Победа Кевендиша

Британски бициклиста Марк Кевендиш победник је пете етапе традиционалне Трке око Француске, која је у дужини од 187,5 километара вожена од Епернеа до Монтаржија. Вођство у генералном пласману задржао је Швајцарац Фабијан Канћелара, са предношћу од 23 секунде у односу на другопласираног Британца Џерента Томаса. Трећи је Аустралијанац Кардел Еванс, који за водећим заостаје 39 секунди.

У изразито равничарској етапи предност су покушали да остваре првак Шпаније Хосе Иван Гутиерес, Белгијанац Јирген ван де Вале и Француз Жилијен Ел Фарес. Они су рано кренули у бег и имали су више од минут предности, али их је главна група стига три километра пре циља.

Тада су почеле припреме за спринт, а посао су најбоље одрадили возачи Колумбије, који су савршено рашчистили пут Кевендишу и 25. годишњи Британац је стигао до прве овогодишње етапне победе на Туру.

Тако је Кевендиш испавио грешку из јучерашње четврте етапе, када је у последњих пар стотина метара због лоше тактике изгубио спринт од Италијана Алесандра Петакија. Петаки је и данас покушао да понови јучерашњи успех, али су га бициклисти Колумбије у правом тренутку затворили и заузео је осмо место.

Водећи Канћелара читаву етапу превезао је у главној групи без певише напрезања и лако је сачувао жуту мајицу, иако је на циљу био 32.

Седмоструки победник Тура Американац Ленс Армстронг заузео је 30. место и није се приближио водећима. Тренутно је 18 у генералном пласману са заостатком од два и по минута у односу на Канћелару.

Сутра је на програму најдужа етапа на Туру, која ће у дужини од 227,5 километара бити вожена од Монтражија до Гењона.

Резултат пете етапе:
1. Марк Кевендиш (В. Британија, Колумбија) 4:30,50
2. Џералд Сиолек (Немачка, Милрам)
3. Едвард Боасон Хаген (Норвешка, Скај)
4. Хоакин Хосе Рохас (Шпанија, Касе д'Епарње)
5. Тор Хусховд (Норвешка, Сервељо)
6. Себастијан Туржо (Француска, Бокс Телеком)
7. Роби Мекивен (Аустралија, Каћуша)
8. Алесандро Петаки (Италија, Лампре)
9. Лојд Мондори (Француска, Ла Мондијале)
10. Тајлер Фарар (САД, Гармин) сви у времену победника

Генерални пласман после пете етапе:
1. Канћелара 22:59,45
2. Томас +23
3. Еванс +39
4. Рајдер Хесједал (Канада) + 46
5. Силван Шаванел (Француска) + 1,01
6. Енди Шлек (Луксембург) + 1,09
7. Хусховд +1,19
8. Александар Винокуров (Казахстан, Астана) +1,31
9. Алберто Контадор (Шпанија, Астана) +1,40
10. Јирген Ван ден Брек (Белгија, Омега) +1,42

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије