Како настаје легенда

Олимпијски музеј први пут ће отворити врата за посетиоце за време манифестације "Ноћ музеја", која ће се одржати у суботу 15. маја, а приказаће изложбу "Како настаје легенда", најавили су организатори.

Директор Фонда спорта и олимпизма Дарко Митровић истакао је да ће Олимпијски музеј примити посетиоце у суботу у још неадаптираном простору.

"То ће бити мултимедијска изложба, чија ће тема бити 'Како настаје легенда'. Одржаћемо час физичког, посетиоци ће моћи да се друже са бившим и садашњим спортистима, тако да ће свако моћи да упозна свог идола", рекао је Митровић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је Олимпијски музеј бити отворен званично у новембру.

Декан Факултета за спорт и физичко васпитање Душан Митић нагласио је да се "спорт сувише бави собом" и да га је намера да се поново врати грађанима.

"До сада смо имали 'виртуелни музеј', односно организовали смо поставке поводом неких спортских догађаја. За нас је ово прилика да покажемо да смо и ми део културе", рекао је Митић.

Поводом 100-годишњице смрти књижевника Лазе Костића, биће приказана његова спортска биографија.

"Један од великана српске културе трудио се још 1886. године да се спорт уведе у свакодневни живот грађана. У Олимпијском музеју биће приказана његова штоперица са којом је џогирао, као и експонати из музеја у Новом Саду, јер је Костић био оснивач веслачког клуба Данубиус", рекла је Снежана Спасојевић, председник Фонда др Лаза Костић.

За време изложбе биће приказани и експонати, којима ће бити обележно 80 година од учешћа на светским првенствима.

"То је део изложбе 'Монтевидео - Бог те видео' и приказаћемо копије медаља за треће место са Светског првенства у фудбалу 1930. године, фотографије, као и реплике дресова", рекла је Невена Повреновић, у име пројекта "Монтевидео - Бог те видео".

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац оценио је да ће се на предстојећој манифестцији показти шта је спорт, шта олимпизам и позвао све грађане да дођу до "Бетон хале" да се друже са спортистима.

"Ноћ музеја" је најмасовнија културна манифестација у Србији, коју је прошле године обишло око 500.000 људи. Ове године учествоваће 48 градова.

У Београду том приликом биће отворено за посетиоце 70 музејских и галеријских простора.

Олимпијски музеј налази се у Карађорђевој од 2 до 4, а у суботу 15. маја биће отворен од 20.00. За све спортисте улаз ће бити слободан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије