Читај ми!

Што се радујете, ово је све нормално – Ђоковић је увек испред свих

Почевши од 2008. године када је освојио прву гренд слем титулу на Аустралијан опену, па све до историјске, 23. у каријери, на Ролан Гаросу Ђоковић као да је поручивао љубитељима тениса, популарним речима Мирослава Николића: "Што се радујете, ово је све нормално."

Ђоковић је љубитеље тениса навикао на успех и свака његова победа делује уобичајеном, делује као да се подразумева тријумф, не зато што нема конкуренцију, већ због тога што је на већем нивоу од противника, годинама уназад.

Новак Ђоковић је освајањем 23. гренд слем титуле постао најбољи на свету који је икада играо тенис и поред тога стао је међу великане у конкуренцији најбољег спортисте икада.

Овај успех би вероватно дошао и раније да Ђоковић није депортован из Аустралије и да му је дозвољен улазак у Сједињене Државе. Тада су Ђоковића практично физички спречили да сада има три гренд слем титуле више.

Но, нису само трофеји мерило квалитета, већ и начин игре помножен са бројем година, а у тој категорији Ђоковић је неприкосновен.  

Тријумфом на Ролан Гаросу српски тенисер постао је најстарији освајач другог гренд слем турнира у сезони.

У каријери дугој 20 година, Ђоковић је освојио све највредније турнире, изузимајући златну медаљу на Олимпијским играма. За тај подвиг извесно је да ће имати још једну прилику у Паризу већ следеће године. 

Новак је примера ради почео сениорску каријеру у години рођења Алкараза, 2003, а играо је са тенисерима као што су Николај Давиденко, Марат Сафин или Робин Содерлиг које Шпанац није ни добрано упамтио.

Током каријере отпратио је тениске легенде као што су рецимо Лејтон Хјуит, Енди Родик и Роџер Федерер у заслужену пензију, а сада млађим колегама Касперу Руду, Карлосу Алкаразу и Давидовичу Фокини демонстрира часове тениса.

То временско раздобље у коме је Ђоковић константа и увек испред свих, искористио је да се прилагоди тенису, а затим игру прилагодио себи. С тим у вези, не би било претерано када би се констатовало да је српски тенисер заувек променио начин игре у "белом спорту".

Независно од тога да ли се некоме допада Ђоковићев стил или не, оно што се мора истаћи је уједначен ниво свих елемената у његовој игри, почевши од сервиса до смеча. Сваки ударац, па чак и онај који заврши у мрежи или ауту, делује беспрекорно изведен. 

Ипак, Новаково најјаче оружје не долази из игре.

Помисао циника да не може даље и више од тренутног, Ђоковића помера напред унедоглед. Делује као да у победничким моментима он гледа само ко, шта и какав циљ је испред њега.

На основу досадашњих резултата, нема сумње да ће се зауставити на овом броју гренд слем титула, јер Маргарет Корт има један трофеј више од српског тенисера.

Ђоковић је по свему судећи неухватљив, кад год би неко помислио да нема излаза, он би се Худинијевски снашао и ослобађао из немогућих ситуација. 

Шампионски се вратио на место одакле су га депортовали, а по свему судећи отпутоваће тамо где су му забранили како би показао раскошну тениску магију којом располаже.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије