Читај ми!

Ослабљена Шведска напада Француску, Данска фаворит против неугодне Шпаније

Шведска је пети пут у историји рукомета домаћин Светског првенства за мушкарце, до сада ни на једном од тих такмичења никада нису завршили изван првих пет селекција света. Овог пута, скандинавска репрезентација у полуфиналу за противника има актуелног олимпијског шампиона – тим Француске. Први финалиста биће познат након краја дуела између Шпаније и Данске.

Трофеј светског првака као домаћин турнира света у рукомету, Шведска је освојила само једном - 1954. године.

Без обзира на то што Француска игра одличан рукомет на овогодишњем турниру света, ипак је Шведска благи фаворит.

Нарочито због тога што ће играти пред домаћим френетичним навијачима одевеним у традиционалну жуту боју.

Тек други пут у историји рукомета на Светском првенству исти тимови играју полуфинале турнира као и на претходном издању.

Шведска и Француска сусрећу се трећи пут у три године у полуфиналима великих међународних турнира.

Прво су били ривали на Светском првенству у Египту 2021, а затим и на Европском турниру 2022. године. Оба пута Шведска је победила.

Шведски голмани - Тобијас Тулин и Андреас Палицка, до сада су били изванредни на турниру, тренутно заузимају прво и треће место у погледу ефикасности на голу.

Рукометни стучњаци тврде да отприлике 33% заустављених шутева од голмана на једној утакмици доводи екипу на корак од победе.

Тулинова ефикасност у досадашњем делу турнира је 48% - са 32 одбране од 66 шута.

Палицка се налази на 40%, након што је сачувао 53 пута гол Шведске од 132 упућена ударца. Свеукупно, подаци о ефикасности шведских голмана делују импресивно.

Међутим, Швеђани ће у полуфиналу против Француза бити ослабљени неиграњем једног од најбољих рукометаша данашњице. Наиме, Џим Готфридсон неће играти због прелома прста леве руке. Повреду је задобио на мечу против Египта у четвртфиналу турнира.

Место средњег бека, односно креатора игре у нападу, вероватно ће заузети Феликс Клар. Млађани бек до сада је постигао 19 голова, што га поставља на пето место најбољих стрелаца шведског тима на Светском првенству.

Шведска ће имати прилику уколико победи Француску да заигра у финалу турнира чији је домаћин након 69 година.

Шпанија пред највећим изазовом до сада 

Последњи меч у Пољској на овогодишњем Светском првенству у рукомету одиграће Данска и Шпанија, будући да се последње две утакмице - финале и меч за треће место играју у Стокхолму. 

Двоструки бранилац светског рукометног трона, селекција Данске која је турнир освајала 2021. у Египту и 2019. године, ове године као и на претходном првенству света у полуфиналу игра против Шпаније.

Леви бек Данијел Дујшебајев одвео је Шпанију у полуфинале након последњег гола у четвртфиналу против Норвешке.

На претходном мечу одиграном пре две године против Данске Дујшебајев је постигао седам голова и вероватно ће имати мотив више за поравнање спортских рачуна против Данске на овогодишњем полуфиналном сусрету.

Пред Шпанијом се налази велики изазов, оличен у противнику, селекцији Данске која пре почетка меча слови за фаворита.

Актуелни шампиони света нису изгубили меч на Светском првенству још од осмине финала 2017. године када су поражени од Мађарске.

Од тада до данас победили су у 25 утакмица и ремизирали два пута - у четвртфиналу против Египта пре две године и против Хрватске на овогодишњем турниру света.

Дуеле Шпанија - Данска и Француска - Шведска можете пратити у директном преносу на Другом програму РТС-а од 18.00, односно од 21.00 час.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво