Читај ми!

А сада, правац "Арена"

После две победе против најтежих ривала у мечу за престиж, наша селекција одиграла нерешено са селекцијом Словачке, резултат 21:21. Пад у другом полувремену узрокован заменом прве поставе. Циљ нашег селектора био је да разигра остале играче. Противник то искористио и на крају стигао до изједначења. Наши у другу фазу иду са максимална четири бода, а наредни ривали су Немци, Швеђани и Македонци.

Репрезентација Србије, није успела да максималним учинком заврши прелиминарну рунду такмичења на Европском првенству у нашој земљи. Теже него што се то очекивало, нарочито након убедљивог првог полувремена, „орлови" су изнели меч са Словачком и освојили само бод. Одлично прво полувреме, након којег су Словаци отишли у свлачионицу са само шест голова на контру и лоше, неповезано и превише опуштено друго полувреме, довели су до тога да се Словаци у потпуности врате у меч и заслужено дођу до првог бода у Србији, који им ништа не значи, јер као последњи, сутра путују кући. И поред оваквог исхода, „орлови" преносе сва четири бода у „Арену". Најбољи појединци у редовима наше селекције били су Рајко Продановић са учинком 5/5 и Драган Марјанац са 11 одбрана (три седмерца).

Резултатски неважан меч учинио је да почетак утакмице протекне у пријатељском одмеравању снага и нешто споријој игри са обе стране. Вуковић је на терен извео бековску тројку  Илић–Манојловић–Вујин, уз Никчевића и Продановића на крилима и опорављеног Растка Стојковића на „црти". Замена на голу за сјајног Дарка Станића, Драган Марјанац, одбранио је седмерац и контру у првих седам минута, показавши да ће Словаци и са њим међу стативама има доста проблема (3:1, 8.).

Старт је, ипак, обележио средњи бек „орлова", Никола Манојловић, који је овога пута добио прилику и да заигра у нападу, поред дефанзивних задатака, које је обављао у претходна два меча. Зналачки је то искористио, асистирао два пута за голове Стојковића и Продановића, рутински завршио једну акцију соло продором и показао какав квалитет поседује. Словаци су се држали до 13. минута и 4:4, управо до уводног гола Манојловића.

Следи наставак серије „лаких" голова распуцаног Рајка Продановића, који са позиције, а понајвише из контре, вара солидног Рихарда Штохла на голу Словака, што је позив за београдску публику да громогласно поздрави „орлове". Три брза гола Продановића и Стојковића од 6:5, за час праве 9:5 у 22. минуту, а селектор Словака, Золтан Хајстер, покушава минутом одмора да спречи бродолом. 

То му не полази за руком. Тек после десет минута паузе, лоших напада, техничких грешака и одличне српске одбране (максималних 13:5), Словаци у последњем нападу у првом полувремену, 6 на 5, после искључења Тоскића, преко пивотмена Копча, постижу шести гол, постављајући неславан рекорд ЕХФ ЕУРО 2012.

У том периоду, Вуковић меша карте, на терену су и Шешум, Чутура (два гола), а Добривоје Марковић, поред солидне роле у нападу, добија и улогу предњег у 5-1 одбрани. Да све буде ефектно, побринуо се Драган Марјанац, који је скинуо још један седмерац и на одмор отишао са више од 50 одсто одбрана, а „орлови" са 13:6.

Опуштање или нешто друго, тек, Словаци до 42. минута постижу исти број голова, као у читавом првом (6). Разгоропадио се на голу гостију Рихард Штохл лако скидајући покушаје српских бекова. Не функционише добро тројка Илић–Шешум–Станковић,  о чему најбоље говори податак да до 46. минута, када су се Словаци приближили на 16:14, наши репрезентативци постижу само два гола из игре уз погодак Момира Илића са линије седам метара.

Ни улазак Чутуре не доноси напредак, а једина светла тачка у дресу српске репрезентације био је Драган Марјанац на голу. Голом Дуриса, којим Словаци долазе на само гол од „орлова", 16:15, момци у српским дресовима схватају да је враг однео шалу. Међутим, шанса за рутинско привођење резултатски неважне утакмице је пропуштена. Милош Костадиновић постиже свој првенац на великом такмичењу за 17:15 (48). На три поена предности, 19:16, у 52. минуту води Алем Тоскић.

Ни после тога, Словаци не потписују капитулацију.  Постижу два гола, користећи лоше враћање у одбрану „орлова" и долазе надомак егала – 19:18. Иван Станковић соло продором заслужује седмерац, који реализује Момир Илић за нова два поена предности (20:18 - 55.). На 20:19, Вуковић узима тајм-аут. Након кога грешку „орлова" из контре кажњава Лубомир Дурис. Словачка већ после 30 секунди има напад и за вођство (57:30), након што шут Илића брани Штохл. Срећом, то им не полази за руком, а након дугог напада, Иван Станковић проналази рупу у одбрани Словака и са шест метара постиже гол за вођство - 21:20, 70 секунди пре краја.

Одмах по поласку са центра, Золтан Хајстер тражи минут одмора. И постижу Пољаци гол са позиције пивотмена, али због претходног фаула, бива досуђен седмерац, који у гол претвара Томас Урбан за 21:21 на 35 секунди пре краја. До краја меча, „орлови" не успевају да реализују напад, па долази до поделе бодова.

Србија - Словачка 21:21 (13:6)
Хала „Пионир"
Гледалаца: 5.000
Судије: Володков и Зотин (Русија)
Искључења: 10 мин - 6 мин.
Србија: Марјанац 11 одбрана (3 седмерца), Шешум 1, Вујин, Никчевић, Манојловић 1, Тоскић 1, Станић, Илић 4(3), Марковић 2, Продановић 5, Стојковић 2, Костадиновић 1, Бељански, Вучковић, Чутура 3, Станковић 1
Словачка: Путера, Рабек, Кукучка 4(2), Дудаш, Хрушчак, Вало 3, Копчо 2, Штохл 16 одбрана, Петро, Ковацин, Микеци 1, Дуриш 3, Урбан 3, Страновски, Антл 3