Читај ми!

Вијори се застава Србије у Сочију

Свечано подигнута застава Србије у Сочију. Томислав Николић: Долазак на Олимпијаду велики успех. Русија позива на проглашење олимпијског примирја. Вукићевић задовољан условима у Сочију. Себастијан Коу рекао да је бојкот ОИ апсурд. Рекордан број лидера на отварању. Стигла опрема боб тиму Јамајке. Боде Милер први на тренингу.

Све вести и занимљивости из света спорта можете да пратите и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.

22. 01 - Још само секунд до дана када ће и званично почети Олимпијске игре у Сочију ...

20.14 - Председник Србије Томислав Николић поручио је , после свечане церемоније подизања државне заставе у Олимпијском селу у Сочију, да је сам долазак спортиста на Олимпијаду велики успех. "Спортистима сам пожелео да се такмиче онолико колико могу. Није лако победити на Олимпијади, али није лако ни доћи на Олимпијаду, тако да је успех велики", рекао је Николић за РТС. Он је истакао да Србија коначно стиже у спортове у којима до сад није била.

16.30 - Светска шампионка у брзом клизању Кинескиња Ју Ђинг одустала је од учешћа на Зимским олимпијским играма у Сочију због повреде кука. Двадесетосмогодисња Ђинг је требало да клиза у дисциплинама 500 и 1.000 метара у Адлер Арени. Званичник Међународне клизачке уније Александер Кибалко је потврдио да је Ју Ђинг повређена и да се неће такмичити на Играма. Кина је у Сочију раније већ остала без клизачице на кратке стазе Ванг Менг, која је задобила прелом скочног зглоба.

15.57 - Русије је позвала све стране у оружаним конфликтима у свету да прогласе олимпијско примирје, поводом Зимских олимпијских игара које сутра почињу у Сочију. Наш апел је упућен, пре свега, свим странама у крвавом конфликту у Сирији, који има озбиљне дестабилишуће последице не само на ситуацију у тој земљи, већ региону, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије. Овај корак у сагласности је са Резолуцијом 68/9 Генералне скупштине УН, која је усвојена на иницијативу Русије у новембру прошле године. Министарство истиче да проглашење олимпијског примирја има историјске корене, које потичу од олимпијске идеје старе Грчке, када су сви ратови и конфликти заустављени за време трајања игара. Русија очекује да ће идеали олимпијског покрета и његови циљеви бити испоштовани. И генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на олимпијско примирје у свим земљама света. Олимпијско примирје требало би да припреми пут за обустављање крвопролића, патње цивила И покрене политички процес у превазилажењу криза на основу принципа Повеље УН, закључило је Министарство спољних послова Русије.

15.23 - Аустријски олимпијски комитет наградиће и овај пут своје спортисте који освоје медаље на ЗОИ у Сочију. ОеОЦ је најавио да ће спортисти добити златнике, познате "филхармоничаре". За златну медаљу спортиста ће добити 17 комада златника у вредности од око 16.000 евра. Сребрна медаља "вреди" 13 "филхамоничара" у вредности од 12.300 евра, а бронза "само" 11 комада у вредности од 10.400 евра. На прошлим зимским Олимпијским играма аустријски спортисти освојили су четири златне, шест сребрних и 16 бронзаних медаља. Поређења ради, за летње Олимпијске игре у Лондону ОеОЦ је одредио награду у висини од 27.000 евра за златну медаљу, 21.000 за сребро и 18.000 за бронзу.

14.45 - У присуству председника Србије Томислава Николића, министра спорта Вање Удовичића, председника ОКС Владе Дивца и наше спортске делегације свечаном черемонијом уз интонирање химне подигнута је застава Србије на јарбол у олимпијском селу.

14.30 - Једини мушки представник Србије у алпском скијању на Зимским олимпијским играма Марко Вукићевић оценио је да су услови у олимпијском центру Роса Кхутор у Сочију солидни. "Задовољан сам како су припремљене стазе. Снег је био мало мекши него јуче, али свеједно сам урадио одличан тренинг. Задовољан сам својим скијањем. Има ту још неких ситница и финеса које треба дорадити, али то ћемо ових дана како бих био најбољи онда када је најпотребније - на трци", рекао је Вукићевић. Његов тренер Милош Томић уверен је да ће до Вукићевићевог првог наступа 16. фебруара у Сочију све бити у савршеном реду.

14.00 - Бојкот Олимпијских игара је апсурд и нема никакву политичку сврху, оценио је председник Британског олимпијског комитета легендарни атлетичар Себастијан Коу. Он је на Олимпијским играма, у време Хладног рата, освојо две златне олимпијске медаље на 1.500 метара - у Москви 1980. и у Лос Анђелесу четири године касније. Неке групе за заштиту права сексуалних мањима затражиле су раније бојкот Зимских олимпијских игара у Сочију, због наводне угрожености права хомосексуалаца. Коу је оценио да ти протести само могу да нашкоде спортистима. "Бојкот је апсурд сам по себи, јер се не може оправдати никаквим политичким аргументима", рекао је Коу. Лидери водећих западних земаља неће присуствовати свечаности отрварања Игара у Сочију, што је својевршна критика закона који је у Русији донет прошлог лета, који забрањује пропаганду хомосексуалности. Коу, који је данас носио олимпијску бакљу у Сочију, оценио је да је импресиониран атмосфером која влада у том руском граду.

13.45 - Организатори Зимских олимпијских игара у Сочију саопштили су да рекордни број светских лидера долази на отварање. Председник Организационог одбора Игара Дмитриј Чернишенко рекао је да 65 председника, премијера и шефова међународних организација долази на ЗОИ у Сочију. Он је рекао да је то рекорд за ЗОИ и чак трипут више шефова држава него на Играма у Ванкуверу 2010. године. Међутим, лидери неких од најјачих држава на свету неће бити на Играма у Сочију. Међу њима су председник САД Барак Обама, Франсоа Оланд из Француске, премијер Велике Британије Дејвид Камерон и председник Немачке Јоаким Гаук.  

13.38 - Руски председник Владимир Путин дочекаће на отварању Зимских олимпијских игара у Сочију више десетина светских лидера, али ће шефови великих западних држава бити одсутни. Можда најистакнутији гост на свечаном отварању биће генерални секретар УН Бан Ки-мун. Најављен је долазак кинеског председника Сји Ђинпинга, турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и јапанског премијера Шинза Абеа. Долазак су потвдили председник Србије Томислав Николић и други лидери из региона а у Сочију се такође очекују холандски премијер Марк Руте и председник италијанске владе Енрико Лета. Међутим, западни лидери као што су председник САД Барак Обама, француски шеф државе Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон и немачки председник Јоаким Гаук неће присуствовати тој церемонији.

13.30 - Олимпијски боб тим Јамајке први пут је тренирао, пошто је њихова опрема са закашњењем стигла у Сочи. Боб тим Јамајке јуче није могао да тренира, пошто се њихова опрема загубила на путу за Русији, међутим, око поноћи су њихов пртљаг и скупоцене санке стигле у Сочи. Према речима пилота боб тима Винстона Ватса, дошло је до проблема током тренинга када је обезбеђење на Играма у Сочију отворило његову кутију са протеинима и није затворио, па се прах из ње расуо по кациги и упао у очи. Он је додао да није видео да се прах расуо по кациги, па је за време тренинга био принуђен да га чисти. Боб тим Јамајке феномен је више од две и по деценије, пре свега из разлога што је Јамајка карипска држава. Они су се изненада појавили на Зимским олимпијским играма у Калгарију 1988. године, а последњи пут на Играма су учествовали 2002. године у Солт Лејк Ситију. За ове Игре су добили 178.000 долара у донацијама, а великог удела у томе има и легендарни филм "Цоол Руннингс", о првом учешћу боба четвороседа са Јамајке на ЗОИ.

13.00 - Амерички скијаш Боде Милер забележио је најбоље време на тренингу спуста уочи Зимских олимпијских игара у Сочију, чиме је 36-годишњи скијаш потврдио да је у одличној форми. Милер је стазу одвезао за два минута, седам секунди и 75 стотинки, испред Швајцарца Патрика Куенга и младог Аустријанца Матијаса Мајера, који је заостајао 3,17 секунди. Пети је Италијан Кристоф Инерхофер, шести Канађанин Ерик Геј док је седми осам Норвежанин Аксел Лунд Свиндал. Милер је иначе двоструки победник Светског купа у алпском скијању. Зимске олимпијске игре у Сочију почеће сутра и трајаће до 23. фебруара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво