике Иран.

Градоначелници Олимпијског села Триша Смит и Рик Хансон разменили су поклоне са шефом Мисије ОКС "Ванкувер 2010" Браниславом Јевтићем.

Гости из Србије су својим домаћинима поклонили ћирилично писмо у мозаику на дрвеном постољу, које је украшено репликом Миросављевог Јеванђеља.

Спортисти, званице и гости су након церемоније добродошлице наставили дружење у Међународној зони Олимпијског села.

Свечана церемонија отварања XXI Зимских олимпијских игара одиграће се 12. фебруара у 18 часова по локалном, односно 13. фебруара у 3 часа по средњеевропском времену. Том приликом заставу Србије носиће Јелена Лоловић.

Србију ће представљати десет спортиста - Јелена Лоловић, Марија Трнчић и Невена Игњатовић у алпском скијању, Амар Гарибовић и Белма Ширковић у крос кантрију, Миланко Петровић у бијатлону, Вук Рађеновић, Слободан Матијевић, Милош Савић и Игор Шарчевић у бобу.

Канада је трећи пут домаћин Олимпијских игара - Монтреал је 1976. године организовао Летње олимпијске игре, а у Калгарију су 1988. одржане зимске Игре.

Међу фаворитима за титулу најуспешније нације на првом месту је Немачка, чији су спортисти на прошлим Играма, у Торину 2006. године, освојили највећи број медаља - 29, од којих 11 златних. Следе Сједињене Америчке Државе са 25 одличја (девет златних) и Аустрија са 23 медаља међу којима је, такође, девет златних.

Индивидуално, у алпском скијању највише се очекује од актуелне победнице Светског купа Американке Линдзи Вон, као и од Немице Марије Рајх, Аустријанке Катрин Цетел, Швеђанке Ање Персон.

Код мушкараца, велика борба за олимпијски трофеј водиће се између водећег у Светском купу Аустријанаца Бењамина Рајха и Михаела Валхофера, Швајцараца Дидијеа Куша и Карла Јанке, Норвежамнина Аксела Лунда Свиндала, Американца Теда Лигетија и Хрвата Ивице Костелића.

У једном од најатрактивнијих спортова на такмичењу у Ванкуверу, уметничком клизању, пажња ће бити усмерена на браниоца олимпијске титуле, Руса Јевгенија Плушенка, који се после скоро четири године паузе успешно вратио на лед освојивши титулу европског првака у Талину.

Плушенку ће се супротставити Швајацарац Стефан Ламбије, америчке клизачке звезде Иван Лајсачек, Џереми Абот и Џони Вејр, као и Француз Брајан Жубер.

У конкуренцији плесних парова фаворити су Руси Оксана Доминина и Максим Шабаљин, као и Французи Изабел Делобел и Оливије Шенфелдер.

Маскоте Зимских олимпијских игара, које ће се одржати под слоганом "Пуног срца", биће медведићи Мига и Квачи. Мига је морски медведић, а Квачи, који долази из дубине канадских шума, обучен је у хокејашког голмана.

Свечаност отварања Игара биће одржана 12. фебруара у 18 часова по локалном, односно 13. у три сата по нашем времену, а заставу Србије у дефилеу ће носити Лоловић.

Организатори су најавили спектакл за који је потрошено око 40 милиона долара, што значи да се ради о другој најскупљој свечаности отварања у историји Игара, после Пекинга 2008. године.

Игре званично почињу квалификацијама у скијашким скоковима.

Око 2.700 спортиста у борби за медаље, тридесесеторо без учешћа због допинга

Зимске олимпијске игре у Ванкуверу ће почети свечаном церемонијом, која ће први пут бити одржана у затвореном простору - на покривеном стадиону. Такмичења ће се, поред објеката у Ванкуверу, одржавати и у приградском Ричмонду, као и у оближњем зимском центру Вистлеру, односно тамошњој Цајпрес планини. Ванкувер ће угостити укупно око 2.700 спортиста из 82 земље света, који ће се такмичити у 15 спортова. Тридесеторо такмичара неће моћи да брани боје својих држава, пошто им је то забранила Анти допинг агенција.

Србија ће, као и Црна Гора, Кајманска Острва, Колумбија, Гана, Пакистан и Перу, дебитовати као самостална држава на Зимским олимпијским играма. Имаће 10 представника.

Све њих пратиће више од 10.000 акредитованих представника медија, 250.000 посетилаца Игара и телевизијски аудиторијум од око три милијарде људи.

Сама организација Игара, укључујући и трошкове за унапређење инфраструктуре у региону, незванично је коштала више од пет милијарди долара, али је председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Жак Рог убеђен да ће се инвестиција исплатити.

Рог је оценио да ће Ванкувер бити модел за будуће организаторе олимпијских игара. Пре свега због бриге о заштити околине и дугорочног планирања које би требало да је олимпијским објектима обезбеди сврху и по завршетку Игара.

"Постављени су нови стандарди. Све што је рађено рађено је са спортистима, а са животном средином и заоставштином на уму. Овде научене лекције биће модел за будуће игре", истакао је Рог.

Напори Организационог комитета у Ванкуверу (ВАНОЦ) сведоче у прилог Роговој тврдњи. Олимпијске игре у Ванкуверу не би требало да имају било какав штетан утицај на природу, између осталог и зато што ће такмичаре и новинаре превозити возила на хибридни погон. Много труда уложено је и на решавање социјалних проблема.

Уговори су потписани са скоро свим релевантним организацијама канадских староседеоца, углавном индијанаца и ескима, којих има више од милион и који неретко живе у сиромаштву борећи се са болестима зависности и другим проблемима.

Сви они су, међутим, укључени у организацију Игара у Ванкуверу чији је лого и заснован на мотивима из њихове културе.

Допринос Играма даће и сиромашни становници из центра града. Њих око 200, међу којима има и имиграната, обучено је да прави дрвене подијуме за доделу медаље. Бивше проститутке, наркоманке, жртве породичног насиља и робијашице правиће 1.800 букета за освајаче одличја.

МОК ће, као што је већ постало уобичајено, у Ванкуверу извршити рекордно велики број анти-допинг тестова. Укупно ће бити проверено 2.000 спортиста, око 800 више него пре четири године у Торину.

Канађани су ове године трећи пут домаћини Олимпијских игара. Први пут су у тој улози били 1976. године, када је Монтреал организовао Летње олимпијске игре. Калгаари је 1988. године био домаћин Зимских игара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се