Отворено првенство Аустралије

Кириленкова звезда првог дана

Ни киша у Мелбурну није спречила фаворите да оправдају очекивања. Сигурни Надал, Дел Потро, Родик и Мареј. Жистин Енен прославља прву победу на гренд слем турниру од повратка из пензије. Најлепши потез дело Марије Кириленко.

Киша у Мелбурну донекле је пореметила план такмичења на Отвореном првенству Аустралије, али је знатан број мечева ипак одигран.  

У женској конкуренцији било је и те како занимљиво. Посебно руски двобој између две Марије, Шарапове и Кириленко.

Марија Кириленко је после три сата и 22 минута игре победила далеко славнију имењакињу са 2:1 у сетовима, 7:6, 3:6, 6:4.

У избору званичног сајта Отвореног првенства Аустралије, поен Марије Кириленко "бекхенд слајсом" изабран је за најлепши потез првог дана такмичења.

Финалисткиња из прошле сезоне Динара Сафина, други носилац, победила је 47. играчицу на WТА листи Магдалену Рибарикову из Словачке са 2:0 (6:4, 6:4).

Тај меч био је и први који је завршен првог дана такмичења у Мелбурну где киша омета сусрете на отвореним теренима.

Сигурна на старту била је и трећа тенисерка света, шампионка Ролан Гароса Светлана Кузњецова, која је декласирала домаћу такмичарку Анастасију Родионову са 6:1, 6:2. Кузњецова ће у наредном колу имати много тежу противницу - осамнаестогодишњу земљакињу Алису Пављученко.

Првакиња Отвореног првенства САД и некада најбоља тенисерка света Ким Клејстерс из Белгије савладала је Канађанку Валери Тетро са 2:0 (6:0, 6:4).

Доскорашња пензионерка Жистин Енен, која у Мелбурну игра први гренд слем након повратка из пензије у коју је отишла маја 2008. године, такође је забележила победу на старту. Ененова је савладала још једну Белгијанку, Кирстен Флипкен, са 2:0 (6:4, 6:3), а у другом колу могла би да се састане са петим носиоцем, Јеленом Дементјевом из Русије.

У мушкој конкуренцији фаворити су рутински, као што је и очекивано, завршили своје мечеве. Бранилац титуле Рафаел Надал мучио се у првом сету са 70. тенисером света Петером Лучаком из Пољске, али је меч ипак решио са релативно убедљивих 3:0 (7:6, 6:1, 6:4).

Шампион Отвореног првенства САД Хуан Мартин дел Потро, који би у трећем колу могао да се састане са српским тенисером Виктором Троицким, победио је Американца Мајкла Расела са 3:1 (6:4, 6:4, 3:6, 6:2).

Пети носилац Енди Мареј, који покушава да постане први Британац са гренд слем титулом још од 30-их година прошлог века, убедљиво је поразио Кевина Андерсона из Јужне Африке са 3:0 (6:1, 6:1, 6:2).

Седми "костураш" Енди Родик из САД је, такође са 3:0, савладао Холанђанина Тима де Бекера (6:1, 6:4, 6:4).

Хрват Иво Карловић елиминисао је 13. носиоца Радека Штјепанека са 3:2 (2:6, 7:6, 6:4, 3:6, 6:4) и забележио прву победу у досадашња четири  сусрета са Чехом.

Први дан такмичења био је и последњи за најмлађег учесника турнира, 16-годишњег Џејсона Каблера, који је до главног жреба дошао захваљујући специјалном позиву организатора. Каблера је са 3:0 (6:1, 6:2, 6:2) елиминисао Хрват Иван Љубичић, ветеран који се у Мелбурну такмичи  11. годину узастопце.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара