Французи одбранили титулу

Рукометна репрезентација Француске одбранила је титулу првака света пошто је у Малмеу, у финалу, савладала селекцију Данске са 37:35 после продужетака. Сусрет је у регуларном току завршен нерешено 31:31 (15:12), а у продужецима славили су "триколори" - 6:4.

Освајањем четврте планетарне титуле француски рукометаши су потрдили да су тренутно без премца у овом спорту. Репрезентација "триколора" је још актуелни олимпијски и европски шампион.

Тријумфом репрезентације Француске у финалу над селекцијом Данске после продужетака вечерас је у Малмеу завршено 22. првенство света за рукометаше, чији је домаћин била Шведска од 13. до 30. јануара.

Французи су тешком муком успели да потврде примат у светском рукомету. На тај начин ученици селектора Клода Онесте освојили четврту узастопну златну медаљу на великим такмичењима.

Изванредна серија Николе Карабатића и другова почела је 2008. године на Олимпијским играма у Пекингу. Годину касније на Мондијалу у Хрватској покорена је планета, а 2010. "триколори" су објединили све три круне - олимпијску, светску и европску.

"Галски петлови" су до још једног злата стигли тек након поруџетака, пошто су се подмлађени Данци показали као више него неугодна противник.

Французи, који су у претходним финалним окршајима са Хрватима (два пута) и Исланђанима, "млели" ривале на крају, када је до изражаја долазила њихова много боља физичка спрема, вечерас нису могли да сломе "динамиташе" након 60 минута.

Голом искусног Боа Спелерберга три секунде пре краја регуларног дела меча изабраници селектора Улриха Вилбека изборили су продужетке, а када су у њима први пут на утакмици повели чинило се да пехар измиче Французима. Улседио је, мејдутим, противудар "триколора", који су најпре у последњем минуту првог продужетка постигли два гола и преокренули резултат, а затим погоцима сигурног Жерома Фернандеза дефинитвно одбранили трон.

Данци су до вечерашњег дуела знали само за победе на планетарној смотри, али су после 70 минута дивовске борбе морали да се предају пред фаворитом.

Бронзана медаља припала је Шпанији која је у веома занимљивом мечу савладала репрезентацију Шведске.

Домаћин турнира учинио је силне напоре да би се вратио у сам светски врх. "Три круне" дошле су до полуфинала, али је на крају мало недостајало да се некадашња рукометна велесила домогне медаље која би представљала велики подстрек уочи наступајућих такмичења.

Светска рукометна федерација (ИХФ) прогласила је француског репрезентативца Николу Карабатића за најбољег играча шампионата у Шведској.

У најбољој постави СП су: лево крило Харвард Тведтен (Норвешка), десно крило Ведран Зрнић (Хрватска), пивотмен Бертран Жил (Француска), леви бек Микел Хансен (Данска), средњи бек Далибор Додер (Шведска), десни бек Александар Петерсен (Исланд), голман Тијери Омеје (Француска).

Редослед осталих екипа на СП: 5. Хрватска, 6. Исланд, 7. Мађарска, 8. Пољска, 9. Норвешка, 10. Србија, 11. Немачка, 12. Аргентина, 13. Ј. Кореја, 14. Египат, 15. Алжир, 16. Јапан, 17. Словачка, 18. Аустрија, 19. Румунија, 20. Тунис, 21. Бразил, 22. Чиле, 23. Бахреин, 24. Аустралија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара