Дамљановић одредио тим за првенство Европе

Селектор шаховске репрезентације Србије Бранко Дамљановић саопштио је састав екипе која ће учестввати на првенству Европе у Новом Саду 21. до 31. октобра ове године.

У екипи ће бити велемајстори Иван Иванишевић (рејтинг 2.625), Роберт Маркуш (2.606), Драган Шолак (2.590), Милош Перуновић (2.580) и Бојан Вучковић (2.572). Распоред по таблама биће накнадно одређен.

У случају евентуалних отказа или спречености играча да наступе на шампионату, резерве су велемајстори Игор Миладиновић (2.571) и Никола Седлак (2.572).

У односу на тим који је играо на прошлогодишњој Олимпијади, Дамљановић је направио само једну измену. Уместо Александра Ковачевића, у репрезентацију је враћен Маркуш, који је на националној рејтинг листи избио на друго место и према мишљењу селектора представља вредно појачање.

"Маркуш је наш једини шахиста који је последњих година два пута узастопно изборио пласман на Светски куп. У досадашњим наступима за репрезентацију остваривао је врло добре резултате. Мислим да је до сада био неправедно запостављен. Обавио сам с њим искрен разговор и нема никаквих дилема да он свим срцем жели да игра и пружи максимум", рекао је Дамљановић.

Маркуш је за репрезентацију Србије играо на Олимпијадама 2004. и 2006.године, као и на првенствима Европе 2005. и 2007. године.

Шолак, Перуновић и Вучковић позив у репрезентацију заслужили су сјајним играма на прошлогодишњој Олимпијади у Дрездену, када је Србија до претпоследњег кола била међу видећим селекцијама. Лидер тима је Иванишевић, актуелни првак Србије и први играч на националној рејтинг листи.

"Имам велику жељу да се у Новом Саду представимо у најбољем издању. Сви у тиму се добро познајемо и не сумњам да ће атмосфера бити победничка. Можда звучи превише амбициозно, али верујем да бисмо могли да се умешамо у борбу за медаље", рекао је Иванишевић, који на наредној рејтинг листи очекује повратак меду 50 најбољих шахиста света.

Европски шампионат у хали новосадског СПЕНС-а играће се у девет кола. Екипе играју на етири табле уз једну резерву. По устаљеној пракси, очекује се наступ свих селекција Старог континента, а титулу брани Русија.

Дамљановић каже да га конкуренција на том такмичењу не забрињава.

"Оптимиста сам и верујем у овај тим. Можемо да победимо било кога, али важније је остварити континуитет сигурних игара без осцилација. У сарадњи са Стручним одбором Шаховског савеза Србије одредићу план припрема, а ја ћу се у највећој могућој мери у индивидуалним теоретским припремама посветити сваком од њих", рекао је Дамљановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара