Повреда је прошлост, Ђоковић послао јасну поруку Надалу

Пре доласка у Токио, главно питање у вези са Новаком Ђоковићем било је у каквом стању се налази лево раме после повреде. Ђоковић је на Ју-Ес опену зарадио повреду рамена, због које је морао да преда меч четвртог кола Стану Вавринки.

Новак је неко време осећао снажан бол који га је онемогућавао у извођењу два основна ударца сервиса и бекхенда, па је пауза била неминовна.

Вођени искуством од пре неколико година, када је направио дугу паузу због тешке повреде лакта, делом и страхом да се исто не догоди и данас, Ђоковићеви навијачи нису знали шта могу да очекују у периоду након последњег гренд слема у сезони.

Када је Кристофер Клери, водећи тениски новинар Њујорк Тајмса и човек који изузетно добро познаје дешавања на АТП туру, у једном свом тексту споменуо да би у случају операције сезона била готова за српског играча, тај страх је постао много озбиљнији.

Међутим, захват није била неопходан, а после неколико недеља опоравка објавио је да ће наступати на турниру у Токију што је, испоставиће се, био перфектан потез нашег аса.

Ђоковић је први пут  наступао у престоници Јапана и, како је турнир одмицао, тако је он подизао ниво игре. Почео је од Алексеја Попирина којег је савладао 6:4, 6:2, а ништа боље није прошао ни домаћи представник Го Соеда – 6:3, 7:5.

Већ тада је било јасно да је бол ишчезао и да сваком мечу може максимално да приступи, без задршки које имају спортисти који "излазе из повреда".

"Играо сам три меча заредом, два у синглу и један у дублу, тако да је све како треба", рекао је после другог кола "Ракутен опена", где је са Филипом Крајиновићем наступио и у конкуренцији парова.

Луку Пуја је "демолирао" (6:1, 6:2), да би у полуфиналу одиграо веома зрело против неугодног Давида Гофена и препустио му само седам гемова. Слична ситуација виђена је и у окршају за титулу против Џона Милмана, који ни у једном тренутку није имао прилику да се врати (6:3, 6:2).

Потврда да је неприкосновени "владар Азије" јесте податак да је играо 11 финала на тлу овог континента и свих 11 је решио у своју корист, а у Токију је јубиларни, 10. пут славио на неком турниру на којем је дебитовао.

Ђоковић је у раној фази оба сета дуела са Аустралијанцем правио брејкове који су му били довољни да сачува предност, није дозволио ривалу ниједну брејк шансу и изузетно добро је сервирао.

Већ након четири уводна гема тог меча је имао пет асова и проценат убаченог првог сервиса му је током читаве седмице био изнад 60 одсто. Посебно радује што је имао више од 80% добијених поена на први сервис, док је другим могао да више ризикује када су то резултат и ситуација на терену дозвољавали.

У пет мечева у Јапану поене је махом креирао са форхенд стране, пошто га бекхенд није служио у оној мери у којој је желео. Донекле је било и очекивано да мало "зарђа", то је резултат вишенедељне паузе и недостатка такмичарских мечева.

Колико је бекхенд био слабији део Новакове игре, иначе његов сигурнији ударац, показује статистика из финала – само један директан поен, уз чак 11 неизнуђених грешака са те стране.

Ипак, то га није превише забринуло јер зна да има времена да додатно унапреди све сегменте, сада када је потпуно здрав.

"Била је фантастична недеља у сваком смислу. Осећао сам се сјајно на терену, Јапанци су ми пружили сјајну добродошлицу. Ван терена сам се осећао као код куће. Нисам изгубио нити један сет, сервирао сјајно и генерално је било сјајно искуство", рекао је Србин по освајању пехара и додао:

"Ово је дефинитивно био за степен виши ниво, него што је то случај био последњих неколико месеци, када је тенис у питању. Надам се да то могу да задржим и у Шангају."

Он је на тај начин послао јасну поруку првом пратиоцу Рафаелу Надалу, који је у доброј ситуацији да му преузме чело АТП каравана до краја године. Успехом у Токију Новак је повећао предност у односу на Надала на 1.140 поена.

Шпанац до краја не брани ништа, за разлику од великог ривала који је прошле сезоне тријумфовао у Шангају и играо финала Париза и Завршног турнира у Лондону – укупно 2.600 бодова.

Управо ће мастерс у кинеском граду бити следећи турнир на којем ће Новак учествовати и неће имати једноставан задатак да одбрани наслов првака. Тамо неће бити Рафе, и даље га мучи повреда ручног зглоба.

Ушли смо у сам финиш тениске сезоне, остало је још неколико недеља до краја. Надал има добру прилику да поново постане "број 1", али једно је сигурно – Ђоковић му то  неће лако дозволити.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво