Умро Хуан Антонио Самаран

Почасни председник Међународног олимпијског комитета, Хуан Антонио Самаран, преминуо је у Барселони у 89-тој години живота. Жак Рог: Не могу да пронађем речи да бих описао губитак олимпијске породице.

Почасни председник Међународног олимпијског комитета умро је у болници у Барселони, у коју је примљен свега 24 часа раније због озбиљних срчаних проблема, уз прилично лоше прогнозе тима лекара клинике Кирон.

Самаран је умро у 13,25 часова, рекао је директор болнице Рафаел Естебан Мур, који је објаснио да је бивши први човек светског спорта био у критичном стању већ више од 24 часа, те да је по пријему у болницу био прикључен на апарате за дисање.

"Не могу да пронађем речи да бих описао губитак олимпијске породице. Изгубили смо великог човека, ментора и пријатеља који је читав живот посветио олимпијском покрету", рекао је председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог.

Самаран, који је рођен 1920. године у Барселони, је био председник МОК-а од 1980. до 2001. године, а последњих година имао је озбиљних проблема са здрављем.

Портпарол болнице Карлос Сехуи раније данас је рекао да је Самаран био у веома тешком стању и прикључен на респиратор.

Самаран је за председника МОК-а изабран 1980. године и ту функцију обављао је до 2001. године.

Контроверзна каријера 

Након дугогодишње каријере успешног спортског радника, шпански диктатор генерал Франциско Франко именовао га је 1967. године за министра спорта. Истовремено, Самаран је обавља функцију председника Олимпијског комитета Шпаније и потпредседника МОК.

Након краткотрајне диполматске каријере, током које био амбасадор у Совјетском Савезу и Монголији, вратио се спортским форумима.

На конгресу МОК-а 1980. године у Москви изабран је за првог човека Међународног олимпијског покрета.

Његове највећа заслуга је финансијска стабилизација МОК-а која је остварена захваљујући склапању веома уносних спонзорских уговора. Због одлуке да прекрши "свето правило" и дозволи професионалним спортистима да учествују на Олимпијским играма Самаран је жестоко критикован, а тврдио је да је то био једини начин да се привуку велики спонзори.

Остаће запамћено да се под његовим вођством догодио највећи скандал у историји МОК-а, када је доказано да је Солт Лејк Сити добио организацију зимских Олимпијских игара захваљујући подмићивању високих функционера светске олимпијске организације.

Самаран је на челу МОК-а провео 21 годину, а дуже од њега на тој функцији је био само легендарни оснивач модерног олимпизма, француски барон Пјер де Кубертен, који је светски спорт водио од 1896. до 1925 године.

Шпанац је уједно и последњи који је толико дуго био председник МОК-а, јер је после његовог одласка одлучено да се мандат председника ограничи на највише 12 година.

Када је Самаран изабран за председника, МОК је био пред банкротом, а тероризам и бојкоти Олимпијских игара озбиљно су претили да га потпуно уруше. Упркос бројним проблемима, Шпанац је успео да претвори МОК у једну од најмоћнијих и најутицајнијих светских међународних организација.

За заслуге у развоју олимпизма шпански краљ Хуан Карлос 1991. године доделио му је почасну титулу маркиза.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара