Вујовић: Рукомет је у Србији изгубио корак сa осталим спортовима

Селектор рукометне репрезентације Словеније Веселин Вујовић оценио је да је тај спорт у Србији "изгубио корак сa осталим спортовима" и рекао да би у наредном периоду требало направити стратегију развоја.

"Последњих година као да смо се некако угасили и као да неко то намерно ради. Слаби резултати и бројни проблеми који су оковали рукомет и те како иду на руку осталим спортовима који су одавно заузели место које је некада са правом припадало рукомету.
Ситуација се пре свега може поправити детаљном анализом из које треба направити стратегију и тиме би требало да се баве људи које воде рукометни савез. Србија је изгубила корак у односу на земље у окружењу, пре свега ту мислим на Словенију и Хрватску, а да ли ће се нешто променити у догледно време, ко зна", рекао је Вујовић.

Он ипак не види да ће се статус рукомета у скорије време променити.

"Највише бих волео да могу да дајем позитивне процене. Међутим, не видим показатељ који наговештава да тренутно нешто може да се промени. После победе Србије у Пољској у квалификацијама за ЕП помислио сам да су се нашла права решења на свим позицијама, али одмах је уследио пораз од Белорусије и пласман на ЕП сад виси о концу. Србија је већ прескочила неколико великих такмичења, а неодлазак у Хрватску био би још један тежак ударац за српски рукомет.

Вујовић каже да би спас требало да се потражи у квалитетном и стручном раду са младима, а пре свега у стручном усавршавању тренера.

"Едукација је јако битна, она мора да буде темељна и добро је што у Србији постоје установе које нуде такво образовање. Са децом морају да раде образовани и елокветни људи. Не смемо да дозволимо да нам школе рукомета буду успутна ствар, да неки играчи без ангажмана ту краткорочно нађу ухлебљење док се не појави неки заинтересован клуб. Важније је ко ради са том децом него ко је тренер првог тима, јер неке грешке касније могу да буду непоправљиве", рекао је Вујовић.

Он наводи да је статус рукомета у медијској сфери у Србији у складу са резултатима и да због тога неизмерно жали.

"Искључиво резултати диктирају присутност у медијима што је погубно за популаризацију рукомета, јер у Србији резултата одавно нема. За мене је невероватно да минуло Светско првенство у Србији није телевизијски преношено", рекао је он.

После освајања бронзе са репрезентацијом Словеније на Светском првенству Вујовић је рекао да је 10 година маштао да постане селектор Србије.

"Не бих да се враћам у прошлост. Постигао сам договор са рукометним савезом Словеније за наредне четири године и на то се фокусирам. Симпатично је да ме зову увек када имам ангажман. Да сам којим случајем сад слободан, готово сам сигуран да ме не би звали. Исто је са Србијом и Црно Гором. Словенија ми је пружила шансу, ја сам се потрудио да им то вратим на најбољи начин, а Србији желим сву срећу. Да се нађемо у финалу Европског првенства, зашто да не", казао је он.

Један од најбољих рукометаша свих времена и најбољи стрелац репрезентације Југославије свих времена Веселин Вујовић у недељу ће бити гост Београда и Факултета за спорт. Вујовић ће у друштву некадашње репрезентативке Тање Медвед и рукометних новинара Владимира Новаковића, Сретена Рашковића и Животе Богдановића од 12 часова бити учесник трибине под називом "Рукомет и медији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво