Министарство спорта одбације оптужбе ОКС

Министарство омладине и спорта одбацило је наводе из писма које је Олимпијски комитет Србије упитио председнику Србије Борису Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу, и сматра да се ради о паушалним оценама Нацрта закона о спорту без икаквих аргумената.

У саопштењу Министарства наводи се да је примедба ОКС да је нацрт закона неусклађен са Стратегијом развоја спорта од 2009. до 2013. бесмислена, јер је исто министарство писало и закон и стратегију.

Није тачно ни да је нацрт закона неуклађен са релевантним међународним и европским спортским правом, јер је он добио позитивна мишљења Канцеларије за придруживање ЕУ, Министарства правде и Министарства спољних послова.

"Бесмислена је и оптужба да министарство жели да успостави доминацију над системом спорта и да на тај начин руши аутономију спорта. Ако је то тачно, како ће онда аутори отвореног писма да објасне чињеницу да управо овај нацрт закона уводи ОКС у систем спорта, јер га тренутно важећи закон не помиње", наводи се у саопштењу Министарства.

Министараство спорта сматра да мишљење ОКС није само неаргументовано, већ је и усамљено.

"Током јавне расправе, која је одржана у девет градова широм Србије, скоро сви су подржали овај нацрт и рекли да је српском спорту што пре потребан модеран закон. Једини који су се побунили против нацрта закона у целини били су људи из Фудбалског савеза Београда и ОКС", наводи Министарство.

У Министарству спорта сматрају да је непоштена и оптужба ОКС да се избегава дијалог о нацрту закона, јер су они који су задужени за његову израду у сталном контакту са савезима и спортским стручњацима.

"ОКС се жали да њихови предлози нису прихваћени, а истина је да никада нису ни имали конкретне предлоге. Никада нису рекли да неки члан није добар и да би га требало променити на овај или онај начин", наводи се у саопштењу министарсва.

Први радни састанак са челним људима ОКС оџан је 23. марта и тада је договрено да они доставе министарству конкретне примедбе и сугестије на Нацрт закона.

"Дана 22. маја, срели смо се са председником и генералним секретаром ОКС и они су тада рекли да њихови правници сматрају да нацрт није добар. Одговорили сми им да истог дана поново дођу са правницима, али они то нису урадили", наводи Министарство.

Како у нападима на нацрт закона нема ничег конкретног, у Министараству сумњају да није реч о жељи да он буде бољи и питају се да ли се ради о нескривеним и нереалним амбицијама да ОКС по сваку цену буде "капа српског спорта, или је у питању интересна група која жели да закочи приватизацију.

У Министарству истичу да су напади ОКС уследили након одлуке да се не прихвати његов захтев да ове године из буџета добије 160 милиона динара, већ двоструко мању суму.

"Политика Министарства је да прве две године олимпијског циклуса оснажујемо гранске савезе, а завршне две године тежиште припрема пребацујемо на ОКС. Ако сви стежу каиш, онда то може и ОКС. Подсећамо да олимпијски комитети у многим европским земљама уопште не добијају новац из буџета", наводи Министарство.

Средства која ће из буџета ове године добити ОКС двоструко су већа од оних које ће добити највећи спортски савез у земљи, Фудбалски савез Србије.

Након ребаланса буџета, средства свих министарства су смањена за 26 одсто, па су за толико умањена и средства свим корисницима, укључујући и ОКС.

"Они ту нужност проистеклу из ребаланса врло некоректно описују у отвореном писму као наш финансијски притисак и тобожње кажњавање непослушних, наводи се у саопштењу Министарства спорта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије