Читај ми!

Данска и Француска имају прилику да ураде оно што нико до сада није

Једине две непоражене рукометне репрезентације стигле су до финала 28. Светског првенства. Рукометне велесиле, Француска и Данска имају исти циљ - још један трофеј којим ће украсити своју импресивну историју. Директан пренос утакмице можете пратити на Другом програму РТС-а од 20.55 часова.

Данска би могла да постане први тим који је освојио три титуле светског првака заредом. Француска има прилику да обори рекорд освајањем седме титуле шампиона света у рукомету.

Засигурно, меч између Данске и Француске биће један од најнапетијих у дугој историји рукомета.

Финалисти овогодишњег Светског првенства у рукомету састаће се тек други пут у финалу шампионату света.

Први меч одигран је 2011. године, такође у Шведској у коме је Француска тријумфовала 37:35.

Протоком година, природно, долазило је до смене рукометаша у оба табора. Међутим, са поменутог финала 2011. године у тиму Француске још увек је активан Никола Карабатић. 

Данску су у међувремену напустили, а онда се и вратили - голман Никлас Ландин, бекови Микел Хансен и Расмус Лауге Шмит и десно крило Ханс Линдберг.

Рукометаши Данске су пролазом у финале уз помоћ тријумфа Француске над Шведском обезбедили место на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

Скандинавска репрезентација није изгубила меч на Светском првенству од 2017. године, када је елиминисана у осмини финала од Мађарске. Од тада до данас на турнирима шампионата света направила је рекордни низ без од 27 мечева без пораза, најдужи у историји такмичења.

Карабатићев пут ка историји води преко тријумфа

Дуел између Данске и Француске биће борба два најбоља напада на такмичењу, с тим што је  Данска постигла 274 гола, а Француска само два гола мање у првих осам мечева.

Француска ће се надати више од тога у недељу, пошто је по трећи пут са осам победа заредом започела издање ИХФ светског првенства за мушкарце, освојивши титулу у оба претходна издања која су одржана на свом терену. 2001. и 2017. године.

"Триколоре" и даље предводи Никола Карабатић који ће упркос повреди бити спреман за финалну утакмицу. 

Карабатићев пут ка уласку у историју рукомета води преко освајања трофеја, будући да има прилику да постане тек други играч у историји рукомета са пет светских титула, попут свог бившег саиграча Тјерија Омејера.

Од прве медаље освојене 1993. године, Француска је пропустила победничко постоље у само четири наступа од последњих 16 на Светском првенству.

Када је реч о финалима победили су у шест од седам одиграних, а једини пораз је био у Шведској 1993. године.

Улог је велики, репрезентације су још веће, а све указује на то да ће рукометна утакмица између Данске и Француске с почетком од 20.55 часова (РТС2) бити највећа у последњој деценији, због свега наведеног.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво