Читај ми!

Нерешено

Фантастичан рукомет у "Арени", на крају нерешено. Репрезентације Србије и Немачке одиграле нерешено 21:21. наши пропустили прилику да савладају "панцере". Одлична игра није крунисана победом, али и бод представља корак ка полуфиналу. Наредни ривал је Шведска, меч се игра у понедељак са почетком у 20.15 часова уз директан пренос на РТС-у.

Репрезентација Србије, пропустила је лепу прилику да се нађе на корак до полуфинала Европског првенства. Голом Свен Сорена Кристоферсена три секунде пре краја, Немачка је ишчупала бод пред 15000 гледалаца у „Београдаској Арени" - 21:21 (12:7). Код наше репрезентације, Илић је био најефикаснији са шест, па Никчевић са четири гола, док је код Немаца довољан био учинак сјајног голмана.

Водила је наша репрезентација и 13:7 на старту другог дела, али онда необјашњиво стала. Немци су се у меч вратили сјајном серијом одбрана Силвиа Хајневетера, који је најзаслужнији што су и Немци, као и наша репрезентација, дошли до петог бода и налазе се на челу табеле. Седам минута без гола у завршници, коштало је Србије великог бода, са којим би практично обезбедила плласман у полуфинале.

Почетак беспрекоран. Дуг напад доноси Србији прво вођство преко Рајка Продановића, који вара Хајневетера.  Иван Никћевић реализује контру за 2:0 на опште одушевљене 15 хиљада навијача у „Арени", међу којима се готово и нису видели немачки навијачи. Немци почињу бојажљиво у нападу, шутирају са дистанце, не желе у дуеле са српском одбраном. То наши момци користе, блоком решавају, готово да и лопта не стиже до Станића, који прву одбрану бележи у шестом минуту.

Напад функционише одлично са Манојловићем као средњим беком између Илића и Вујина.  Манојловић и Стојковић воде „Орлове" на 4:0, да би Ларс Кауфман постигао немачки првенац на истеку седмог минута.  У серију одбрана улази и пандан Дарку Станићу на голу Немаца, Силвио Хајневетер. Не остаје му дужан Станић, брани седмерац Генсхајмеру, и то, главом! За разлику од немачког крила, Момир Илић погађа са седам метара у наредном нападу за 5:1.

Вуковић решава да одмори Манојловића, уводи Чутуру, који за неких 30 секунди, добија искључење, покушавајући да спречи полуконтру Гландорфа, после које леворуки дугајлија постиже други гол за Немце - 5:2 (13.). Бројчана предност, не доноси резултатски помак „Панцерима". Српски напад упада у кризу. Вујин се тешко одлучује на шут и соло акције, све пада на леву страну и Момира Илића. Период без голова, траје три минута, када немачки селектор, Хојбергер тражи тајм-аут. Немци до 15:36 на семафору, постижу само два гола!

Уродио је минут одмора плодом. Силно мотивисани Гландорф, „протрчава" кроз српску зону, даје гол за 5:3 (17.). Нема решења у нападу „Орлова", Немци одлично састављају и осујећују сваки покушај. Гландорф спушта на 5:4, а одбитак после одбране Хајневетера у наредном нападу, Рајко Продановић лобом претвара у гол за Србију после осам минута паузе - 6:4.
Уве Генсхајмер разбија „малер" доводи Немце на гол минуса - 6:5. Вуковић покушава да кризу у нападу прекине увођењем Момира Рнића, а после још једног промашаја Марка Вујина, и Ивана Станковића на десном беку. Капитен, Момир Илић, даје нову снагу нашем тиму за другим голом за 7:5 (21.).

Уследила је серија грешака на обе стране. Одбране су надвисиле напад. При резултату 7:6, Веселин Вуковић тражи тајм-аут, не би ли дао који савет и побољшао пре свега игру у нападу. Успео је у томе, јер уиграна акција и асистенција за Тоскића на „црти", води Србију на 8:6. Већ минут касније, Момир Илић правим „бековским" голом, доноси +3 „Орловима" - 9:6 (28.). Генсхајмер из другог покушаја са седам метара вара Станића, али и добија искључење након одличног продора Ивана Станковића, који је претходно заменио Марка Вујина на десном беку - 10:7.

Бомбардер са Букуље, Момир Илић, још једном „цепа" мрежу Хајневетера - 11:7. Немци крећу у напад, не сналазе се са играчем мање на пресинг Никчевића и другова. У задњих 20 секунди првог полувремена, Момир Илић још једном проналази пут до мреже за великих + 5 на полувремену - 12:7.

Првих пар минута другог полувремена, обележила су искључења на обе стране, сјајно бачена контра Дарка Станића ка Ивану Никчевићу, те голови Чутуре и Станковића за огромних +7 - 15:8 у 35. минуту. Не дају се Немци, везују два гола преко Грецког и дефанзивца Рогиша спуштају на 15:10.

Још једном Немачку 6:0 пробија Иван Станковић у 36. минуту за 16:10, након чега у мини серију улази голман „Панцера", Хајневетер, а лоше враћање у одбрану „Орлова", кажњава по други пут, момак, који ретко када прелази центар, Оливер Рогиш. Још један неуспешан напад, у наставку кажњава робусни леви бек, Ларс Кауфман, па Немци у 40. минуту долазе на 16:14.
Петоминутни „малер" разбија Далибор Чутура голом „из блока" за нова три гола разлике - 17:14.

Немци почињу да играју на „крилима" Увеа Генсхајмера. Момак из Рајн Некар Левена вара Марјанца из седмерца, а одмах у наредном нападу и Станића са позиције и доводи свој тим ан гол заостатка - 17:16 (44.). Вуковић уводи Шешума, освежава Илића. Следе одбране голмана на обе стране. Станић хвата „живу" Кауфману и спречава Немце да дођу до нерешеног резултата.

Бековска тројка Србије је Шешум - Манојловић - Вујин. Лопта стиже до Никчевића, коме шут брани одлични Хајневетер. Освета стиже којих 25 секунди касније, када Никчевлћ забија из контре за 18:16 - 46. минут. Ређају се неуспешни напади и одбране голмана. Станић брани Генсхајмеру, али исто тако, Хајневетер лако зауставља слаб покушај Шешума.  Нема решења за немачку 6:0. Вујин не покушава са шутом споља, Чутура не може сам.

Тек Момир Илић, храбро налеће на немачку одбрану и води Србију у вођство 19:18. Дарко Станић помаже са још једном „живом" и још којом интервенцијом. Иван Никчевић тера „Арену" на ноге из контранапада за 20:18, након кога одлази повређен на клупу, после судара са Хајневетером у 52. минуту.

Лоше додавање до Стојковића на „црти", даје Немцима прилику преко Пфала из контре да дођу на 20:19. У наредном нападу, ипак, лопта стиже до Стојковића који води на 21:19, а због протеста, немачки селектор Хојбергер добија жути картон.

Не предају се Немци, голом Кристоферсена, опет су у игри - 21:20 у 54. минуту. Вујин ни „не гледа"на гол, а у јаким дуелима се троше Момир Илић и Далибор Чутура.  У таквој ситуацији, после једног дугог напада, Вуковић тражи тајм-аут (55:25), након кога, одлична акција, „цепелин" Продановић-Никчевић, бива поништена због „стајања" Никчевића.

Нову шансу за +2 имају „Орлови" само минут касније, али не успевају. Шут Рајка Продановића брани Хајневетер, а одмах затим, и најбољи актер у немачком тиму, зауставља и контранапад Ивана Никчевића. На семафору је било 57:13, када је немачка клупа затражила минут предаха.

Генсхајмер „прави глупост" шутира са позиције бека. Опет „Орлови" имају шансу да реше меч на 90 секунди пре краја, али опет је главни Хајневетер. Срећом па на српском голу стоји Дарко Станић. Брани шут Кауфмана, Србија улази у последњи минут са нападом за +2. Ни то није било довољно да се организује напад за победу. По ко зна који пут, Хајневетер брани, даје шансу свом тиму да дође до бода.

Момир Илић спречава контру Немаца, али бива искључен. На осам секунди пре краја, Немци убацују и „џокера", улазе у завршницу са 7 на 5 у пољу. То користи Кристоферсен и постиже гол за реми.

Изабраници селектора Веселина Вуковића у понедељак ће се састати са Шведском, а у среду са Македонијом.

Београдска Арена
Гледалаца око 15.000

СРБИЈА: Марјанац, Шешум, Вујин, Никчевић 4, Манојловић 1, Тоскић 1, Станић 11 одбрана, Илић 6, Марковић, Продановић 2, Стојковић 2, Рнић, Бељански, Чутура 2, Станковић 3, Ненадић

НЕМАЧКА: Хенс, Геншхајмер 5, Рогиш 2, Клајн, Пфал 1, Винчек, Тојеркауф 1, Гландорф 4, Хајневетер, Кристоферсен 2, Грецки 4, Лихтлајн, Шпренгер, Кауфман 2, Хас

Табела:
Србија 5
Немачка 5
Пољска 3
Шведска 2
Данска 2