Читај ми!

"Орлови" зграбили "викинге"

Полуфинале, Србија је у полуфиналу Европског првенства! Савладани су Швеђани са 24:21. Одлична игра наше екипе. Бриљантни Станић, пробуђени Вујин и Шешум, тимски дух кључ успеха. "Орлови" цео меч играли са "играчем више", фанатичном публиком у Београдској арени, која их је носила на својим крилима све до велике победе.

Репрезентација Србије, остварила је највећи успех у својој новијој историји пласманом у полуфинале Европског првенства. У другом колу главне фазе ЕХФ ЕУРО 2012 у Београдској арени, „орлови" су савладали Шведску са 24:21 (14:11) и тако обезбедили борбу за медаље! Навијачи, њих 15.000, направили су одличну атмосферу, држали наш тим, збуњивали Швеђане и у великој мери учествовали у пласману у полуфинале.

Уводних 10 минута, обележио је шведски голман Јохан Сјостранд са пет одличних интервенција на изгледне прилике наших репрезентативаца Никчевића, Продановића, Илића и Стојковића. Са друге стране терена, распуцани шведски бекови лако су решавали српску 6:0. Први гол постиже Тобијас Карлсон из полуконтре, а за реванш Марко Вујин добро отвара меч први голом за „орлове". Следе сјајне одбране првог голмана Швеђана, а они, после ефектних голова са девет метара Ду Рица, Стенбакена и Андерсона, одлазе на 2:5 у 11. минуту.

Међутим, тек тада српски репрезентативци почињу да играју, а у нападу ефикасност доноси улазак Далибора Чутуре, који постиже свој први гол за 4:6 у 12. минуту. То је био тек почетак серије  од 5:0, која је натерала селектора Швеђана Стафана Олсона да затражи тајм-аут у 17. минуту (8:6), не би ли спречио суноврат свог тима. Ређају се одбране разгоропађеног Дарка Станића, за њим и голови Илића (промашио први седмерац, али се исправио из другог), Никчевића из контре, Чутуре и Вујина. Публика носи „орлове" до вођства, али серију зауставља минут одмора селекције „три круне".

И даље на голу, по броју одбрана, Сјостранд прати Станића. Већи пад Швеђана не дозвољава ни Екдал Ду Риц, изузетан шутер, који проналази углове у које Станић не може да стигне. Марко Вујин наставља добру игру, постиже и трећи гол за 10:8 у 23. минуту. Из добре одбране стиже и други гол из контре, Иван Никчевић за 11:9. После још једне „бомбе" Ду Рица, агилни Далибор Чутура трећи пут надиграва спору 6:0 Швеђана за 12:10 у 27. минуту.  

При том резултату, Веселин Вуковић тражи тајм-аут, после којег Марко Вујин са 10 метара „испод зоне" проналази небрањени део мреже Сјостранда за +3 (13:10). Замена за Кима Андерсона у репрезентацији Шведске, Јохан Јакобсон постиже 11. гол за своју селекцију.

Имали су Швеђани и прилику да смање на гол минуса, али добра одбрана даје шансу Ивану Никчевићу да још једном „прелети" Сјостранда и закуца лопту у мрежу из контре за 14:11. У преосталих 15 секунди првог дела брз пренос лопте прекида Момир Илић, али бива и „награђен" искључењем. Швеђани остају без гола у последњој секунди, али за утеху, добијају почетак другог полувремена 6 на 5.

Бројчану предност анулирају два сјајна гола Жарка Шешума у два уводна напада „орлова" у другом полувремену. Чекало се дуго да „златни дечко" проради, и то се десило у најбољем могућем тренутку. Вуковић је у других 30 минута кренуо са бековском тројком Шешум–Чутура–Станковић, и то му се исплатило у 37. минуту када се и Иван Станковић уписао у стрелце за 17:13 (први пут +4).

Минут касније, Иван Никчевић се жали на повреду, ону исту из финиша са Немачком, па уместо њега улази Добривоје Марковић. Одбрана је, опет она, из мечева са Пољацима и Данцима. Агресивна, фанатична, на граници искључења.  У 42. минуту, после једног дугог напада Швеђана, Дарко Станић хвата „живу" Ду Рицу, што изазива делиријум на трибинама готово пуне Арене. Но, са друге стране, углавном због сјајне роле голмана Сјостранда, шест минута протиче без гола „орлова", па Вуковић у игру враћа капитена Момира Илића.

У међувремену, „отпатке" после одбрана Станића, хватају Екберг и Јакобсон, па Швеђани, долазе на само два гола минуса у 45. минуту – 17:15. Добривоје Марковић пропушта и трећу прилику да постигне гол, па Швеђани имају напад за -1. Траљаво га завршавају, а Марковић показује карактер и вара Сјостранда за свој првенац и гол за Србију после девет минута паузе – 18:15. Казна стиже у виду брзог гола Екдала Ду Рица само 30 секунди касније – 18:16 (47).

На терену је бековска постава Илић–Чутура–Вујин са Стојковићем на црти, који постиже гол за 19:17 у 49. минуту. Швеђани бацају лопту у аут под притиском десетак хиљада звиждука у Арени.  Дуг је и пасиван напад за +3, а већ у наредном Швеђана, Лундстром постиже гол за 19:18, мењајући у улози егзекутора Ду Рица, који је остао под „фластером" Марка Вујина. И управо десни бек „орлова" постиже гол за 20:18, али тек десетак секунди касније, Јакобсон из трка враћа на +1 – 20:19 (52).

У јунака меча израста Рајко Продановић. Постиже гол за 21:19, а у одбрани добро се поставља, изнуђује фаул у нападу Лундстрома. На +3 води Жарко Шешум, са шест метара након што је дигао одбрану Швеђана у блок, спустио лопту и закуцао у мрежу иза Сјостранда за 22:19 (54). Публика у Арени прави пакао за Швеђане. У таквом окружењу, Екберг не успева да савлада Станића. Готово 20 хиљада људи је на ногама. Вуковић тражи тајм-аут на 4 минута и 40 секунди пре краја, не би ли голом решио све дилеме око победника.

„Цепелин" Марковић–Продановић води „орлове" на 23:19 у 58. минуту. До краја меча, Ду Риц још два пута погађа за 23:21 (58:40). Све дилеме разрешава Жарко Шешум новим голом за 24:21 на 56 секунди пре краја, када је постало јасно да је СРБИЈА У ПОЛУФИНАЛУ!

Београдска арена
Гледалаца око 15.000


СРБИЈА: Марјанац, Шешум 3, Вујин 5, Никчевић 3, Манојловић, Тоскић, Станић 15 одбрана, Илић 2(1), Марковић 1, Продановић 3, Стојковић 2, Рнић, Бељански, Чутура 3, Станковић 1, Ненадић
ШВЕДСКА: Андерсон, Лундстром 2, К. Андерсон 2, Јернемир, Екберг 4, Додер, Палицка, Стенбакен 1, Лархолм, Карлсон 1, Јакобсон 3, Сјостранд 17 одбрана, Петерсен,Ду Риц 8, Баруд, Нилсон

Резултати данашњих мечева:

Пољска–Македонија 25:27

Данска–Немачка 28:26

Србија–Шведска 24:21

Табела Групе један:

1. Србија 7
2. Немачка 5 
3. Данска 4
4. Македонија 3
5. Пољска 3
6 Шведска 2