У петак први крикет меч у Србији

У петак ће у сремском селу Карловчић бити одиграна прва крикет утакмица у Србији, а ривали ће бити селекција Београда и велшки тим Кармел енд дистрикт Си-Си, који популарише овај спорт у свету.

Председник Крикет савеза Београда Владимир Нинковић рекао је агенцији Бета да ће домаћа селекција имати неколико интернационалаца у тиму, али да ће већина бити из Србије.

"Ово нам је прва утакмица, пошто је ово прва утакмица на тлу Србије. Наши противници раде на популаризацији крикета за европску секцију Међународног крикет савета (ИЧ Европа), тако да знају да смо почетници и зато очекујем уједначен меч", рекао је Нинковић.

Први клубови у Србији основани су крајем 2007. године, али нису играли утакмице јер нису имали довољно играча. Крикет ентузијасти наставили су, међутим, да се боре за свој спорт, а највише помоћи добили су од амбасада земаља у којима је крикет јако популаран - Велике Британије, Индије, Аустралије и Пакистана.

Крикет савез Београда основан је почетком ове године, а до краја године планира се оснивање и савеза Србије. Оснивачи су били гости ИЧ-а у Лондону.

Терен за одигравање утакмице није могао да се пронађе у Београду, тако да је, путем личних познанстава, обезбеђен терен фудбалског клуба Ловац у селу Карловчићи.

"Надамо се медијској подршци, а долазак су најавили и изасланици амбасада, мештани Карловчића и околних села и, наравно, наша родбина и наши пријатељи", рекао је 27-годишњи Нинковић. 

Крикет утакмица може да траје, у зависности од верзије, од шест сати до пет дана. Утакмица у петак играће се по мало промењеним правилима, тако да ће сваки тим бацати по 40 пута, што може да траје од три сата до шест сати.

Ово би требало да буде почетак крикета у Србији, пошто представници Београдског савеза планирају много нових акција.  "Од септембра планирамо рад са млађим категоријама, а правимо и женски тим. Имамо договор са Британском међународном школом да тамо направимо секцију, а планирамо и учешће на Европском првенству пете категорије следеће године", рекао је Нинковић. 

Утакмица у Карловчићима почиње у петак у 11 сати, а најављен је и пратећи програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара