Читај ми!

Један од најбољих рукометаша свих времена Микел Хансен завршава каријеру на крају сезоне

Један од најбољих рукометаша свих времена Данац Микел Хансен одлучио је да прекине играчку каријеру на крају сезоне.

Микел Хансен је рукометаш данског Олборга, а пре 2022. пуних 10 година бранио је боје француског Пари Сен Жермена. У каријери је наступао за ГОГ, Барселону и Копенхаген. Хансен је недавно саопштио да ће му ова сезона бити последња у играчкој каријери.

"После скоро 20 година, био сам привилегован да имам најбољи хоби на свету као посао, сада сам спреман да подвучем црту и кажем хвала. Одувек сам волео да се играм са лоптом и да долазим на тренинге и утакмице, али после много размишљања дошао сам до тачке у животу у којој породица и нове узбудљиве авантуре морају да буду на првом месту", истакао је дански рукометаш.

Данац је рођен 1987. године у граду где се налази чувени замак Кронборг, место радње у Шекспировој трагедији "Хамлет" – Хелсинборг.

"Захвалан сам за све фантастичне људе које сам упознао и искуства која сам доживео кроз рукомет. Посебно морам да захвалим својој породици, која ме је увек подржавала, као и клубовима које сам представљао", нагласио је Хансен.

Директор Олборга Јан Ларсен је изразио жаљење због одлуке Микела Хансена да прекине рукометну каријеру, али разуме његов избор.

"У име Алборга, наравно да нам је жао због Микеловог избора, али у исто време имамо пуно разумевање и поштовање. Иако је само две сезоне у клубу, Микел је својим присуством успео да подигне клуб на потпуно нови ниво, како на терену тако и ван њега. Он је несумњиво најбољи дански рукометаш свих времена и интересовање које смо доживели од његовог доласка у клуб је огромно, као што је изазвало и повећано интересовање за рукометну лигу Данске уопште", рекао је Јан Ларсен.

Микел Хансен је одиграо 68 мечева и постигао 356 голова за Олборг, док је у репрезентацији до уписао 266 мечева и 1.350 голова, а уз то освојио је златне медаље на Олимпијским играма, Европском првенству и три пута на шампионату света.

Уласком у 21. век, рукомет у Данској доживео је ренесансу, односно почетак стварања великог успеха. С тим да је светски врх доживела с Хансеном у тиму.

Стамени бек је 2016. предводио национални тим до прве олимпијске рукометне медаље и то златне, а 2019. до прве шампионске титуле на светским првенствима. Данска је 2023. године освојила и трећу титулу шампиона света у рукомету, начинивши успех који нико пре њих није постигао.

Хансен је три пута освојао титулу најбољег играча године у рукомету (2011, 2015, 2018), чиме се једино може похвалити његов пријатељ Никола Карабатић.

Против Њутна у утакмици против Русије

Титуле су несумњиво важније од играчких трикова, међутим, потез који је засигурно обележио Хансенову каријеру, али и рукомет уоште, догодио се на мечу Данске против Русије на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу. Наиме, дебитантски наступ у репрезентацији Данске, Хансен је имао у јуну 2007. године, када је постигао седам голова у победи над Шведском од 34:33. Годину дана касније постао је део олимпијског тима репрезентације Данске.

У Пекингу 2008. године постигао је гол који је према мишљењима стручњака уврштен у најбоље олимпијске поготке у мушком рукомету свих времена. Данска и Русија су 14. августа 2008. године биле надомак ремија, 24:24, у оквиру Групе Б.

Притисак је био неизбежан пре почетка дуела, јер је Данска претходно ремизирала са Египтом 23:23, а у првом мечу је изгубила од Јужне Кореје са 31:30. Током утакмице неизвесност је расла, а наде да ће Данска ући у четвртфинале висиле су о концу. Све је мирисало на нерешену утакмицу, јер је време истекло. Последњи ударац са девет метара био је последња шанса за тријумф Данске.

Тренер Улрик Вилбек није позивао најбоље стрелце и афирмисане звезде, попут Ларса Рослинга, Кристијансена или Јеспера Недесбоа на одговорност и последњи шут, већ је наложио релативно непознатом двадесетогодишњем младићу Микелу Хансену да изведе ударац. Пун самопоуздања Хансен је шутирао тек толико да пркоси Њутновим законима, постигавши гол за славље рукометаша Данске.

Упркос победи, на поменутим Олимпијским играма у Пекингу Данци су завршили учешће у четвртфиналу.

Хансенова физичка снага, разумевање и посвећеност игри, довели су рукомет на нови ниво.

Чаробњаштво у зглобу, чврст лакат, моћни шутеви из "немогућих" позиција и способност разигравања саиграча, одвели су Микела Хансена до висина на којима се налазе рукометни богови.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво