Немачка заменила Шпанију, Француска и Шведска у репризи претходног полуфинала рукометног првенства Европе

Главна фаза рукометног првенства Европе је завршена. Француска, Шведска, Данска и Немачка ће се борити за титулу најбољег на Старом континенту.

Највеће изненађење на 16. шампионату Европе приредила је Шпанија завршеним учешћем у прелиминарној фази. На прошлом издању Шпанци су освојили друго место.

Француска и Шведска ће као и на претходном првенству Европе играти полуфинални меч, Швеђани су 2022. године били бољи, али ће се прваци Олимпијских игара из Токија (Француска) својски потрудити да дођу до четврте златне медаље у историји репрезентације.

Шведска је златом најодликованија селекција на европским првенствима са пет медаља, поред тога једном су (2018. године) заузели друго место.

Репрезентација Данске укупно је освојила чак седам медаља, два пута су били први, једном су били сребрни, а четири пута бронзани тим.

Домаћин турнира, селекција Немачке је два пута успевала да постане победник, а по једном су турнире завршавали на другој и трећој позицији.

Француска без пораза до полуфинала, Немци захвални Мађарима, Данска и Шведска фаворити из сенке

Једина непоражена репрезентација на овом турниру је Француска која је и претендент на шампионски трон, међутим против Шведске јој свакако неће бити једноставан задатак.

Швеђане предводи Хампус Ване, најбољи стрелац тима са 28 голова из 42 покушаја, док је Дика Мем најефикаснији у код Француза са 41 поготком из 60 покушаја.

Највећи напредак у односу на претходно првенство направила је селекција Немачке која изборила завршницу такмичења, а на прошлом Европском шампионату у коначном пласману била је седма.

Екипа Данске је једна од најконстантнијих селекција, како је турнир одмицао играчи су подизали су форму. Једини пораз забележили су против Словеније у последњем колу главне рунде са измењеним саставом у односу на претходне мечеве.

Репрезентација Словеније ће играти квалификације за Олимпијске игре, а Мађари су ту рунду обезбедили на прошлогодишњем Светском првенству. Селекција Португалије је такође изборила клвафикације за Игре у Паризу, као и Хрватска којој је допринео пораз Аустрије од Исланда.

Мађарској је за полуфинале била неопходна победа над Француском у последњем колу главне рунде и тријумф Хрватске над Немачком, међутим Французи су победом донели Немцима пласман у полуфинале, те су Немачка и Хрватска играле само за престиж, а победили су Хрвати резултатом 30:24, што ствара већу жал у тиму Мађара.

Утешна награда за Мађарску биће дуел за пето место са Словенијом.

Полуфинале:
Француска - Шведска 17.45
Данска - Немачка 20.30

Утакмица за пето место:
Словенија - Мађарска 15.00

Најбољи појединци у досадашњем делу турнира су Мартим Коста из Португалије са 54 погодака, најбржи шут на првенству дело је Богдана Радивојевића са 139,46 километара на час. Недим Ремили из Француске направио је 43 асистенције. Местл Константин из Аустрије је уписао чак 81 одбрану.

Највећу ефикасност има Матијас Гидсел из Данске који је на шест утакмица постигао 42 гола из 50 шутева што износи 84 одсто ефикасности. Десни бек је вероватно један од кандидата за титулу најкориснијег играча турнира.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво