Одбројавање до почетка ЕП

Србија је спремна за почетак Европског првенства у рукомету. У сва четири града домаћина: Београду, Новом Саду, Нишу и Вршцу истичу да је све подређено навијачима и туристима и да је безбедност загарантована.

Само још три дана остало је до почетка Европског шампионата за рукометаше, али већ је јасно да ће Србија као и много пута до сада бити сјајан организатор и да ће се током наредне две недеље десетине хиљада гостију у нашој земљи осећати као код куће.

Градови домаћини Београд, Нови Сад, Вршац и Ниш, иако у условима економске кризе, учинили су максимум напора да обезбеде идеалне услове и спортистима и навијачима, испуњени су строги критеријуми Европске рукометне федерације (ЕХФ) по питању инфраструктуре, а за навијаче су припремљени посебни туристички програми, па чак и попусти.

Нишка дворана Чаир је потпуно реконструисана у складу са захтевима ЕХФ, док су новосадски СПЕНС, вршачки Миленијум и београдски Пионир реновирани и спремни да отворе врата рукометашима и навијачима.

Финални део такмичења биће одржан у београдској Арени, капацитета 20.000 гледалаца која испуњава максималне стандарде у сваком смислу, па је готово извесно да ће јубиларни 10. шампионат Европе бити најбољи до сада.

Осим у Београду где ће своје утакмице играти репрезентација Србије најбољи провод очекују се у Новом Саду, што због квалитета групе у којој су најбољи тим света Француска, затим Шпанија, Мађарска и Русија, што због капацитета дворане од 7.000 места и очекиваних 10.000 туриста.

Новосадски СПЕНС је захваљујући помоћи града потпуно реновирао свлачионице, а уграђена су и нова термодинамичка улазна врата, па ће рукометаши без обзира на спољну температуру имати идеалне услове.

"Све што је било до нас ми смо урадили, свлачионице су сређене, сређен је простор за ВИП госте, за новинаре. Очекујемо да будемо најбољи домаћини од ова четири града", рекао је Тањугу директор СПЕНСА-а Борис Барјактаровић.

Он је истакао да су трошкови износили око 30 милиона динара.

"Највећи део, око 25 милиона добили смо из буџетски резерви града Новог Сада. Имали смо среће што је СПЕНС када је грађен урађен веома квалитетно, али опет са друге стране трошкови су велики јер смо само у свлачионицама морали да поставимо 3.500 квадрата плочица", објаснио еј Барјактаровић.

Некадашњи успешни рукометни судија Слободан Вишекруна, који је био учесник највећих рукометних такмичења задужен је за спортски део организације.

"Да смо бирали групу не бисмо изабрали бољу, у обе фазе. Ту су нам европски, светски и олимпијски шампиони Французи и ако у овај град долази најбољи играч данашњице наш Никола Карабатић не треба боља препорука од тога", рекао је Вишекруна.

Он је истакао да су испуњени строги критеријуми ЕХФ-а, али и изразио жаљење што СПЕНС није у потпуности реконструисан као што је то урађено у нишком Чаиру.

"Уверен сам да ћемо на прави начин презентовати град и државу. Помаже нам и полиција, тако да сам уверен да неће бити ни најмањег проблема. На крају, оно што је најважније све што је реновирано остаје овом граду", истакао је Вишекруна.

Када су у питању туристички капацитети није било проблема са смештајем, а испуњеност је готово максимална. Најављен је организован долазак навијачких група из Хрватске, Словеније, а посебно из Мађарске.

За њих ће бити примљен посебан туристички програм и нека пријатна изненађења.

"Најбоља вест за све јесте да смо постигли договор са угоститељима да током ЕП спусте цене, што је једна врста преседана, али све са циљем да се гости што боље осећају у нашем граду", рекао је Марко Шешум, који је у организацији задужен за навијаче.

За разлику од Новог Сада у Вршцу муку муче са смештајним капацитетима, али је ипак пронађено решење, уз помоћ приватног сектора, оближњих места, а један део туриста биће смештен и у Темишвару.

Општински секретар за спорт Јулкица Митрашиновић рекла је да је шампионат Европе најбоља промоција Вршца и да се нада како ће сви гости отићи кући презадовољни, као што је био случај приликом организације ЕП за кошаркаше 2005. године.

"Рукометни савез је сносио највећи део трошкова за смештај репрезентација и кроишћења дворане, све остало Општина Вршсац, а надам се већим приходима у смислу гостољубивости и добрих коменатара, без обзира колико ће нас све то коштати. Али, трошак ће сигурно бити мањи у односу на оно што ћемо добити као спортски град и надамо се да ће нам то бити и добра препорука за организацију СП за жзене 2013. године", поручила је Митрашиновић.

Посебан програм за госте, пре свега за оне из Хрватске и Словеније приредиће и Туристичка организација Вршца.

"Срећни смо што имамо могућност да представимо град. Сви смештајни капацитети су пуни и могли бисмо да попунимо бар још 500 места. Понудићемо и друге садррзаје, сваки дан ћемо организовати одлазак на Пут вина у Гудурици и дегустацију вина разних прозвођача, организоваћемо сајам етно сувенира из читаве Србије, сви угоститељски објекти максимално су спремни", рекла је Татјана Палковач из Туристичке организације.

Ченица да у Вршцу игра репрезентација Хрватске свакако додатно утиче на безбедносне мере, па селекција Хрватске није смештена у истом хотелу са осталим селекцијама Словенијом, Исландом и Норвешком.

"Хотел Србија због високих критеријума ЕХФ-а није био у могућности да прими све четири селекције, па смо се одлучили да Хрватска буде смештена у хотел Брег, делом и због безбедносне провере, али и због тога што је хрватска делегација најбројнија", рекао је Тањугу Јован Попадић, први човек организационог тима за Вршац.

У Нишу где ће играти Македонија, Немачка, Шведска и Чешка очекује се више од 4.000 гостију, а улазнице су распродате још пре три месеца.

Градоначелник Милош Симоновић уверен је да ће Ниш оправдати епитет гостољубивог града и да ће тај велики спортски догадјај искористити за своју промоцију.

"Многи су пре годину дана сумњали да ће Ниш бити домаћин" рекао је Симоновић и подсетио да је град специјално за ово такмичење у року завршио реконструкцију спортске хале на Чаиру по стандардима ЕХФ.

Директор такмичења Европског првенства у Нишу Милан Петронијевић рекао је Тањугу да се у хали обављају завршне припреме за одигравање утакмица.

"Прве екипе долазе у петак, а ми стварамо најбоље услове за њихове тренажне припреме и за њихово такмичење", рекао је Петронијевић.

Директор Туристичке организације Ниша Владимир Јовановић казао је да ће највећи број навијача доћи из Македоније, али да су у Ниш стигли и први навијачи шведске репрезентације.

"Стижу и немачки навијачи, док ће најмање навијача бити из Чешке. Хотелски капацитети су већ резервисани и тешко је у овом тренутку наћи слободно место", рекао је Јовановић.

Он је најавио организоване обиласке културно-историјских знаменитости Ниша за госте уз напомену да ће моћи и сами да се увере када је реч о јеловнику и програмима нишких угоститеља.

У Полицијској управи у Нишу су навели да се у тај град очекује долазак великог броја навијача из Македоније и подсећају да је у циљу безбедности већ потписан протокол о сарадњи министарстава унутрашњих послова две земље.

Европски шампионат за рукометаше одржаће се од 15. до 29. јануара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво