Читај ми!

Премијер Аустралије одговорио РТС-у поводом "случаја Ђоковић": Нико није изнад закона

Премијер Аустралије Скот Морисон у одговору на молбу Радио-телевизије Србије и дописника Драгана Царана, нема ни речи жаљења или самокривице због "случаја Ђоковић". Морисон је још једном потврдио своје тврде ставове о контроверзном случају одузимања визе Новаку Ђоковићу и протеривању са Петог континента.

Први човек аустралијске владе своје писмо РТС-у започео је тврдњом, коју као мантру, понавља већ два месеца непрекидно:

"Аустралија има строге законе и правила о граничној безбедности и нико није изнад њих!", стоји у одговору Морисона.

Морисон потом наводи хронологију дешавања у вези са Новаком, при чему ниједном речју није изразио жаљење због голготе коју је светски "број 1" прошао у Мелбурну уочи овогодишњег Отвореног првенства Аустралије у тенису.

Такође, ни речи самокривице и самокритике због неадекватног и некомпетентног поступања аустралијских државних органа, што је потврдио и Федерални суд Аустралије, када је донео одлуку да се Ђоковић "ослободи из полузатвора у хотелу Парк у Мелбурну".

Да је било много нелогичности и неправилности потврдила је и расправа у Парламентарном комитету пре два дана.

Тада је утврђено да нису тачни наводи премијера Морисона да је Новаку Ђоковићу визу одобрио компјутер по аутоматизму, него су то учинили службеници Министарства за имиграцију и Министарства унутрашњих послова Аустралије, након детаљних провера, чиме је оснажена пуна валидност визе.

На седници Комитета је постављено и питање зашто се име српског тенисера, ако се тврдило да је опасан по друштво, није налазило на списку особа за праћење.

Званичник Министаства унутрашњих послова је навео да то и није било важно, јер је Новак Ђоковић био надзиран током свог боравка на Петом континенту. Потврдио је то и Новак тврдњом да су хеликоптери и бројне камере пратили сваки од његових малобројних тренинга у Мелбурну.

У писму РТС-у, премијер Аустралије, потом, оправдава одлуку свог министра за имиграције Алекса Хока о протеривању нашег аса.

"Министар је донео такву одлуку на бази заштите јавног интереса", наводи се.

Наравно, све је засновано на имагинарној опасности да ће Новак подстаћи талас протеста против обавезне вакцинације у Аустралији.

У међувремену се овој тврдњи супротстављају и парламентарци из редова Либералне партије Скота Морисона.

Тако је Трент Цимерман изјавио да се није вакцинисао и да то "никада неће учинити, јер обавезна вакцинација угрожава слободу избора"! Уследила је заједљива порука премијеру Морисону: "Шта ћете са Цимерманом, да ли ћете и њега да протерате у Србију?"

Заменик премијера Аустралије Барнаби Џојс послао је СМС поруку једном од колега, у којој је премијера Морисона назвао "лицемером и лажовом".

Премијер Скот Морисон, у писму РТС-у наглашава да су грађани Аустралије много жртвовали у борби против пандемије и да "с правом очекују да резултати те жртве буду заштићени".

"Уверевам вас да ћемо се врло брзо вратити нормалном животу и да ћемо победити не само ковид 19 него и све друге вирусе којима ћемо бити изложени", тврди Морисон и завршава своје писмо РТС-у политичком поруком да је све то "остварено тешким радом и жртвовањем Аустралијанаца, који су, у огромном броју, прихватили вакцинацију и тако заштитили себе и заједницу".

Парламентарни избори у Аустралији су у априлу и очигледно је да се све користи у политичкој борби.

У овом тренутку опозициона Радничка партија (Лабор) има предност у свим истраживањима са чак 10 процената.

Наравно да актуелна владајућа Либерална (Либерал) партија Скота Морисона сада чини све да докаже како све ради у "јавном интересу". Жртве попут Новака Ђоковића су небитне, битно је задржати власт.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво