Читај ми!

Проба успела, следи премијера

Генерална проба пред старт Европског првенства је завршена. Рукометаши Србије победили су у београдској хали Пионир Чешку са 26:21 (14:12) у последњој припремној утакмици пред предстојеће Европско првенство.

Поново су савладани су Чеси, предстоји финално уигравање за старт Шампионата и недељни сусрет са Пољском. Репрезентација Србије забележила је победу у последњем припремном мечу пред почетак ЕХФ ЕУРО 2012 у нашој земљи. Изабраници селектора Веселина Вуковића, без великих проблема, сломили су отпор Чешке резултатом 26:21 (14:12) и улили дозу самопоуздања и вере у своје могућности на такмичењу од кога се много очекује.

Да све протекне у најлепшем светлу потрудила се београдска публика (6000) која је готово напунила „Пионир" и створила леп амбијент, у коме су се највише истакли голман, Дарко Станић са 17 одбрана, а за њим и капитен Момир Илић са седам голова. Код Чеха, бољи од осталих био је други голман Петр Штохл са 13 одбрана.

Првих пет минута, показали су значење „класичног" средњег бека за „орлове". Бековска тројка Илић - Чутура - Вујин одиграла је неколико напада, као да годинама играју заједно. Асистенција Стојковићу, па „паковање" Никчевића, били су продукт доброг протока лопте. Уз покретљиву одбрану, која је неутралисала везу Скленак - Јиха у првих неколико минута, Србија је дошла прво до 4:2, а након другог гола Рајка Продановића из контранапада и до три гола разлике - 6:3 (10.)

Вујина, који је добио ударац у главу, заменио је Иван Станковић, па за тренутак Вуковић није морао да мења два играча у фази одбране,  у коју су улазили Вучковић и Манојловић уместо Чутуре и Вујина.  Веома мотивисани и концентрисани на сваку лопту, „орлови" настављају да мељу Чехе. Продановић бива успешан и са позиције, контру ефектно решава Иван Никчевић, а Растко Стојковић „кокицом" диже 6000 људи у „Пиониру" на ноге. На семафору 9:4 (13.), а Липтак зове своје момке на минут одмора, како би их вратио у живот.

Продановић баца „цепелин" Илићу за 10:5 и „Пионир" је на ногама. На другој страни, Дарко Станић представља прави „стрептомицин" за Филипа Јиху, који троши највише лопти у нападу Чеха, неуспешно поред Мојковчанина. Донекле сигурну руку гости проналазе у искусном Јану Филипу, као и Јану Стехлику, који са два везана гола наговештава повратак Чеха у меч. Највећу предност наши репрезентативци имају у 19. минуту код 11:5, а три минута касније Момир Илић пројектилом води на 13:7. У наредних осам минута, „орлови" не постижу гол, а Чеси се, гол по гол, не бриљирајући, враћају у меч (13:11).

Шешум мења Илића на левом беку, не сналази се најбоље, док са десне стране изостаје шутерска серија Марка Вујина. Ненад Вучковић постиже свој први гол и прекида голгетерски пост, а Србија одлази на одмор са 14:12, након што последњи напад нису реализовали Шешум и Тоскић.

Уводни гол у другом делу постиже незгодни средњи бек Чеха Томаш Скленак за 14:13. Атипично за њега, Марко Вујин соло акцију завршава на шест метара за ново вођство Србије од два гола. Добривоје Марковић успешно мења Ивана Никчевића, постиже гол из контре, а затим и из полуконтре за 17:15 у 37. минуту.  Позициони напад није ишао без Момира Илића и Далибора Чутуре, са Шешумом и Вучковићем на левом и средњем. У томе је и учинак расположеног Штохла на голу Чеха био велики.

Ни са друге стране, Дарко Станић није остао дужан, а када и трећи пут зауставља шут Јихе из контранапада, пубика добија првог љубимца и актера утакмице. Повратком Илића напад добија на убојитости. Капитен постиже два права бековска гола, а ни Далибор Чутура не заостаје.  Сјајним голом са земље отпочиње серију од 5:0 од 45. до 49. минута (18:17 - 23:17), ком су „орлови" практично и преломили меч. 

Толико је Дарко Станић „излудео" Филипа Јиху, да је овај, несвојствено себи, ушао у непотребан конфликт после дуела са Далибором Чутуром и зарадио два минута, што „орлови" користе и преко Растка Стојковића долазе до великих 6 предности, 23:17 на 11 минута пре краја. Два везана гола Јихе и Собола били су само „лабудова песма", јер наши репрезентативци до краја у потпуности имају меч у рукама. Са још неколико одбрана, сјајни Станић тера публику на ноге, а Вуковића да га изведе, не би ли још једном био поздрављен од београдске публике. У последњих неколико минута шансу је добио Страхиња Милић, а то ништа битно није утицало на крајњи резултат - 26:20.       

ХАЛА „ПИОНИР", ГЛЕДАЛАЦА - 6000
СУДИЈЕ: МОШОРИНСКИ И ПАНЏИЋ
ИСКЉУЧЕЊА:  6 мин - 6 мин
СЕДМЕРЦИ: 1(0) / 1(0)


СРБИЈА: Марјанац, Шешум 0/3, Вујин 2/4, Никчевић 2/2, Манојловић, Тоскић, Станић 17 одбрана, Илић 7/11, Марковић 4/5, Милић, Продановић 4/5, Стојковић 3/6, Рнић, Костадиновић 1/3, Бељански, Вучковић 1/2, Чутура 1/3, Станковић 1/2, Ненадић


ЧЕШКА: Ночар, Витек 0/1, Врањи 2/2, Кубеш 1/3, Мотл 3/3, Јиха 3/13, Филип 3/5, Собол 2/3, Хорак 3/8, Мраз, Галиа једна одбрана, Јуричек, Стехлик 2/4, Хињак, Скленак 2/3, Штохл 13 одбрана

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво