Сениори Србије шампиони Европе МК пушком

Мушка сениорска репрезентација Србије освојила је титулу шампиона Европе МК пушком 60 метака лежећи на Првенству Европе у Осијеку са 1.781 круга (Немања Миросављев 593, Миленко Себић 594, Стеван Плетикосић 594).

Исти број кругова имао је и вицешампион Данска, али су српски стрелци били убедљиво бољи у укупном броју строгих центара - 122:108 и окитили се најсјајнијим одличјем.

Бронзана медаља у конкуренцији рекордног броја учесника, чак 22 репрезентације, припала је селекцији Француске са 1.779 кругова. Чцетврти су Немци са 1.776, пети Швеђани са 1.775, а шести Италијани са 1.774 круга.

"Ово је велики успех и одлична најава најинтересантијег дала сениорског такмичења на шампионату Европе", био је селектор Зоран Стојиљковић после такмичења.

"И најстарији стрелци заборавили су када смо освојили злато у овој дисциплини. Последњи значајнији екипни успех МК пушком 60 лежећи на првенствима Европе био је 1991. у Болоњи када су Плетикосић и Миросављев са Максимовићем, који је овде у Осијеку тренер репрезентације, били вицешампиони Европе. Надам се да ће бити добрих вести и у појединачном делу такмичења", рекао је Стоиљковић.

Када су српски репрезентативци завршили такмичење било је јасно да је једна медаља у џепу, али је било само питање - која. Трећи дански стрелац Карстен Брант морао је да "убије" 99 кругова у последњој серији да би Данска претекла Србију. Већ на почетку последње серији имао је деветку, требали су му центи до краја, и то је било тешко издржати. Опалио је у шестом хицу деветку и тада су сви из репрезентације Србије истрчали из стрелишта да се радују.

"Ово је прва, али обећавам не и последња радост на овом првенству", рекао је Стеван Плетикосић, званични светски сениорски и јуниорски рекордер са апсолутних 600 кругова МК пушком 60 метака лежећи.

"Ово је дисциплина у којој увек шест-седам репрезентација конкурише за медаље, а врућина и ветар су отежали услове и проширили круг кандидата. Ми смо најуједначеније гађали и била би велика несрећа да нам је измакла златна медаља", додао је он.

Јунак дана био је Немања Миросављев, који је са много емоција у гласу признао да је ово његов можда и најбољи меч у каријери у овој дисциплини.

"Био сам под великим притиском као трећи такмичар, да не покварим оно што су урадили Стева и Миленко. Нисам хтео да гледам семафор са резултатима, али сам погрешио, поглед ми је сам одлутао и као да сам 'фотографисао' од листе са 50 имена само њихова два, сјајна, резултата. Знао сам да идем да легнем за - златну медаљу", рекао је искусни српски репрезентативац.

Миленко Себић је учествовао у освајању две последње европске екипне медаље мушке сениорске репрезентације, и сада је заблистао у Осијеку.

"По тешким условима добро сам се снашао. Ветар је био јак, а што је најгоре мењао је правац. Спуштао сам пушку, леву руку пред крај меча скоро да нисам осећао. Велика је одговорност, јер од твог резултата зависи и пласман екипе и пресрећан сам што се све завршило на најбољи начин", изјавио је Себић.

Сва тројица српских стрелаца пласирала су се за појединачне квалификције 17. јула и потом ће осам најбољих гађати и у појединачном финалу од 11,30 часова. Четвртог дана гађаће и сениорке Лидија Михајловић, Бојана Николић и Андреа Арсовић МК пушком тростав 3 пута 20 метака. Финале је од 16 часова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво