Лисин уручио стрелцима Србије златне медаље на ЕШ

Стрелцима Србије, Немањи Миросављеву, Стевану Плетикосићу и Миленку Себићу, који су са 1.781 кругом освојили златну екипну медаљу МК пушком 60 метака лежећи на Шампионату Европе у Осијеку, најсјајнија одличја уручио је нови председник Европске стрељачке конфедерације (ЕСК), руски спортски званичник Владимир Лисин.

Мала, али бучна група навијача поздравила је аплаузом, после интонирања химне „Боже првде", нове шампионе Европе, а затим је направљена и заједничка фотографија за дуго сећање на овај велики успех српског спорта..

Мушка сениорска репрезентација Србије освојила је шампионску титулу МК пушком 60 метака лежећи на првенству Европе у Осијеку са 1.781 кругом (Немања Миросављев 593, Миленко Себић 594, Стеван Плетикосић 594).

Исти број кругова имао је и вицешампион, Данска, али су српски стрелци били убедљиво бољи у укупном броју строгих центара (мушева) 122:108 и окитили се најсјајнијим одличјем. Бронзана медаља у конкуренцији рекордног броја учесника, чак 22 репрезентације, припала је селекцији Француске са 1.779 кругова, четврти су Немци са 1.776, пети Швеђани са 1.775, шести Италијани са 1.774 круга...

,,Ово је велики успех и одлична најава најинтересантијег дала сениорског такмичења на Шампионату Европе у Осијеку - задовољан је био селектор Зоран Стојиљковић. И најстарији стрелци заборавили су када смо освојили злѕто у овој дисциплини, а последњи значајнији екипни успех МК пушком 60 лежећи на Шамионатима Европе био је 1991. у Болоњи када су Плетикосић и Мирисављев са Максимовићем, који је овде у Осијеку тренер репрезентације, били вицешампиони Европе. Надам се да ће бити добрих вести и у појединачном делу, стрелиште је добро, али ветар и врућина утичу да нема много високих резултата па ту искуство долази до изражаја"...

,,Ово је прва, али обећавам не и последња радост на овом првенству - рекао је Стеван Плетикосић званични светски сениорски и јуниорски рекордер са апсолутних 600 кругова МК пушком 60 метака лежећи. Ово је дисциплини у којој увек шест - седам репрезентација конкурише за медаље, а врућина и ветар су отежали услове и проширили круг кандидата. Ми смо најуједначеније гађали и била би велика несрећа да нам је измакла златна медаља"...

Јунак дана био је Немања Миросављев који је, са много емоција у гласу, признао:

,,Ово ми је можда и најбољи меч у каријери у овој дисциплини. Био сам под великим притиском, као трећи такмичар, да не покварим оно што су урадили Стева и Миленко. Нисам хтео да гледам семафор са резултатима, али сам погрешио, поглед ми је сам, за смо секунд, одлутао и као да сам „фотографисоа" од листе са 50 имена само њихова два, сјајна, резултата! Знао сам да идем да легнем за - златну медаљу. Борио сам се, пушка ми је играла, мутило ми се пред очима, било је јасно да немам право на грешку и једва сам дочекао крај меча. Срећом да сам после деветке у 59. хицу завршио са десетком која се показала - златном. Конкуренција нас је све изненадила. Мислили смо да ће, по резултатима који су имали у току сезоне на пример, Норвежани само доћи и покупити злато, када су све изнендили Данци, али и Французи"...

Миленко Себић је учествовао у освајању две последње европске екипне медаље мушке сениорске репрезентације (бронза ваздушном пушком у Винтертуру 2008. и бронза МК пушком 3 пута 40 метака у Гранади 2007.) и сада је заблистао у Осијеку:

-,,По тешким условима, добро сам се снашао. Ветар је био јак, а што је најгоре мењао је правац. Спуштао сам пушку, лева руку пред крај меча скоро да нисам осећао. Велика је одговорност, јер од твог резултата зависи и пласман екипе и пресрећан сам што се све завршило на најбољи начин".

Сва тројица српских стрелаца пласирала су се за појединачне квалификције 17. јула и осам најбољих, потом, гађаће и у појединачном финалу од 11,30 часова. Четвртог дана гађаће и сениорке Лидија Михајловић, Бојана Николић и Андреа Арсовић МК пушком тростав 3 пута 20 метака. Финале је од 16 часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара