Навратилова: Тениски режим ми је помогао да поново победим рак

Некадашња тенисерка Мартина Навратилова је у интервјуу за Сандеј тајмс изјавила да је повратком у "тениски режим" уз одлучност коју је показала као једна од највећих спортисткиња у тенису, победила рак, али и схватила да је време да одустане од наде да ће усвојити дете.

Некадашња прва тенисерка света и освајачица 59 гренд слем титула је у интервјуу за Сандеј тајмс разговарала са Пирсом Морганом и говорила о тренутку када јој је дијагностификован канцер грла и дојке.

"Ушла сам у режим тениса, а то што сам била шампион и спортиста прилично је помогло. Знала сам да ће бити тешко, али нисам знала да ће бити толико тешко као што је било“, рекла је некадашња прва тенисерка света.

Навратилова је говорила о "тоталној паници" након повратка болести, плашећи се да ће умрети у року од годину дана.

"Имала сам предосећај када сам питала доктора какве су ми шансе, а он ми је одговорио око 50:50. Била сам у тоталној паници три дана, мислећи да можда нећу видети следећи Божић. Дефинитивно се суочавате лицем у лице са смрти много више када имате 65 година у односу на 50 или 55 година", рекла је Навратилова водитељу Пирсу Моргану.

Тенисерка из некадашње Чехословачке је саопштила да су јој лекари прошле недеље рекли да је оздравила, три месеца након што је започела хемотерапију и пробну протонску терапију. Такође јој је уклоњен тумор од 7-8 милиметара са десне дојке.

С тим у вези Навратилова је рекла да је имала "три ужасне ноћи" све док јој онколог није рекао да има рак грла изазван вирусом ХПВ16 који је, како је истакла излечив и 95 одсто се потпуно опоравља.

Навратилова је напоменула да јој људи из света тениса пружили велику подршку током борбе против рака.

"Мислим да посао није завршен, али најгори део је иза мене, и знам да ћу се осећати све боље сваким даном,” навела је некадашња освајачица 59 гренд слем титула.

У интевјуу за Сандеј тајмс Навратилова је казала да је планирала да усвоји дете са супругом Јулијом Лемиговом, бившом мис Совјетског савеза и да је имала "синдром празног гнезда" након што су Лемигове ћерке из претходних веза, Викторија и Ема, напустиле дом у Мајамију да би студирале.

"Мислим да је усвајање неко време била лепа мисао, али сам схватила да нисам више баш млада, а не желим да будем бака на игралишту," истакла је Навратилова.

Навратилова је 2010. године лечена од раног облика рака дојке, а у интервјуу је истакла да је изгубила око седам килограма, осећај укуса, као и да није могла да зева, а уз то приметила је, како каже да јој је леви лимфни чвор повећан.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво