Читај ми!

Марка: Дебата је готова, Ђоковић је најбољи тенисер свих времена

Дебата је готова, Новак Ђоковић је највећи свих времена, поручује шпански спортски лист "Марка" после освајања свог четвртог Ју-Ес опена и укупно 24 гренд слем титуле у каријери.

Освајањем титуле на Ју-Ес опену Новак Ђоковић је изједначио апсолутни рекорд са чувеном тенисерком Маргарет Kорт по броју освојених гренд слем трофеја – 24.

Србин сад има два најважнија пехара више од Рафаела Надала и четири од Роџера Федерера, па му је доминацију признао и медиј из државе из које стижу Надал и Карлос Алкараз.

У ауторском тексту Марке наведено је 14 разлога који Ђоковића стављају на прво место најбољих тенисера свих времена.

Најстарији шампион Ју-Ес опена

Његов тријумф на турниру у Њујорку, са 36 година и три месеца, чини га најстаријим победником Опен ере. Рекорд је до сада држао Кен Роузвол, Аустралијанац, који је имао 35 година када је 1970. освојио свој последњи Ју-Ес опен.

Четири пута је освајао три од четири гренд слема

Нешто што нико до сада није урадио, Ђоковићеви рекорди не престају да ишчуђавају. Прошлог јуна је по трећи пут крунисан на шљаци Ролан Гароса. Освојио је Аустралијан опен 10 пута, Вимблдон седам и Ју-Ес опен четири пута.

Највише недеља на првом месту АТП листе

Светска ранг-листа означава доследност тенисера и Ђоковић је надмашио Федереров рекорд од 310 недеља на врху 8. марта 2021. Он укупно има 389 недеља и овог понедељка ће наставити да повећава тај број јер преузима прво место од Карлоса Алкараза.

Рекордан број поена у сезони

Било је то 2015. године када је Ђоковић у сезони поставио рекорд који ће тешко бити изједначен или оборен. Он је сакупио 16.785 бодова захваљујући 11 титула: Аустралијан опену, Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, Вимблдону, Ју-Ес опену, Пекингу, Шангају, Париз-Берсију и Мастерс купу.

Прво место на Мастерсу 1000

Професионалци истичу да тенис није само четири гренд слема. И не греше. Овај спорт састоји се и од девет Мастерс 1000 турнира којих има на свим континентима. Ђоковић такође има највише ових титула – 39, три више од Надала после освајања туринира у Синсинатију. Федерер је трећи са 28.

Ђоковић је једини са свих девет Мастерса

Ђоковић је једини играч који је освојио свих девет Мастерса 1000. У ствари, урадио је то у најмање два наврата. Године 2015. освојио је шест од девет. Надалу недостају Мајами, Шангај и Париз-Берси, а Федереру Монте Карло и Рим.

Освојио 12 гренд слемова када је имао више од 30 година

Дијета и рутине тенисера из Београда сигурно се исплате. Управо је освојио свој 12. гренд слем са преко 30 година, тачније са 36 година и три месеца. Надал је сакупио осам гренд слемова после 30, до Федерер четири.

Историјски мајстор АТП финала

Ђоковић је укупно шест пута освајао АТП Мастерс куп и тако изједначио Федереров рекорд. Надал тек треба да победи на Мастерс купу, који се сада одржава у Торину. Завршивши непоражен на издању за 2022. годину, однео је кући највећи наградни фонд до сада, који је износио 4,6 милиона евра.

Најбољи српски тенисер бољи од ривала у међусобним дуелима

Са Федерером има повољан однос од 27 победа према 23 пораза. Са Надалом је 30 према 29.

Најбољи проценат освојених мечева у историји

Још један од рекорда који се издвајају у Ђоковићевој каријери је то што је победио у 1.076 од 1.287 одиграних мечева. То даје стопу успешности од 83,6 посто. Надал је други на тој листи са 1.068 победа и 220 пораза, што значи 82,9 посто.

Он је лидер у титулама међу активним тенисерима

Тријумф на Ју-Ес опену донео је Ђоковићу 96. титулу, Надал има 92. Иза Ђоковића је Џими Конорс са 109 титула па Федерер са 103.

Највише гренд слем финала

Ђоковић, који је пропустио последње издање Ју-Ес опена јер није био вакцинисан против коронавируса, има 36 гренд слем финала, уз 24 победе и 12 пораза. Други на листи у мушкој конкуренцији је Федерер са 31, Надал има 30. У женском тенису Крис Еверт је дошла до 34. 

Једини играч који је освојио три од четири гренд слема у сезони

Ђоковић је 2011, 2015. и 2021. освајао три од четири највећа турнира у години. Србин је био само једну титулу далеко од освајања свих гренд слемова. Поново је то урадио 2023. године, што је податак без преседана у свету тениса.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије