49. бициклистичка трка "Кроз Србију"

Славиша Златановић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Србије, председник Организационог комитета свечано је у недељу отворио 49. трку „Кроз Србију“ на свечаности у Новом Саду одакле ће бициклисти у понедељак 15. јуна кренути на пут дуг 995 км који ће, се после седам етапа завршити 21. јуна у Крагујевцу.

Бициклисте из 17 земаља сврстане у 20 екипа, поздравио је и пожелео им добре резултате и угодан боравак у Новом Саду и Србији Александар Кравић члан градског већа Новог Сада задужен за спорт.

У каравану ће бити селекције из Грчке, Белгије, Аустрије, Украјине, Немачке, Казахстана,. Туниса, Турске, Енглеске, Бугарске, Хрватске, Естоније, Словачке, Италије, Мађарске, Холандије, а из Србије ће стартовати „А" репрезентација, репрезентација „Србија - млади Фестина", „Регионални тим Србије" и мешовита екипа „Србија Железничар МБН Ниш - Цар Симеон Пловдив". Главни судија је Француз Клод Дешато, који је судио и на овогодишњем Ђиру, а за допинг контролу задужен је Италијан Руфино Мартинели.

- Аустријски тим Арбо Денсел остао је без тренера, њихов менаџер Ервин Крис се разболео и морао је у болницу, а другом тренеру је истекао пасош, па ни он није могао да крене, тако да су стигли само бициклисти и морамо да им нађемо вођу екипе који мора да има лиценцу УЦИ - каже спортски директор трке Александар Миленковић. - Србија је добила још један регионални тим јер је отказала једна екипа из БиХ.

У А селекцији Србије, коју ће водити селектор Радиша Чубрић, су Иван Стевић (Партизан), Небојша Јовановић (Спарта, Праг), Габор Каса (Спартак, Суботица), Предраг Прокић и Драган Спасић (Железничар МБН Ниш) и Александар Миливојевић (Металац, Краљево). У селекција „Србија - млади Фестина" су Дејан Видаковић, Слободан Пајић, Марко Станковић, , Душан Ганић, Срђан Омаковић. У „Регионалном тиму Србија" су Ђорђе Јовановић, Миленко Петровић, Младен Мирковић, Милан Марјановић и Марко Вулета Ђуканов. У италијанском профи тиму „Ћентри дела калцатура" су српски професионалци Жолт Дер и Есад Хасановић, а у регионалном тиму „Железничар МБН Ниш - Цар Симеон Пловдив" стратоваће српски бициклисти Игор Пајовић, Александар Дукић, Горан Шмелцеровић и Јован Рајковић...

Прошле године, најбољи пласман у коначном поретку забележио је Небојша Јовановић који је био шести, Предраг Прокић је завршио трку на деветом месту, Драган Спасић на 33, Жолт Дер на 38, Есад Хасановић на 50, Александар Дукић на 60, Дејан Видаковић на 67. Србија је била трећа екипа, иза Перутнине Птуј и Нипо Ендеке. Победио је Матија Квасина (Хрватска) испред земљака Радослава Рогине (обојица Перутнина) и Едија Ратија из Нипо Ендеке.

Жолт Дер је лане победио у петој етапи Куршумлија - Врање, а био је четврти у другој етапи. У четвртој етапи Прокић је био седми.

Најбољи такмичар у генералном пласману носиће жуту мајицу МОЛ-а, најбољи возачи - спринтери (пролазни циљеви и по бодовима) носиће зелену мајицу „Поште Србије". Најуспешнијем возачу на брдским циљевима припашће плава мајица „Сосијете женерал банке". Возачи до 23 године конкурисаће за белу мајицу „Дунав осигурања". Време ће мерити Фестина, званично пиће је Бивода. Први пут сва возила у каравану моћи ће да користе ГПС навигицију Инфотима - Гармина. Трку ће пратити тим медијског спонзора РТС, организаторима су помогли Министарство омладине и спорта Србије и Министарство за економију и регионални развој Србије, МУП Србије, „Путеви Србије" и градови домаћини етапа.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије