Читај ми!

Ђирона за РТС: За ове три године играчи ме ниједном нису разочарали

Селектор рукометне репрезентације Србије Антонио Ђирона је у разговору за РТС истакао да му је период од три године – од када је постао главни тренер националног тима, прошао веома брзо, да га играчи схватају да су увек бољи као тим и да у Бергену против Норвешке можемо очекивати бржу игру српског тима.

Рукометну репрезентацију Србије једна победа дели од пласмана на Европско првенство. Прва следећа прилика је у Бергену када Србија игра меч четвртог кола квалификационог циклуса за ЕП против Норвешке (недеља 12. март, 16:45 РТС1). 

У првом дуелу одиграном у Новом Саду, Србија је тријумфовала у последњим секундама игре, голом Уроша Борзаша, 25:24.

Заустављање Сагосена – кључ успеха

Један од најбољих рукометаша света Сандер Сагосен у првом мечу против Србије није био на високом играчком нивоу, с обзиром да је постигао четири гола и убележио три асистенције.

Дефанзивна игра српских рукометаша је најзаслужнија за скроман учинак норвешког рукометаша у Новом Саду, а Ђирона каже да је управо фокус у одбрани био на лидеру противничког тима.

"Што се тиче Сагосена, јасно је да је он један од пет најбољих играча света. Циљ у првом мечу против Норвешке био је да затворимо Сагосена и да будемо спремни да га удвајамо када покушава да одигра у ситуацији један на један, а да притом не заборавимо његов велики капацитет у коме одлично и директно комбинује са крилним рукометашима", навео је Тони Ђирона.  

Међутим, добру одбрану није испратио и ефикасан напад. Дешавале су се често грешке приликом предаје лопте, али и у ситуацијама када су српски рукометаши имали отворен шут, селектор Ђирона се осврнуо и на тај сегмент игре својих изабраника и рекао да ће у наредном дуелу Србија играти бржи рукомет.  

"Имали смо проблеме на почетку меча, јер бекови нису шутирали са дистанце. Било је потребно много енергије и континуитета добрих напада, али смо на крају успели да се снађемо. Од меча у Бергену, можете очекивати бржу игру", истакао је Ђирона.

Србија је дуел у Новом Саду играла без неколицине стандардних играча. Поред Петра Ђорђића, у националном тиму није било ни Владимира Цупаре, а током меча се повредио Марко Милосављевић, што је додатно уздрмало самопоуздање екипе у једном периоду игре.

"Пре почетка овог квалификационог циклуса, знали смо да су поједини играчи повређени, као што је рецимо Владимир Цупара повредио руку. Онда смо непосредно пре почетка дуела имали проблем са Илијом Абутовићем, али и повредом Марка Милосављевића на терену. Из тог разлога тријумф над Норвешком је била важна тимска победа. Морам да нагласим, поред великог броја повређених играча, увек ћемо имати 16 рукометаша спремних да се боре за дрес Србије. Најважније је да они играчи који су на терену морају да дају минимум по 5% више како би надокнадили изостанак саиграча", рекао је Ђирона.

Рукометна селекција Србије је у досадашњем квалификационом циклусу остварила максималан учинак од три победе и пласман на Европско првенство које се наредне године одржава у Немачкој је веома известан.

"Нисмо још увек на Европском првенству, али ако добијемо наредни меч, бићемо учесници такмичења, што нам је и циљ да се што пре квалификујемо. Нема сумње да смо направили велики искорак ка шампионату Европе након тријумфа над Норвешком", казао је селектор Србије.

Најважније је да играчи долазе фокусирани

Шпанац Антонио Ђирона постао је селектор мушке сениорске рукометне репрезентације Србије средином маја 2020. године. Од тада до данас, на основу резултата, али и пружених игара рукометаша националне селекције на мечевима великих турнира приметан је помак у приступу и концепцији рукомета.

Током разговора селектор Ђирона је направио осврт на период када је промовисан за главног тренера мушког тима Србије у рукомету.

"Време је брзо прошло и није било тешко, јер имам добру екипу око себе. Срећан сам што радимо на највећем могућем нивоу, јер сви дају све од себе како бисмо направили добре резултате. Са друге стране имамо велику подршку Рукометног савеза Србије. Најважније од свега је да играчи увек долазе фокусирани за репрезентативне обавезе и да притом дају максималан допринос. За три године искуства у тиму Србије нисам доживео разочарење од играча, када је реч о понашању. И када добијамо и када губимо мечеве сигуран сам да играчи дају свој максимум. Момци верују у оно што радимо, верују мени и најважнија је њихова одговорност према репрезентативном дресу", нагласио је Ђирона.

Србија је од доласка Ђироне на место селектора добила стабилност у игри, јасан правац и стил игре који је за противнике често непредвидив. 

Екипа предвођена селектором Тонијем Ђироном Светско првенство одржано јануара ове године окончала је на 11. месту. Жељно ишчекивано четвртфинале измакло је за мало, чини се да је пресудан меч био управо против Норвешке у коме је Србија доминирала већим делом. 

"Играчи су схватили да смо увек бољи као тим, него што би појединац могао нешто самостално да уради. Када се сви боримо - много смо бољи, а то даје могућност у неким мечевима да одређени појединац заблиста. Рукометаши су разумели поруку да је тим изнад свега. Увек им кажем да је колектив најважнији део, чак ни тренер, ни стручни штаб, нико није важнији од репрезентације. Трудим се да разговарам са играчима о начину њихове игре и рада у клубовима где наступају, али и о томе шта им је потребно, односно шта желе да раде како би побољшали своје способности. Мислим да је то професионални однос. Играчи могу да дођу да разговарају са мном увек када за то имају потребу... и знају да могу да рачунају на мене! Врата су им увек отворена и за примедбу у игри, ако ми предложе да променимо начин игре како бисмо били бољи, то недвосмислено усвајамо. С друге стране неко мора да преузме одговорност да усмери правац кретања игре – то је моја одговорност и за то имам велику подршку играча, јер они знају да могу увек да искажу своје мишљење, пријатељски ћу разумети, схватићу примедбу у позитивном смислу", истиче рукометни селектор Србије. 

Репрезентација Србије у рукомету је пети пут била део смотре најбољих селекција света од самосталности 2006. године. Најбољи резултат остварен је 2009. године када су "орлови" заузели осмо место. 

После европског сребра освојеног у Београду 2012. године, рукометна селекција Србије није имала значајнијих искорака.

Циљ нам је медаља

Од како је Ђирона стигао на селекторску позицију резултатски и играчки делује да се неопходни делови слагалице склапају како би рукометна репрезентација могла да направи добар резултат у наредном периоду. 

"Нисам једини заслужан за успехе тима, на томе ради велики број људи од играча и стручног штаба до Рукометног савеза Србије, као и многобројни клубови у држави попут Партизана, Војводине, Металопластике или Панчева. Наравно да је важно освојити медаљу, то је примарни циљ, али је једнако важно да клубови у земљи постижу добре резултате у европским такмичењима и да напредују. Циљ нам је да једног дана освојимо медаљу, заједно имамо још једно Европско првенство и прилику да се боримо за неко од одличја. Било би фантастично да то учинимо у Немачкој. Постоје још неколико препрека да превазиђемо како бисмо били у могућности да достигнемо замишљени циљ. Сада имамо основе на које можемо да рачунамо. То значи да постоји стабилност у тиму. Да бисмо стално побеђивали тимове попут Норвешке, потребно нам је нешто више, али верујем да идемо у добром правцу. Наредних месеци видећемо можемо ли да направимо корак даље," закључио је селектор рукометне репрезентације Србије Антонио Ђирона.

Рукометни савез Србије и Тони Ђирона су потписали сарадњу до 2024. године, а за наредни шампионат Европе готово извесно да ће играчки кадар остати исти као и на недавно завршеном Светском првенству. 

С тим што постоје и млађи рукометаши који изузетно добро користе сваку прилику у националном тиму, попут Марка Милосављевића, Стефана Додића и Вукашина Воркапића. Према мишљењу стручњака и љубитеља рукомета поменути тројац се показао као стабилан и добар играчки кадар.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво