"Орлови" прелетели Француску

Репрезентација Србије победила је селекцију Француске са 30:28 (17:12). Најефикаснији Жарко Шешум са седам погодака, а поново одличан на голу Дарко Станић. Код домаћина најбољи Жоли са девет голова. Французи одмарали Карабатића, Гигуа и браћу Жил.

"Орлови" у сред Марсеља савладали "галске петлове" са 30:28. Победом се реванширали за пораз од пре два дана у Тулону.

У другој пријатељској утакмици између Србије и Француске, "орлови" су одиграли феноменалну утакмицу против олимпијског и светског шампиона за које, додуше, сада нису играли можда и најбољи играчи Карабатић, Гигу и браћа Жил.

Обе екипе су кренуле у измењеним поставама. Србија у бековској постави Илић-Шешум-Ненадић, са Николом Којићем и Алемом Тоскићем на крилу, чији је задатак био да улази на позицију "другог пивота", где се налазио Урош Виловски.

На другој страни Французи, са нетипичном 6-0 одбраном, без Карабатића, браће Жил и Гигуа у постави, нису се снашли против разиграних српских бекова, пре свега Петра Ненадића, који је са неколико луцидних потеза у нападу и неколико пресечених напада са позиције предњег халфа у 3-2-1 формацији, водио Србију до првог вишег вођства од 4:1.

Када бекови нису имали решење, лопта је ишла на црту, где је Урош Виловски био изузетно сигуран у првом делу (4/4), а њему су се придружили, без грешке, Тоскић (2/2) и Којић (4/4), што је подвиг више, ако се зна да је на голу стајао најбољи светски голман Омејер, који је у првом полувремену скупио само четири одбране.

Покушао је Онеста са изласком Абалоа на Момира Илића, а један од најбољих десних крила света често је мењао своју позицију и покушавао да заустави и Шешума на позицији средњег бека.

Французи су имали само једног расположеног играча у првом полувремену, Жерома Фернандеза, који је соло акцијама правио проблеме дубокој српској одбрани. Ипак, на голу је био и вечерас одлични Дарко Станић (13 одбрана), а расположени стрелци повећавали су разлику из минута у минут, да би Алем Тоскић у 29. минуту повећао на 17:11, што се испоставило као највећа предност Србије на вечерашњем сусрету.

Шешум се распуцао

Почетак другог дела није донео промене у саставу "Орлова", једино је Станића на голу заменио Почуча. Опет је Петар Ненадић отворио полувреме својим голом.

Већа ангажованост публике дала је крила Французима, који су преко одличног извођача седмераца десног крила Жолија (девет голова, седмерци 5/5) и левог крила Остертага (4/4) постигли 12 од 15 голова у другом полувремену! Дубока 3-2-1 одбрана са Абалом на предњем халфу, на ивици пресинга, дала је резултате, а домаћи долазе на "минус два" (17:19, 37. минут).

Тада на сцену ступају Шешум и Илић, који са неколико "пројектила" враћају сигурност у редове "орлова" (18:22, 42.минут). Французи спуштају на "минус два", а игра "гол за гол" се наставља у наредних десетак минута.

Већ поменути, одлични Жоли спушта на 25:26 у 54. минуту, али одмах затим Србија головима Којића и Стојановића, који је заменио Ненадића на позицији десног бека, одлази на "плус три" 25:28 (56. минут), када Онеста тражи тајм-аут.

Французи се одлучују за пресинг, што им доноси резултат. Долазе поново на "минус један", 27:28. У тим тренуцима, одлично изведена акција ослобађа Момира Илића од чувара, који из изгледне позиције закуцава лопту иза леђа Омејера, а већ у следећем нападу Жарко Шешум доноси вредну победу српском националном тиму.

У првом пријатељском мечу у Тулону, који је одигран 10. јануара, Французи су славили са 27:24.

Француска: Омејер (седам одбрана), Думолин (три одбране), Фернандез 8, Абало 2, Барашет 1, Жунилон 3, Жоли 9, Остертаг 4, Детрез 1.

Србија: Станић (12 одбрана и седмерац), Почуча (две одбране), Илић 5, Анђелковић 1, Стојановић 3, Којић 4, Шешум 7, Тоскић 2, Ненадић 4, Виловски 4.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара