Читај ми!

Ролан Гарос - турнир велике традиције на коме ће Ђоковић играти 20. пут у каријери

Почиње други тениски гренд слем у сезони и трајаће до 9. јуна. Најбољи тенисер света Новак Ђоковић играће 20. пут на Отвореном првенству Француске и бориће се за четврту титулу на турниру, односно 25. гренд слем трофеј у каријери. Поред Ђоковића, Србију ће представљати и Ласло Ђере, Миомир Кецмановић, Душан Лајовић и Хамад Међедовић. У женској конкуренцији наступиће Олга Даниловић и Александра Крунић.

Ролан Гарос - турнир велике традиције на коме ће Ђоковић играти 20. пут у каријери Ролан Гарос - турнир велике традиције на коме ће Ђоковић играти 20. пут у каријери

Отворено првенство Француске или Ролан Гарос одржава се последње недеље маја и прве недеље јуна у Паризу. Турнир је први пут одигран 1891. године.

Поред бициклистичког Тур де Франса, Ролан Гарос је један од истакнутијих представника и симбола спорта у Француској који посећују људи из целог света.

Турнир је понео име у знак сећања и у част хероја Француске из Првог светског рата. Гарос (Сен Дени, 6. октобар 1888 - Вузије, 5. октобар 1918) је био војни пилот и пионир ваздухопловства. Хроничари су забележили да је био првак државе у бициклизму 1906. године, а тенис је играо искључиво рекреативно.

Победницима турнира у мушкој конкуренцији додељују се такозвани "Куп Мускетара" од 1981. године. У женском надметању шампионка добија "Сузан Леглен", освајачи дубла "Жак Бруњон" титулу, а "Куп Симон Матје" тенисерке у конкунренцији парова, док такмичари у мешовитој конкуренцији освајају трофеј "Марсел Бернар".

Трофеји одражавају историју тениса, пре свега турнира на шљаци. Одају почаст легендарним тенисерима, а дизајнирала их је чувена јувелирска породица Малерио. 

Повратак краља на париској шљаци

Једна од првих асоцијација на помен имена другог гренд слема у сезони сигурно је Рафаел Надал - тенисер који је 14 пута освојио титулу шампиона. Шпанац је уписао 112 победа и само три пораза на турниру, а успео је оно што готово нико никад није - ниједан тенисер није освојио исти турнир, ни на челенџеру или турниру из АТП 250 категорије као што је Надал на Ролан Гаросу.

Надал је прву титулу освојио 2005. са 19 година. Времешни Надал вратио се у Париз, две године након последњег тријумфа. Подсећања ради, прошле сезоне, повреда кука га је први пут после 18 узастопних наступа одвојила од турнира. Ове године, Надал је стигао као 276. тенисер на АТП листи, али је и даље први тенисер у срцима многих навијача, поготово у Паризу.

У првом колу Надал ће се састати са Александером Зверевом.

Првог дана Ролан Гароса троје српских тенисера на терену

Олга Даниловић, Александра Крунић и Ласло Ђере играће првог дана Ролан Гароса, у недељу, мечеве првог кола Ролан Гароса.

Олга ће на терену број осам играти против Италијанке Мартине Тревизан, а тај меч би требало да почне после 18 часова. Александра ће на терену број 13 играти против Американке Кети Волинец, а дуел би требао да крене око 18.00

Ђереу ће на терену број 12 ривал бити Немац Данијел Алтмајер, а дуел не би требало да почне пре 17 часова.

Олга никада пре није играла против Мартине Тревизан која заузима 88. место на ВТА листи. Српска тенисерка је 125. на свету. Подсећања ради, Даниловић је прошле године стигла до трећег кола на Ролан Гаросу, а до главног жреба ове сезоне дошла је преко квалификација.

Крунић је 99. тенисерка на ВТА листи, а Американка Волинец 109. Тенисерке се до сада никада нису састајале. Александра је два пута стизала до другог кола у Паризу, а прошле године није играла због повреде.

Данијел Алтмајер је у каријери једном савладао Ђереа, на турниру у Кицбилу 2021. године. Ђере је боље пласиран на АТП листи, заузима 52. место, а Алтмајер је 83. играч на свету.

Поред поменутих тенисера, на Ролан Гаросу ће наступити и Миомир Кецмановић против Тијага Монтеира из Бразила који га је недавно елиминисао са мастерса у Риму после велике борбе. Кецмановић је претходно два пута савладао тенисера из Бразила, 2019. године у квалификацијама за Аустралијан опен и 2021. године у Буенос Ајресу. Иако је српски играч 55. на листи, а Бразилац 88. тенисер на свету, очекује се велика борба сјајних и упорних тенисера.

Душан Лајовић ће имати изузетно захтевну препреку у првом колу. Играће против Романа Сафијулина из Русије. Тенисери нису одиграли ниједан међусобни дуел, а ако је судити на основу уједначености на АТП листи - Лајовић је 59. играч, а Сафијулин 40 - делује да ће дуел бити веома занимљив.

Талентовани Хамад Међедовић играће против Флавија Коболија из Италије, играча са којим се до сада није састајао. Реч је о 56. тенисеру на АТП листи. Међедовић је 134. играч и налази се у серији победа на париској шљаци, будући да је до главног жреба на Ролан Гаросу морао преко квалификација. Подсетимо, Међедовић је недавно стигао до трећег кола у Риму и био надомак победе против Данила Медведева, ипак искуство руског тенисера пресудило је у узбудљивом дуелу.

Најзанимљивији меч првог кола, између гренд слем шампиона и ветерана, Ендија Мареја и Стена Вавринке, играће се на терену Филип Шатрије после 20 часова.

На истом терену, око 14.30, очекује се дуел једног од фаворита за освајање пехара, Шпанца Карлоса Алкараза и Американца Џефрија Џона Волфа.

Новак тражи форму, мотивацију и титулу

Ђоковић пролази кроз једну од најтурбулетнијих сезона у каријери. Најбољи тенисер света свих времена од почетка године није успео да се попне на победничко постоље. У трагању за добром формом и препознатљивом игром покушавао је у неколико наврата, али су се испречили Јаник Синер у полуфиналу Аустралијан опена, Лука Нарди на мастерсу у Индијан Велсу, потом Каспер Руд у полуфиналу Монте Карла, Алехандро Табило у трећем колу Рима и Томаш Махач у Женеви.

Многи љубитељи тениса, навикнути на бриљантне партије српског играча, постали су забринути због не баш добрих резултата ове године. Еведентно је да је Новаку потребна мотивација како би наставио шампионски пут. После пораза у полуфиналу АТП турнира у Женеви навео је да не види себе као фаворита на Ролан Гаросу.

"Наравно да сам забринут. Уопште нисам играо добро ове године, осим неколико мечева ту и тамо. Тако је, како је. Не видим себе као фаворита у Паризу. Ићи ћу меч по меч", навео је Ђоковић после пораза од Махача у Женеви.

Ђоковић ће у Паризу у првом колу играти против Француза Пјера-Ига Ербера. До сада је само једном играо са поменутим тенисером и то 2013. године на мастерсу у Паризу. Новак је тријумфовао са 2:0. Пјер-Иг Ербер је на 143. месту АТП листе.

Потенцијални противник Ђоковића у другом колу биће бољи из дуела Карбаљеса Баене и Лестијена, а потом би требало да иде на Музетија, затим на Пола или Серундола, док пројекције наводе да га у четвртфиналу чекају Руд или Фриц.

Ђоковић би у завршници могао да се састане са Зверевом, Медведевом и Надалом, док пре финала неће играти против Синера или Алкараза.

Новак Ђоковић брани пехар у Паризу, прошле године је у финалу победио Норвежанина Каспера Руда.

Подсетимо, Ђоковић је три пута освајао Ролан Гарос - 2016, 2021. и 2023. године. Поред тога, још четири пута је играо финале у Паризу. Ђоковић ће играти 20. пут на Отвореном првенству Француске и бориће се за четврту титулу на турниру, односно 25. гренд слем трофеј у каријери.

Французи се не радују на Шатријеу већ 40 година

Централно место на комплексу у Булоњској шуми заузима терен Филип Шартије. Трећи највећи тениски стадион на свету, односно највећи у Европи.

Главно поприште Отвореног првенства Француске може да прими 15.166 навијача. Назван је 2001. по председнику Француске тениске федерације и Међународне тениске федерације. Шатрије је био један од најзаслужнијих људи за повратак тениса у олимпијски програм на Играма у Сеулу 1988. године.

Французи сигурно неће заборавити 1983. годину, када је Јаник Ноа постао први и до сада једини Француз који је освојио титулу у синглу. Прошле године навршио се и неславни јубилеј, 40 година од како је Ноа освојио Ролан Гарос.

Ролан Гарос је, разумљиво, еволуирао од оснивања. У почетку је био отворен само за француске играче, али је постепено растао и на њему су учествовали тенисери из целог света. Један је од најузбудљивијих турнира не само на шљаци, који поред тениске лепоте приказује и раскош Париза. Поред тога, служи и за промоцију културног и спортског наслеђа Француске.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије