Стрељаштво

Јасна позива на Светски куп

Најтрофејнија српска такмичарка у стрељаштву Јасна Шекарић позвала је Београђане да дођу и бодре српске стрелце на четвртом овогодишњем Светском купу, који ће бити одржан од 26. јуна до 4. јула на стрелишту Спортског центра Ковилово. Крем светског стрељаштва окупиће се у Београду. Свечано отварање је у недељу у од 17.30, улаз је слободан.

"Домаћи терен је, с једне стране, оптерећујући, а са друге лепо је такмичити се и постизати врхунске резултате пред својим навијачима, пријатељима и члановима породице", изјавила је Шекарићева.

Власница 59 медаља са светских купова навела је да ће такмичење у Ковилову окупити врхунске стрелце, међу којима ће бити много олимпијских и светских шампиона, којима ће то бити добра проба пред Првенство света крајем јула и почетком августа у Минхену.

"У Минхену ће се први пут вадити олимпијске визе за Лондон 2012. Моји циљеви су увек високи, желим да се изборим за олимпијску визу, да седми пут гађам на олимпијском турниру", рекла је Шекарићева, која је ове године на три Светска купа освојила злато у Сиднеју и гађала у још два финала и тренутно је четврта на светској ранг-листи МК пиштољем.

Две медаље на светским куповима ове године освојио је Дамир Микец (злато у Форт Бенингу, сребро у Пекингу) и не оптерећује га много што, као број један на светској ранг-листи, долази у Ковилово пред домаће навијае.

"У стрељаштву је тешко рећи да си фаворит, а у мојим дисциплинама МК и ваздушни пиштољ увек има по 20 стрелаца који конкуришу за финале. У доброј сам форми, на три светска купа учествовао сам у пет, од шест, финала, али много зависи од ривала. Сви ће доћи добро припремљени у Београд, јер је шампионат света близу. У Ковилову ће сваки улазак у финале бити успех, али и шанса за медаљу", рекао је Микец.

Андреа Арсовић је у Форт Бенингу на трећем Светском купу освојила бронзу ваздушном пушком и званична је шампионка Европе тим оружјем. Како је рекла, има "позитивну трему".

"То је увек тако када гађамо код куће. Конкунренција ће бити изузетна у мојим дисциплинама ваздушна пушка и МК пушка 3 пута 20 метака, тако да је тешко прогнозирати пласмане. Мени је циљ да постигнем резултат који тренуто могу, а за шта ће он бити довољан зависи и од других", оценила је Арсовићева.

Председник Организационог одбора Светског купа Обрад Стевановић захвалио је Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије, ресорним градским институцијама и другим пријатељима стрељаштва, али и организационом тиму Стрељачког савеза Србије, који су помогли да се сложена организација на време заврши.

"Светски куп може данас да почне. Стрелиште у Ковилову, на којем је 2005. одржан шампионат Европе, спремно је да прими рекордан број учесника, преко 700 из 59 земаља, што ово такмичење сврстава у најмасовнија и најквалитетнија у Србији ове године. Ни на једном од претходна три светска купа није било више учесника. На руку нам је ишла и близина Првенства света у Минхену, сви желе да провере форму", истакао је Стевановић.

Директор Светског купа Срећко Пејовић са задовољством је констатовао да је Београд окупио 40 процената више стрелаца него претходна три светска купа.

"Изненадио нас је велики одзив. Очекивали смо стрелце из око 50 земаља, а пријављено је из близу 60. Очекујем изједначену борбу за медаље, а ако не буде ветра, и високе резултате, можда и светске рекорде, што би нама као организаторима била и највећа награда. Стрелиште је са електронским метама, гледаоци могу да прате резултате и на екранима, па позивам све који желе да осете чари стрељаштва да дођу у Ковилово током идуће седмице", рекао је Пејовић.

За Светски куп у Ковилову селектор Зоран Стојиљковић је одредио следеће српске стрелце:

Мушкарци, ваздушна пушка: Немања Миросављев (Нови Сад), Стеван Плетикосић (Чика Мата) и Драган Марковић (Нови Сад). За "основни квалификациони резултат" (ем - ку - ес) гађаће Дејан Пешић (Панчево) и Миленко Себић (Полицајац).

МК пушка 60 метака лежећи: Миросављев, Плетикосић и Себић, ем - ку - ес: Марковић и Пешић.

МК пушка 3 пута 40 метака: Миросављев, Плетикосић и Себић, ем - ку - ес: Марковић и Пешић.

Ваздушни пиштољ: Дамир Микец (Полицајац), Андрија Златић (Алекса Дејови) и Димитрије Гргић (Академац), ем - ку - ес: Урош Качавенда (Нови Сад) и Василије Гроза (Полицајац).

МК пиштољ: Микец, Златић и Гргић, ем - ку - ес: Качавенда и Душко Петров (Кикинда).

Жене, ваздушна пушка: Андреа Арсовић (Партизан), Аранка Биндер (Нови Сад) и Ивана Максимовић (Нови Београд Ушће), ем - ку - ес: Лидија Михајловић и Катарина Бисерчић (Ниш).

МК пушка 3 пута 20 метака: Михајловић, Арсовић, Бојана Николић (Полицајац), ем - ку - ес: Максимовић и Драгана Тодоровић (Нови Београд Ушће).

Ваздушни пиштољ: Јасна Шекарић, Зорана Аруновић (Црвена звезда), Бобана Беличковић (Бор 030), ем - ку - ес: Јелена Аруновић (Ц. звезда) и Александра Ристовић (Звездара).

МК пиштољ: Шекарић, З. Аруновић и Ј. Аруновић, ем - ку - ес: Величковић и Ристовић.

Свечано отварање Светског купа је у недељу 27. јуна од 17,30 часова, а улаз на такмичење је слободан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије