Читај ми!

Медији: Меч напет, али без нереда

Хрватски медији нагласили да су се хрватски репрезентативци борили и против 20.000 српских навијача, да је атмосфера у дворани била напета, али без нереда. Истиче да је српска полиција ефикасно спречила било какав инцидент.

Готово сви хрватски медији су данас, након констатације да су хрватски рукометаши "сагорели" у другом полувремену синоћне утакмице са Србијом и изјаве селектора Славка Голуже како његовио момци нису били они прави, нагласили да су се хрватски репрезентативци борили и против 20.000 српских навијача, да је атмосфера у дворани била напета, али без нереда.

Изузетак је флаша којом је погођен српски репрезентативац Жарко Шешум, која је била намењена хрватском рукометашу и Ивану Балићу и селектору Голужи.

Међу спорним моментима, поред повређивања Шешума, наводе се и покушај физичког обрачуна српских навијача с хрватским, након претходне свађе, али се истиче да је српска полиција која је, како сви медији истичу, у великом броју обезбеђивала полуфинале, ефикасно спречила било какав инцидент.

С обзиром на то да је Хрватска изгубила, на насловним странама нису објављене слике рукометне репрезентације, већ је као у "Јутарњем" или "Вечерњен листу", централно место дато унутрашњополтичким темама.

"Вечерњи лист" мечу даје место на дну насловне стране уз наслов "Каубоји се предали у паклу београдске арене", док "Јутарњи лист" на нешто већем простору објављује наслов "Београд под опсадом: Хрватска изгубила у мечу високог ризика", уз поруку "Сада узмите барем бронзу".

Ријечки "Нови лист" на насловној страни истиче да су само ретки Хрвати стигли до Београдске арене, уз наслов "Балкан бој" и слику коњичке јеинице српске полиције.

Путешествије хрватских навијача, враћања већине њих с границе, тема је свих медија који су нагласили да је неколико стотина навијача успело да уђе у Србију, али много више њих то није успело, јер нису имали улазнице, иако је део њих имао ваучере за купљене улазнице.

Наглашено је да су сви у Београд спровођени под полицијском пратњом и да им се ништа није десило.

Док већина медија не спомиње да је у дворани било увреда, осим звиждања химни, а појединачна бацања бакљи или неких других предмета на паркет назвала изолованим инцидентима, неки медији, као државна агенција Хина, известили су да је "публика стално извикивала увреде и исказивала мржњу према хрватским играчима и Хрватској, на што службени спикер није реаговао".

"Било је и бацања предмета из публике, а једна стаклена боца промашила је хрватског тренера и погодила српског играча Жарка Шешума, који је с повредом ока пребачен у болницу", наводи се у извештају. Наводи се да је на обезбеђењу Арене и важнијих објеката у Београду, па тако и хрватске амбасаде, као и аутопута до границе с Хрватском, ангажовано више хиљада припадника српске полиције и жандармерије.

Пренета је и изјава директора полиције Србије Милорада Вељовића о привођењу 23 особе због нарушавања јавног реда, али није било нереда.

Објављено је и да су навијачи без инцидената спроведени назад у Хрватску, као и да је организовано ТВ праћење сусрета у Вуковару такође завршено без инцидената.

Само поједини медији навели су да су хрватски навијачи пре утакмице викали "Вуковар, Вуковар", као и да су "бед блу бојси" уочи сусрета напали шефа Хрватског рукометног савеза Зорана Гопца, јер сматрају да је он крив за блокаду аутобуса с навијачима. "Издајицо, срам те било", викали су му љути навијачи и гађали га грудвама снега.

"Хрватска полиција се одвратно понашала према нама, за разлику од српске. Хрвати су препоручили да се људи с картама враћају са границе", рекао је испред београдске Арене један од навијача, а преноси нет.хр.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара